fb
@-книгиНовиниНовите книги на седмицата

Новите книги на седмицата – 18 февруари 2024

10 мин.

Веднъж в седмицата „Аз чета“ ви представя новите книги на пазара, подбрани от самите издателства. Следете нашия специален формат, но продължавайте да четете и ревютата, които правим за вас. Защото искаме да обичате книгите още повече!

“Вълшебните думи. Какво да кажем, за да постигнем своето” от Джона Бъргър

Издава: “Локус”
Дата на публикуване: 12 февруари 2024 г.
Преводач: Марина Георгиева

За книгата: Най-новите научни разработки на автора на световни бестселъри Джона Бъргър разкриват как шест вида думи могат да засилят влиянието ви във всяка област на живота – от умението ви да убеждавате другите и да изграждате по-здрави взаимоотношения до стимулирането на креативността и мотивирането на екипи. Почти всичко, което правим, предполага използването на думи. Чрез думите убеждаваме, общуваме и се сближаваме. С тях лидерите ръководят, търговците продават, а родителите възпитават. С тях учителите преподават, политиците управляват, а лекарите обясняват. Дори нашите мисли зависят от езика.  Само че някои думи са по-въздействащи от други. Те са по-подходящи за убеждаване, ангажиране на аудиторията и подтикване към действие. Кои са тези вълшебни думи и как можем да се възползваме от тяхната сила?

„Да се освободим от емоционално незрелите хора“ от Линдзи Гибсън

Издава: “Изток-Запад”
Дата на публикуване: 12 февруари 2024 г.
Превод: Евелина Андонова
Редактор: Вера Янчелова

За книгата: Ако сте израснали с емоционално незрели, отсъстващи или себични родители, емоционалните ви детски нужди навярно са били игнорирани или отхвърляни, в резултат на което и до днес продължавате да се чувствате гневни, самотни, предадени и изоставени. Сега, като възрастни, вие се борите усилено да заявите собствения си Аз и да излекувате невидимите рани, получени в детството. Но какво да правите с другите емоционално незрели хора в живота си? Те често са непредсказуеми, избухливи и като цяло трудни по характер. Обичат да поставят себе си на първо място и почти не се интересуват от околните. Често демонстрират неуважение към вас, което ви обижда, наранява и ви кара да се чувствате самотни. Ако сте пораснали деца на емоционално незрели родители, вероятно сте особено уязвими. Уязвими, но не и безсилни!

„Парфюмът на изгнанието“ от Ондин Каят

Издава: „Ентусиаст“
Дата на публикуване: 12 февруари 2024 г.
Превод: Албена Шарбанова
Редактор: Мария Чунчева
Оформление на корицата: Яна Аргиропулос

За книгата: Всичко започва със смъртта на Нона – бабата на Талин, която отглежда, напътства и подкрепя внучката си във всеки етап от живота ѝ. Тя я учи да разпознава цяла вселена от неуловими аромати и да ги превръща в невероятни парфюми. След кончината ѝ Талин е изправена пред предизвикателството да бъде начело на компанията, създадена от баба ѝ. Под жасминовия храст в градината на Нона младата жена открива кожен бележник – тайния дневник на своята прабаба Луиз. Страниците му разкриват драматичното минало на семейството: арменския геноцид, страха, ужаса и изгнаничеството, през които са преминали предците ѝ. Но също така и надеждата, и способността за възкресение, съпровождащи всеки мъчителен период от човешката история. Като повдига завесата над тайните и травмите от миналото на своя род, Талин намира сили да се освободи от кошмарите, които я преследват в собствения ѝ живот, за да започне да го живее свободно и пълноценно.

“Мистерии в Лхаса” от Дейвид Мики

Издава: “Труд”
Дата на публикуване: 12 февруари 2024 г.

За кингата: Шестнайсетгодишният послушник в будистки манастир Тензин Дордже приема мисията да спаси от нахлуващата в Тибет китайска Червена армия два древни свещени текста и да ги пренесе през Хималаите на безопасно място. Половин век по-късно обезпокоителни обстоятелства примамват младия учен Мат Лестър да напусне Лондон и да продължи да работи по нанотехнологичния си проект в Лос Анджелис. Тензин и Мат се впускат в паралелни приключения, които имат смразяващи връзки. Опасното пътуване на Тензин през Хималаите, съпътствано от тежки физически и морални изпитания, се съпреживява от Мат на подсъзнателно ниво, докато страстната му връзка с годеницата му Изабела и кариерата му преминават през много кризи. Поредният литературен бисер на Дейвид Мики дава отговор на въпросите за прераждането и връзката между будизма и квантовата физика.

„Заобиколени от енергийни вампири“ от Томас Ериксон

Издава: “Хермес”
Дата на публикуване: 13 февруари 2024 г.
Превод: Снежана Милева
Редакция: Даниела Атанасова
Художествено оформление на корицата:
Нина Шуптова

За книгата: Познавате ли хора, които само след кратко общуване с тях ви карат да се чувствате омаломощени и физически, и психически? Дали защото непрекъснато търсят внимание и емоционална подкрепа, държат се недопустимо грубо или играят ролята на вечната жертва, общото между тях е, че са енергийни вампири. Те нямат остри зъби и мистичен чар като вампирите от книгите и филмите, но умеят да изсмукват силите ви до степен, че дори да не можете да се противопоставите. В тази книга Томас Ериксон, автор на световния бестселър „Забиколени от идиоти“, описва различните видове енергийни вампири и предлага лесно приложими техники, които да ви помогнат да се справите с изтощителните контакти.

„Войникът си спомни“ от Анет Даня

Издава: „Аквариус“
Дата на публикуване: 13 февруари 2024 г.
Преводач: Мария Нешкова-Равен

За книгата: Какво прави романа „Войникът си спомни“ толкова добър? Две неща. На първо място, темата, която Даня разработва много интересно: за функционирането на паметта, за нейната сила, но и за нейните ограничения…

„Дистанционната работа“ от Али Грийн и Тамара Сандерсън

Издава: AMG Publishing
Дата на публикуване: 15 февруари 2024 г.
Преводач: Кремена Христова
Редактор: Вера Балабанова
Коректор: Теодора Къцова
Дизайн на корицата: Румяна Панджарова

За книгата: Притеснявате ли се, когато екипът ви работи от разстояние? Чудите ли се дали мотивацията и отговорността ще изчезнат? Опитвате ли се да бъдете добър лидер в новата работна реалност? Подгответе се да преосмислите всичко, което знаете за дистанционната работа, да бъдете още по-продуктивни и да разполагате с най-ценния си ресурс – вашето времето. Благодарение на дългогодишния си опит в дистанционните компании DuckDuckGo и Automattic, както и на десетки проведени интервюта с водещи експерти, Али Грийн и Тамара Сандерсън създават най-добрата книга за управление на дистанционни екипи досега.

“Преодоляване на Карпатите” от Георги Цветков

Издава: „Ерове“
Дата на публикуване: 16 февруари 2024 г.

За книгата: XIX век, светът е претърпял катастрофално наводнение и огромни части от сушата са под вода от десетилетия. Европа е покосена от болести и войни. Оцелелите градове са свързани в мрежа от плавателни канали. Наред с това европейците са се пристрастили към употребата на настойка от бучиниш, което води до тяхната деградация. След петгодишно изгнание в Нова Англия маджарският офицер Лайош посещава крепостта на Кобурга в опит да получи от него подводни лодки, с които да атакува Франц Йосиф и да ликвидира властта на Хабсбургите. Следва низ от събития, в края на които Лайош научава за оцелели островитяни, които започват да овладяват безкрайната океанска шир и издигат нови градове. На хоризонта се задава нова културна епоха.

“Историята на едно порядъчно семейство” от Роза Вентрела

Издава: “Колибри”
Дата на публикуване: 16 февруари 2024 г.
Превод: Иво Йонков
Дизайн на корица: Стефан Касъров

За книгата: Осемдесетте години в един от бедните квартали на Бари. Мария израства с двамата си по-големи братя Джузепе и Винченцо, с баща си грубиянин и с примирената си майка. Тя е малко, мургаво момиче с голяма уста и ориенталски очи. Държи се дръзко, провокативно, затова я наричат Малакарне – лошо, развалено месо. Единственият ѝ приятел е Микеле, син на най-ненавиждания човек в квартала. После Мария пораства, отива да учи в университета и между нея и Микеле разцъфва невъзможна любов. Всичко това се случва на фона на един изостанал район, обитаван от необразовани хора, от семейства, в които цари грубост и насилие. Единствено любовта предпазва младите хора от злобата и упадъка, който ги заобикаля.

„Обратни мисли” от Емил Конрад 

Издава: “Сиела”
Дата на публикуване:
16 февруари 2024 г.
Отговорен редактор: Мирослав Александров
Коректор: Мария Венедикова
Художник на корицата и илюстрации: Емил Конрад

За книгата: Емил Конрад се завръща с нова книга! Забавен, провокативен, откровен и скандален, най-известният български влогър ще ви поведе на пътешествие из хаотично подредения си ум и ще ви разкрие много тайни за нещата, които не може да каже в интернет. „Обратни мисли“ ще ви накара да се смеете, но и да се замислите сериозно за света, който ни заобикаля. Употребата ѝ не се препоръчва за лица под шестнайсетгодишна възраст.

„Изпитанията на Кралицата на Слънцето“ от Ниша Дж. Тули

Издава: „Издателство Егмонт“
Дата на публикуване: 17 февруари 2024 г.
Преводач: Юлия Чернева
Редакция: Надя Калъчева
Коректор: Таня Симеонова
Илюстрация на корицата: Miblart
Дизайн на корицата: © 2023 Hachette Book Group, Inc.

За книгата: Лор е изтърпяла дванайсет мъчителни години в затвор под управлението на Краля на Аврора. Единственото ѝ желание е да се измъкне и да му отмъсти за всяка минута страдание, на която е била подложена. Когато изненадващо е освободена, Лор открива, че е попаднала в ръцете на съперничещ владетел – Кралят на Слънцето. Изведнъж се озовава в центъра на вниманието, когато ѝ се налага да се съревновава с други девет Достойни, за да стане кралица. Ако успее да спечели сърцето на Краля на Слънцето, младата жена ще получи свободата си и шанс за дългоочакваното отмъщение. Но Лор не принадлежи на Изпитанието на Кралицата на Слънцето. Тя не само не разбира защо е била освободена, но и не е поданик на двора на Краля на Слънцето. Другите Достойни презират присъствието ѝ и няма да спрат пред нищо, за да я изхвърлят от Изпитанията. Завинаги. Пред Лор има един-единствен изход – тя трябва да спечели. Защото ако загуби – губи и живота си. Или дори по-лошо – ще бъде върната на злия и жаден за мъст крал на Аврора.
Книга първа от поредица “Артефактите на Уранос”.

Ако искате да включим и ваша книга в седмичния ни подбор на нови заглавия, пишете ни на editors@azcheta.com поне няколко дни преди излизането ѝ на пазара, следвайки ползвания в този материал формат.

Можете да поръчате тези книги от Ozone.bg, като някои от тях ще намерите с отстъпка.