fb
@-книгиНовите книги на седмицатаСпециални

Новите книги на седмицата – 19 декември 2021

9 мин.

Веднъж в седмицата „Аз чета“ ви представя новите книги на пазара, подбрани от самите издателства. Следете нашия специален формат, но продължавайте да четете и ревютата, които правим за вас. Защото искаме да обичате книгите още повече!

„Записано в историята. Писмата, които промениха света“ от Саймън Монтефиоре

Издава: „Прозорец“
Дата на публикуване: 13 декември 2021 г.
Превод: Елена Кодинова
Редакция: Любослава Русева
Художник на корицата: Биляна Славкова

За книгата: В тази богата колекция известният историк Саймън Монтефиоре отново ни повежда на пътешествие от древни времена до наши дни. С нея той отдава почит към великите писма от световната история и културен живот. Ганди, Наполеон, Екатерина Велика, Фрида Кало, Саладин, Роза Паркс, Ленард Коен, Мандела, Хенри VIII, Оскар Уайлд, Моцарт, Елизабет I и много други – всички те са водели кореспонденция, орисана да остави дълбок отпечатък в човешката памет. Някои от тези писма са лични и сърцераздирателни, други са изпълнени със зли намерения, трети преливат от удивително чувство за хумор. Но независимо дали са любовни признания, призиви за освобождение, апели за повеждане на война или размишления за смъртта, те осветляват миналото ни и обогатяват начина, по който живеем сега.

„Завърналите се“ от Петя Кертикова

Издава: AMG Publishing
Дата на публикуване: 14 декември 2021 г.
Редакция: Даниел Пенев
Дизайн на корицата: Kontur Creative
Вътрешно оформление: Стела Копринкова, AMG Publishing

За книгата: „Завърналите се“ представя 21 истории на българи, които се различават по интереси, занимания и стремежи, но споделят сходна житейска траектория. Всички те са вкусили от живота зад граница, опознали са по-добре себе си и света и са натрупали богат опит, след което съвсем съзнателно са решили да се завърнат в родината си. Техните истории рисуват една по-нюансирана картина на българската реалност, в която възпитани и кадърни хора полагат усилия да се грижат за себе си и за близките си и намират смисъл да търсят щастието у дома.

„Съдружници по неволя“ от Сандра Браун

Издава: “Хермес”
Дата на публикуване: 14 декември 2021 г.
Превод: Илвана Гарабедян
Редакция: Велислава Вълканова
Дизайн на корицата: Мариана Станкова

За книгата: Преди двайсет години четирима души се опитват да извършат перфектния обир, но всичко се обърква. Един от тях влиза в болница. Друг – в затвора. Третият е убит. А на четвъртия му се разминава. Ардън Максуел е дъщеря на мъжа, за когото всички предполагат, че е изчезнал заедно с парите от обира. След дълги години тя се завръща в семейния дом в Тексас, но не знае, че двама от съучастниците на баща й все още живеят там. И следят всяко нейно движение.

„Сърце в лед“ от Лине Холм и Стине Болтер

Издава: „Емас“
Дата на публикуване:
15 декември 2021 г.
Превод:
Ева Кънева
Редактор:
Цвета Германова
Дизайн на корицата:
Живко Петров

За книгата: В първите дни на новата 2020 година възрастна жена, излязла да разходи кучето си, се натъква на зловеща находка: на оградата на Датския червен кръст е „обесен“ окървавен мъжки труп. Убитият се оказва генералният директор – противоречива личност, която често разбунва духовете в публичното пространство. Полицията работи по шокиращия случай под нарастващия натиск на медиите и политиците, а часовникът неумолимо тиктака. В същото време, независимо от случая, Мария Юст, историчка в Музея на полицията, подготвя изложба с емблематични неразкрити убийства от последния век в Дания. Ровейки се из архивите, тя попада на престъпление, смайващо подобно на убийството на генералния директор. Цели 52 години делят двете зверства. И все пак извършителят се е „подписал“ по идентичен начин: с разрези, които образуват мистериозна фигура върху кожата на убитите. Възможно ли е това да е дело на един и същи човек? И кое е общото между трите жертви?

„Sapiens: история в картинки. Том 2. Основите на цивилизацията“ от Ювал Ноа Харари

Издава: “Изток-Запад”
Дата на публикуване:
15 декември 2021 г.
Превод: Ина Димитрова

За книгата: Sapiens: основите на цивилизацията разказва за това как Homo Sapiens е преминал от номадски към уседнал начин на живот и е започнал да работи все по-усърдно, търсейки по-добро битие. Разберете как пшеницата е завладяла света, как бракът по сметка между религията и бюрокрацията е довел до появата на първите империи, как войните, гладът, болестите и неравенството са станали част от живота ни и защо можем да виним само себе си за тях.Мрачно, нали? Не и при нашите забавни герои, които продължават щурото си пътешествие, започнало в първия том.

„Новата съседка“ от Мария Пеева

Издава: „Софтпрес“
Дата на публикуване: 16 декември 2021 г.
Дизайн на корицата: Радослав Донев

За книгата: Година след пътуването до Мадрид, което семейство Куман ще запомни с преследване на престъпници вместо с бягство от ежедневието, животът на приветливата и наблюдателна Катерина и нейния разумен и съобразителен съпруг Константин се е върнал към обичайния ритъм. Или може би не съвсем. Защото световната пандемия се отразява дори на малкия и спокоен затворен комплекс, в който живеят. Във време на социална изолация общителен човек като Катерина е нащрек за всяка възможност за контакт.

„Kamikaze: Дървото на смъртта (Част първа)“ от Константин Витков – Титис

Издава: Artline Studios
Дата на публикуване: 16 декември 2021 г.
Дизайн на корицата: Соня Анастасова

За комикса: Новият комикс от света на Jack Eridon! „Когато държа в ръцете си комикса Kamikaze, имам усещане, че държа нещо ценно и значимо. Историите в комикса не могат да се обяснят, защото трябва да се преживеят. Всъщност става дума за едно неповторимо преживяване. Това е едно потапяне в този различен и интригуващ свят, изпълнен с интриги, хитрост и коварство. Свят, изграден от сблъсък между силни и интересни характери. Свят, роден в дълбините на човешките страхове и изваян от тъмнината на фантазията. Аз съм истински фен на стила на Титис и с нетърпение чакам следващите издания на комикса.“

Драгомир Шолев
(кинорежисьор)

„Полунощ в кафене Черният дрозд” от Хедър Уебър

Издава: Ciela
Дата на публикуване: 17 декември 2021 г.
Отговорен редактор: Милена Ташева
Превод: Паулина Мичева
Редактор: Велислава Вълканова
Корица и оформление: Фиделия Косева

За книгата: Добре дошли в Уиклоу, Алабама – очарователно южняшко градче, закътано в сянката на планините, където хората са сърдечни, а от витрината на кафене „Черният дрозд“ се носи аромата на знаменития вълшебен пай. Анна Кейт пристига в Уиклоу за погребението на баба си Зий, собственичка на кафенето, и за да сложи в ред делата ѝ, преди да продължи по пътя си. Израснала далеч от градчето, тя няма намерение да се задържа или пък да се сближава с леко смахнатите му жители. И особено с роднините на баща си, когото никога не е познавала.

“Пътеводител на хубавите места“ от Оля Стоянова

Издава: “Жанет 45”
Редактор: Здравко Дечев
Дата на публикуване
: 17 декември 2021 г.
Оформление: Венета Атанасова

За книгата: Кой знае къде в Родопите живее Хазър баба – Покровителят на пътешествениците? Какво кара светците да се усмихват? Къде растат ахатите? Помни ли някой как се измолва дъжд на Молитвения камък в Дъждовница? А как се приготвя обреден кешкек? Кое цвете се нарича четиресета хубост? Или как се хваща дивата вода? Винаги сме обичали дивите места. Но също и случайните срещи по пътя. Харесваме обрасналите пътеки, които не е ясно къде ще ни изведат: до крепости, водопади, причудливи скали или пресъхнали реки. Но също и до махали, в които живеят двама-трима души, където понякога сме оставали с часове, за да говорим с хората.

Към онази която седи в тъмното очаквайки ме“ от Антониу Лобу Антунеш

Издава: „Колибри“
Дата на публикуване: 17 декември 2021 г.
Превод: Здравка Найденова
Дизайн на корицата: Стефан Касъров

За книгата: Романът „Към онази която седи в тъмното очаквайки ме“ (2016) се откроява с разтърсващото съдържание, психологическата проникновеност и нестандартната форма. Възрастна актриса броди с носталгия и болка из дебрите на угасващата си памет. Минало и настояще, детство, юношество и зрелост, реално и фантазно, житейска и театрална сцена, откъслечни образи и пейзажи, нечии гласове и неумолимо безмълвие, реплики свои и чужди се гонят, преплитат и сливат без разграничителни линии, без препинателни знаци във вихъра на едно тревожно дирене на собствената самоличност, на жената, живяла в лоното на актрисата. Просветляващо и пречистващо пътуване навътре в себе си пред прага на „онази която седи в тъмното очаквайки ме“.

“Дръж се!” от Кристина Кузмич

Издава: LifeTime Publishing
Дата на публикуване: 19 декември 2021 г.
Превод: Александра Цанкова
Редакция: Люси Варийска
Дизайн на корицата: Даниела Бошнакова и Екатерина Полихронова

За книгата: Хуморът и мъдростта на една от най-популярните и обичани майки по света Кристина Кузмич е това, от което всяка жена се нуждае, за да проумее, че животът ѝ е прекрасен такъв, какъвто е – несъвършен, непредсказуем и често хаотичен.

Ако искате да включим и ваша книга в седмичния ни подбор на нови заглавия, пишете ни на editors@azcheta.com поне няколко дни преди излизането ѝ на пазара, следвайки ползвания в този материал формат.

Можете да поръчате тези книги и други ненамалени продукти с 5% отстъпка от Ozone.bg, като ползвате код azcheta21q4 при завършване на поръчката си. Всички кодове за отстъпка за читателите на „Аз чета“ можете да видите тук.