fb
@-книгиНовите книги на седмицатаСпециални

Новите книги на седмицата – 19 април 2020 г.

3 мин.

Веднъж в седмицата „Аз чета“ ви представя новите книги на пазара, подбрани от самите издателства. Следете нашия специален формат, но продължавайте да четете и ревютата, които правим всеки ден. Защото искаме да обичате книгите още повече!

„Героят на времето (Мъглороден: книга 3)“ от Брандън Сандерсън

Издава: „Артлайн Студиос“
Дата на публикуване: 13 април 2020 г.
Превод: Юлиян Стойнов
Редакция: Венелин Пройков
Дизайн на корицата: Тодор Христов

За книгата: Убийството на лорд Владетеля слага край на Последната империя. Изглежда правилно – но дали е така? Защото сега, когато мъглите се завръщат и са много по-пагубни, когато зачестяват саждопадите и трусовете стават все по-мощни, Вин и Елънд започват да се съмняват. Преди много-много време на Гибелта – едно от древнит същества, създали този свят – било обещано правото да го разруши. Сега, когато Вин е подмамена да я освободи при Кладенеца на Възнесението, Гибелта очевидно смята да осъществи замисъла си. Заключителната част на трилогията изпълнява всички обещания, дадени в първите две книги. Разкриват се безброй тайни, обясняват се събития, заложени още в първите глави на серията, а изненадите и неочакваните обрати засипват читателя като фойерверк. Всичко това води до финал, който няма равен на себе си по дързост и оригиналност, финал, който ще ви накара да се почувствате, сякаш се пробуждате от невероятен сън.

„Птичето и дървото“ от Вера Асенова

Издава: „Софтпрес“
Дата на публикуване: 15 април 2020 г.
Редакция: Димитър Риков
Илюстрации: Свилен Димитров
Оформление на корицата: Радослав Донев

За книгата: „Птичето и дървото“ е приказка от политолога Вера Асенова и художника Свилен Димитров, създал анимацията в номинирания за Оскар Super Size Me. Това е книга за истинското приятелство, за обичта, за изпитанията и всеотдайността. История, която припомня колко е важно да бъдем добри. На брега на едно южно море изгубено синигерче се сприятелява с голямо дърво. Заедно те посрещат бурите, залезите и веселите летни дни. Ала един ден ужасна беда ги връхлита и разделя. Дали завинаги?

„Хипу в света на сънищата“ от Галя Дунчева – Дара

Издава: „Потайниче“
Дата на публикуване: 16 април 2020 г.
Дизайн на корицата: Елена София

За книгата: Всичко в тази книжка се случва в една-единствена нощ в стаята на Хипу: Петнадесет истории, три тайни и много песни! Пухита, страшили и Царицата на съня – царица Добра. Към книжката има подарък картичка с автограф от авторката!

„Големите и малките реки“ от Любомир Калудов

Издава: „Изток-Запад“
Дата на публикуване: 16 април 2020 г.
Редакция: Петър Делчев
Дизайн на корицата: Деница Трифонова

За книгата: „Големите и малките реки“ е книга, приютила 15 разказа или 15 гледни точки към един и същ разговор – за смисъла на живота. Ако едно литературно произведение (дори само иносказателно) не човърка в този въпрос, то няма защо да бъде четено, камо ли писано. Това е мое крайно мнение, но в разказите за Капаците няма да се спънете в крайности, няма да ви бодат твърдения, заключения или „прозрения“ за живота, които авторът на всяка цена иска да вмени – или да ни поучава с тях. Нищо подобно! Любомир Калудов е изящен разказвач с елегантен изказ и изключителен усет за ирония и самоирония. Той е поет, който най-после се намести уютно в прозата за мое и (надявам се!) ваше удоволствие, уважаеми читатели.“ Петър Делчев

Ако искате да включим и ваша книга в седмичния ни подбор на нови заглавия, пишете ни на martina.lambova@gmail.com поне няколко дни преди излизането ѝ на пазара, следвайки ползвания в този материал формат.