fb
@-книгиНовиниНовите книги на седмицата

Новите книги на седмицата – 18 декември 2022

11 мин.

Веднъж в седмицата „Аз чета“ ви представя новите книги на пазара, подбрани от самите издателства. Следете нашия специален формат, но продължавайте да четете и ревютата, които правим за вас. Защото искаме да обичате книгите още повече!

„Кажи сбогом на вятъра“ от Дж. Г. Балард

Издава: „Изток-Запад”
Д
ата на публикуване: 12 декември 2022 г.
Превод: Огняна Иванова
Отговорен редактор: Иван Атанасов

За книгата: Сцена на разказите в този сборник са места по целия свят: Англия, Америка, Мексико, Франция и Китай. Подборът е направен така, че да представи за пръв път на българските читатели различни страни от богатото творчество на автора. Сюжетите – невероятни истории, приличащи на сънища – са парадоксални и с широк диапазон: философски проблеми и проблеми на свръхестественото и подсъзнателното, криминални случаи, пътуване във времето, смесване на различни измерения, пагубните последствия от използването на нови технологии, опасността от неудържимото консуматорство. Ужасът в някои от разказите му е сравним със създаденото от Хичкок, звучи като продължение на „Портретът на Дориан Грей“ на Оскар Уайлд или напомня на Рей Бредбъри.

„Момичето, което обичаше завинаги” от Алегзандър Маккол Смит

Издава: „Еднорог”
Дата на публикуване
: 12 декември 2022 г.
Превод: Зорница Русева
Редакция: Боряна Джанабетска

За книгата: Аманда и съпругът й Дейвид са щастливи, че отглеждат децата си сред идиличното спокойствие на остров Гранд Кайман, сред красива природа, в привилегированата среда на заможни хора. Тяхната дъщеря от невръстна възраст демонстрира, че винаги ще следва повика на сърцето си. Още 4-годишна тя на своя глава променя името си от Сали на Клоувър, а две години по-късно се влюбва съвсем истински в своя най-добър приятел – Джеймс. За свой ужас Аманда установява, че по неизвестни причини просто вече не обича съпруга си… и обича друг човек. По същото време Клоувър разбира, че неизвестно защо Джеймс все повече се отчуждава от нея.

„Обикновените приключения на господин Амигов, който живее близо до морето“ от Елена Владова

Издава: „Град и посоки“
Дата на публикуване: 12 декември 2022 г.
Дизайн на корицата: Радостина Загорова 

За книгата: Книгата съдържа 20 разказа за живота в един крайморски град в наши дни. Главен герой е господин Амигов, трето поколение гражданин и собственик на къща в Морската градина. Там живеят и повечето от останалите герои. Чрез поредицата от житейски събития читателят ще се върне и към миналото, понякога изпълнено с неподправена романтика. То присъства и във вестника, издаден от всички герои, който съществува наистина. Той се предлага като притурка към част от книгите, както и самостоятелно. Втори брой ще излезе през 2023 г.

„Безсмъртния“ от Жозе Родригеш душ Сантуш

Издава: “Хермес”
Дата на публикуване: 13 декември 2022 г.
Превод: Весела Чергова
Редакция:
Ивелина Балтова
Дизайн на корицата:
Георги Станков

За книгата: В Хонконг високоуважаваният професор Яо Бай неочаквано обявява раждането на две генетично модифицирани бебета. Противоречивата новина се превръща в световна сензация и насочва всички погледи към Китай. Не след дълго ученият изчезва безследно.
В Лисабон Томаш Нороня се запознава със служителя на секретна американска технологична агенция Курт Вайлман, който се интересува от връзката му с Яо Бай. Португалският историк е единственият човек от Запада, който е общувал с китайския учен през последните десет години. Вайлман разкрива, че професорът е бил начело на таен проект, вдъхновен от Витрувианския човек на Леонардо да Винчи. Той е целял разработването на общ изкуствен интелект, който да доведе до създаване на съвършени човешки същества. Внезапно апартаментът, в който се намират двамата, експлодира, а влакът в метрото се сблъсква с още две композиции. Сякаш целият свят е полудял и се е впуснал в преследване на Томаш и Курт, но защо?
Докато виртуалното все повече се слива с реалното, бъдещето на човечеството е заложено на карта. Дали то ще се окаже изправено пред своя край? Или на прага на ново начало и шанс за вечен живот?

„Уолис Симпсън и Едуард. Любов, по-силна от корона” от Уенди Холдън

Издава: „Емас”
Дата на публикуване: 15 декември 2022 г.
Превод: Николина Тенекеджиева
Редактор: Василка Ванчева
Дизайн на корицата:
Златина Зарева

За книгата: Денят е 20 януари 1936 година, мястото – дворецът „Сейнт Джеймс“ в Лондон. Отвън Великобритания празнува с нови надежди коронясването на своя нов крал, а в залата една слабичка жена седи притихнала в очакване на неизвестното си бъдеще. Само десет месеца и двайсет дена по-късно същият този крал ще произнесе съдбовните думи: „… невъзможно е да се справя с отговорностите си на крал без подкрепата на любимата жена”. И ще се откаже от короната в полза на следващия в реда на наследството. Короната или любовта. Едуард VIII не приема отказа на кралството да сключи брак с американката Уолис и прави своя дълбоко осъзнат избор в полза на любовта. С какво тази неособено млада и съвсем не красива жена, с два развода зад гърба си и без аристократичен произход, е спечелила сърцето на владетеля на най-голямата съвременна империя? В името на какво този млад и красив мъж се е отказал от слава, власт и почести? До ден-днешен този въпрос е загадка за негови сънародници, за историци и политици. За всички, които не разбират думата любов.

Колекция романи от Пол Боулс

„Чай в пустинята“ (1949), превод: Димитър Коцев-Шошо
„Изгубени в дъжда“ (1952), превод: Юрий Лучев
„Къщата на паяка“ (1955), превод: Йорданка Пенкова

Издава: „Парадокс”
Дата на публикуване: 15 декември 2022 г.

За книгата:  Пол Боулс (1910 – 1999) е роден в Ню Йорк, САЩ. Започва да създава музика и да пише кратки разкази на четиригодишна възраст, а на седемнайсет публикува свои стихове във френското списание за експериментална литература Transition. На осемнайсет започва да пътува из Европа, Северна Африка, Мексико и Централна Америка. Като ученик на Арън Копланд, Боулс отрано се утвърждава като талантлив композитор. През 1945 г. отново започва да пише разкази и през 1947 г., когато отива да живее в Танжер, Мароко, насочва цялото си внимание към художествената проза. Автор е на четири романа: „Чай в пустинята“, „Изгубени в дъжда“, „Къщата на паяка“ и „Нависоко над света“, над сто кратки разказа, една стихосбирка и множество пътеписи. Живее в Танжер до своята смърт през 1999 г.  Географската му отдалеченост не го откъсва от света, напротив, само засилва притегателната му сила – Труман Капоти и Гор Видал го посещават в Мароко, Уилям Бъроуз, Алън Гинсбърг, Бернардо Бертолучи – всички те изразяват своята почит към Боулс.
След смъртта му, вестник The Times го провъзгласява за „една от най-необичайните, неконвенционални и талантливи личности за времето си“, а The Independent пише: „Боулс беше мистик, човек с много способности … ще бъде запомнен като един от водещите автори на XX в.“

„Хаосът в играта на джаги“ от Палми Ранчев

Издава: „Жанет 45“
Дата на публикуване: 15 декември 2022 г.
Редактор: Митко Новков
Дизайн на корицата: Иво Рафаилов

За книгата: В романа „Хаосът в играта на джаги“ Палми Ранчев експериментира с шизофренните абсурди и екзистенциалните преображения на героите си, чрез които обяснява причините, довели до усещането на българина за продължаваща лъжа и вечна несправедливост. „Палми Ранчев е направил най-важното за литературното присъствие на един автор – станал е автентичен, единствен и суверен в една част от съвременната българска литература. Литературата на истината. Никой не пише за света по този начин. Той не пише за аутсайдерите на живота, а за аутсайдера у всеки от нас“. Недялко Славов

„Емили в Париж” от Катрин Каленгула

Издава: „Сиела”
Дата на публикуване: 16 декември 2022 г.
Отговорен редактор: Димитър Николов
Преводач: Марианна Панова
Коректор и редактор: Русанка Одринска
Художник на корица:
Фиделия Косева

За книгата: Първата новелизация на хитовия Netflix сериал „Емили Париж“ на френската писателка Катрин Каленгула! Впускаме се в приключенията и неволите на една американка, която се опитва да се установи в Париж, завладяли милиони фенове на сериала по света.

„Бувар и Пекюше” от Гюстав Флобер

Издава: „Колибри”
Дата на публикуване: 16 декември 2022 г.
Превод:
Росица Ташева
Дизайн на корицата: Стефан Касъров

За книгата: В едно интервю попитали Салман Рушди какво най-много харесва във френската литература. Той отговорил: Рабле и „Бувар и Пекюше“. Защо „Бувар и Пекюше“? Защото това е един Флобер, различен от онзи от „Възпитание на чувствата“ или „Мадам Бовари“.
Защото това е Флобер на несериозното. Но на несериозното, скрито в самата същност на сериозните неща. Несериозното, което ни кара да се смеем, но и да се запитаме защо много често сериозното – и най-вече то – ни кара да повдигнем иронично вежди и да се усмихнем дискретно. И обратно – защо и несериозното, гротескното, смехотворното, защо и човешката глупост и несръчност, и некадърност, и унинието, и обезсърчението ни вдъхват съчувствие? Защото Флобер не е само Мадам Бовари, както често са го набеждавали, не е и само свети Антоний, както са твърдели някои, Флобер е и Бувар и Пекюше. И точно защото така добре ги познава, точно заради това душевно родство великодушно ни предава дълбоката симпатия, която въпреки всичко изпитва към тях.

„Жад” от Ина Лалчева

Издава: „Ерове”
Дата на публикуване: 16 декември 2022 г.
Редакция: Васил Койнарев
Корекция: Васил Койнарев
Дизайн на корицата: Бояна Петкова

За книгата: Жаждата за живот е основната движеща сила за всеки човек. От първата глътка въздух нуждата да живееш – завладява. Нуждата да бъдеш тук, да бъдеш човешко същество, да бъдеш заобиколен от любов, да я получаваш и да я даряваш…
Паралелно с живота ѝ, тук и сега, в паметта на Харна изплуват епизоди от миналото, които тя осъзнава и съпреживява отново, търсейки изгубеното си „аз“, за да постигне душевен катарзис. Пътят на търсенето я тласка да тръгне обратно по дирите си, за да повдигне мамливото було на заблудата. Ако тръгнете с нея, ще изживеете един епизод от човешкия живот, който преподава уроците, за падането и порастването, за Любовта – като онова, което не е и за Сътворението – като онова, което не познаваме. Повтарящ се оксиморон, преплел земното с духовното, научното с мистичното, тайното и явното. И за всичко това има място.
За кого точно е Божествената любов? И дали има начин човек да се научи да обича всеки един, безусловно, включително и себе си? „Жад“ може би отговаря на тези въпроси.

„Случаят с третата сила“ (книга 1) от Цветина Цолова

Издава: „Студиото на А“
Дата на публикуване: 17 декември 2022 г.
Редактор: Полина Павлинова
Дизайн на корицата: Ралица Радева

За книгата: Григор винаги е имал странното усещане, че в Софийския университет се крие някаква тайна. Едва в трети курс обаче той започва да разплита мистерията, благодарение на новия си съквартирант, приятелите си и… един необикновен клуб. След поредица от невероятни случки Григор става част от тайно общество, което има свои правила и крие безброй опасности. Ще успее ли да намери място за себе си там, или желанието му да бъде специален ще му коства живота?
Междувременно зловещо стогодишно пророчество започва да се сбъдва и само най-могъщата есперска сила може да го спре. Оказва се, че Григор е обрекъл всички, без дори да го осъзнава.

Ако искате да включим и ваша книга в седмичния ни подбор на нови заглавия, пишете ни на editors@azcheta.com поне няколко дни преди излизането ѝ на пазара, следвайки ползвания в този материал формат.

Можете да поръчате тези книги и други ненамалени продукти с 5% отстъпка от Ozone.bg, като ползвате код azcheta22q4 при завършване на поръчката си. Всички кодове за отстъпка за читателите на „Аз чета“ можете да видите тук.