fb
@-книгиНовиниНовите книги на седмицата

Новите книги на седмицата – 19 ноември 2023

12 мин.

Веднъж в седмицата „Аз чета“ ви представя новите книги на пазара, подбрани от самите издателства. Следете нашия специален формат, но продължавайте да четете и ревютата, които правим за вас. Защото искаме да обичате книгите още повече!

„Съзнателно родителство“ от Елена Петрова

Издава: “Изток-Запад”
Дата на публикуване: 13 ноември 2023 г.
Редактор: Вера Янчелова

За книгата: Как да станем по-добри родители? Като превъзпитаме себе си. Децата просто отразяват онова, което виждат в нас. Ако търсим в тях причините за проблемите, които срещаме във възпитанието им, пропускаме да забележим, че те само изваждат наяве собствените ни слабости. Децата са ярки прожектори, които осветяват нашите травми и уязвимости, помагайки ни да ги видим по-ясно, да ги осъзнаем, преработим и да израснем.

„Книжна Коледа“ от Вяра Янакиева

Издава: „Ерове“
Дата на публикуване: 13 ноември 2023 г.
Редактор и коректор: Камелия Ангелова
Дизайн на корицата: Адриана Христова, Контур Креатив

За книгата: Елиза е скромна жена, която по независещи от нея причини, е повишена до управител на малката книжарница „Шекспериада“. Докато се бори със своите вътрешни проблеми и травми от миналото, към нея симпатиите си проявява Гейбриъл, който работи в кафенето отсреща. Всичко върви добре, докато Нейтън, синът на починалия собственик на книжарницата, не се завръща в града… Многобройните въпроси, които изникват пред всеки един от тримата герои, идват на фона на празничните дни, коледен джаз и книжна атмосфера. Готови ли сте да се потопите в „Книжна Коледа“, дебютния роман на Вяра Янакиева?

„Като вятър, съшит със земята“ от Илария Тути

Издава: “Лемур”
Дата на публикуване: 13 ноември 2023 г.
Превод: Ваня Георгиева
Редакция: Мария Игнатова
Дизайн на корицата: dequitas

За книгата: „Като вятър, съшит със земята“ разказва забравената история на първите жени хирурзи – пионери, на които е било забранено да практикуват в операционната зала и решават да отворят военна болница във Франция, изцяло управлявана от тях. Но това е и историята на пациентите, които прекрачват прага на този женски свят, изгубили всяка надежда, а там откриват възможност за втори шанс и за изкупление. 

„Картина в пясъка“ от Питър Блаунър

Издава: „Ентусиаст“
Дата на публикуване: 13 ноември 2023 г.
Превод: Катя Перчинкова
Редактор: Петя К. Димитрова
Дизайн на корицата: Яна Аргиропулос

За книгата: Али е роден в Египет „в периода между две войни, на границата между два свята“. Затова, когато внукът му Алекс решава да замине за Близкия изток, за да се включи в свещена война, и отказва да комуникира със семейството си, Али се свързва с него с една последна молба. Ако Алекс продължи да поддържа връзка, дядо му ще сподели с него – и единствено с него – ръкопис с тайната история на собствения си живот, която досега е пазил от семейството си. Това е приказка за неговото романтично и сърцераздирателно минало в постреволюционния Египет през 50-те години на миналия век. Младият филмов фанатик Али постига мечтата си и получава работа в продукцията „Десетте Божи заповеди“ на легендарния режисьор Сесил Б. Демил. Представата на Али за златно бъдеще като филмов магнат обаче се преобръща, когато неволно е уловен в мрежа от политически, шпионски и реални събития, които променят хода на историята.

„Кръстопътища” от Джонатан Франзен

Издава: “Сиела”
Дата на публикуване: 13 ноември 2023 г.
Отговорен редактор: Христо Блажев
Превод: Владимир Молев
Редактор: Петя Петкова
Коректор: Ния Харалампиева
Дизайн на корицата: Живко Петров

За книгата: Един от най-великите писатели на нашето време – Джонатан Франзен („Поправките“, „Свобода“ и „Чистота“) – се завръща с още един феноменален триумф на въображението! С характерното си майсторство в „Кръстопътища“ авторът се отправя към миналото и проследява историята на две разминаващи се поколения. С жилещия си хумор и най-вече с ненадмината проникновеност той ни връща в свят, в който разпознаваме и големите дилеми на нашето време.

“Забавни случки от една отминала епоха” от д-р Владимир Петков

Издава: “Рива”
Дата на публикуване: 13 ноември 2023 г.

За книгата: Навремето в България се строеше интензивно и мащабно. Вестник „Работническо дело“ се задъхваше да описва ежедневно трудовите подвизи на пролетарската класа с епични словосъчетания. Студенти и ученици късаха от учебния си залък, за да съберат богатата реколта и да я превърнат в компот. Хидроинженери градяха язовири, за да има вода и българите да живеят по-хигиенично, без да си честитят банята. Вестник „Стършел“ с карикатурно-фейлетонни похвати кандърдисваше хората да кpagam по-малко от своята общонародна собственост. Агитаторите громяха с лозунги и речи „малката правда“, както я беше обозначил Живков. Тружениците на тихия фронт и съдебната система бдяха неуморно в опит да накарат сънародниците ни да спазват отчасти законите. В небето кръжаха и тренираха множество военни реактивни самолети. Десетки танкове контузваха паветата на централния площад по националните празници. Въобще, всеки участваше със свой дял във Всенародния кипеж.

“Срещата” от Никол Сноу

Издава: “Ера”
Дата на публикуване: 14 ноември 2023 г.

За книгата: Как бихте реагирали, ако се събудите в хотелската си стая, а огромен непознат мъж се къпе в банята? Да, наистина няма нищо малко у Брок Уинтроп… Кашата е забъркана и дори не е по моя вина, но най-намръщеният мъж, когото съм срещала, решава да вземе нещата в свои ръце и се озоваваме на нещо като среща. О, историята става още по-пикантна и нещата между нас се разгорещяват толкова, че месеци по-късно все още си мисля за мега горещите му целувки под звездите. А съдбата нанася поредния си удар! Не мислех, че ще го видя отново. Не и на новата ми отвратителна работа, от която отчаяно се нуждая. Но тогава се сблъсквам с него и разбирам, че той е капризният милиардер и изпълнителен директор на компанията… Направо изперквам, а той не спира да ми хвърля буреносни погледи. Но какво е по-зле от една объркваща среща с влудяващия те шеф? Още една такава среща… Е, някой трябва да научи господин Намръщен да се усмихва!

„Стряха“ от Христо Добротинов

Издава: “Хермес”
Дата на публикуване: 14 ноември 2023 г.
Редакция: Валентин Георгиев
Дизайн на корицата: Георги Станков

За книгата: Романът е разказ за поколението, преживяло два исторически разлома – чрез съдбата на предците си и чрез собствения си живот. Място на повествованието – както и в предишния роман на Добротинов „Светулките ще ти покажат пътя“ – отново е Търново. А монументът със скръбната фигура на Майка България в центъра на града олицетворява основните теми в романа – паметта и Родината. Детството на главния герой Х. е вплетено в очарованието на приказките на Ангел Каралийчев. Писателят го орисва още със самото му раждане. Тази невидима връзка предопределя целия живот на Х. – любови, кариера, мечти. И когато трябва да направи избор, негов подсъзнателен ориентир е томчето „Приказен свят“ на големия писател.

“Валпургиева нощ“ от Густав Майринк

Издава: „Нике“
Дата на публикуване: 15 ноември 2023 г.
Превод: Любомир Илиев
Редакция: Любомира Въжарова
Дизайн на корицата: Дора Иванова

За книгата: Австро-Унгарската империя се разпада, а в един дворец дами и господа от благородническо потекло остават недокоснати от грубата реалност на началото на 20 век. Затворени в своята крепост, изпълнени с цинизъм и високомерие те не чуват тътенът на барабана, който известява идването на новото време, който възвестява настъпването на Валпургиевата нощ.
Според старите вярвания това е нощта, в която бариерата между отсамния и отвъдния свят отслабва и духове и зли сили влизат в нашия свят безпрепятствено. Нощта, в която всичко се обръща надолу с главата и господар и слуга разменят своите места.
Нацистка Германия забранява „Валпургиева нощ“ на Густав Майринк – един от най-любопитните европейски автори от началото на 20 век. Книгата излиза за първи път на български език в превод на Любомир Илиев.

„Крадец на обич“ от Евтим Евтимов

Издава: „Персей“
Дата на публикуване: 16 ноември 2023 г.
Съставител: Пламен Тотев
Художник на корицата: Ралица Денчева

За книгата: 90-годишнината от рождението на Евтим Евтимов отбелязва „Крадец на обич“– красиво издание с твърда подвързия, събрало най-доброто от поезията на Евтим Евтимов, както и последните му стихотворения. „Евтим Евтимов (1933-2016) беше и си остава големият поет на България. Голям го направи не критиката, която често го пренебрегваше, голям е от обичта на поколения българи, които и днес се обясняват в любов с неговите стихове. Освен любовната лирика на Евтим Евтимов новата книга включва неговата социална и гражданска поезия, в която има шедьоври, които ще останат в класиката на българската литература -. „Крепост“, „Паисий обикаля още“… Изданието излиза с подкрепата на Министерството на културата.

“Тайната” от Лий Чайлд 

Издава: “Обсидиан”
Дата на публикуване: 16 ноември 2023 г.
Превод: Милко Стоименов 

За книгата: 1992 г. Уважавани, почтени американци умират в различни щати в един доста кратък период от време. Връзка между отделните случаи като че ли няма, докато едно фатално падане от прозорец на десетия етаж не привлича вниманието на министъра на отбраната. Той незабавно сформира разследващ екип, който включва експерти от различни правителствени агенции. Джак Ричър ще представлява армията. Ако се справи със задачата, добре. А ако се провали, ще си понесе последствията. Лесно може да бъде обвинен за всичко. Докато търси връзката между жертвите, той трябва да разбере и скритите мотиви на новите си партньори. Възникват три въпроса. Кой е с него? Кой е против него? Ще изправи ли той извършителите пред съда, или ще раздаде справедливост по свой собствен начин?

“Кралят на планината” от Андерш де ла Моте

Издава: “Емас”
Дата на публикуване: 16 ноември 2023 г.
Превод: Ева Кънева
Редактор:
Цвета Германова
Дизайн на корицата:
Живко Петров

За книгата: Дъщерята на влиятелно семейство в Малмьо и нейният приятел изчезват по време на разходка из планината. В началото всички подозират отвличане с цел изнудване. След три дни обаче искане за откуп не е постъпило. Своенравната инспектор Леоноре Аскер от отдел „Тежки престъпления“ в Малмьо оглавява разследването, но по нареждане на началството я преместват в никому неизвестния отдел „Ресурси“ – същински паноптикум от чешити. Междувременно в изоставена посред пътя кола е открит трупът на изчезналия младеж. А във влаков макет, построен в клуб по железопътен моделизъм в съседно градче, се появяват зловещи човешки фигурки. Сред тях са и миниатюрни двойници на изчезналите момче и момиче. С помощта на своя приятел от детството Мартин Хил, лектор по архитектура и запален почитател на развалини и изоставени сгради, Лео Аскер тайно продължава разследването си по случая. Много скоро ѝ става ясно, че зад отвличанията стои човек с патологичното желание да господства над чуждия живот, да бъде крал на планината…

„Всичко хубаво“ от Аманда Проуз

Издава: “Труд”
Дата на публикуване: 17 ноември 2023 г. 

За книгата: Главната героиня Дейзи Харъп винаги е завиждала на перфектното съседско семейство Келеуей. От своя страна, Уини Келeуей пък се гордее с красивото семейство, което е изградила. И се надява празненството за златната й годишнина от сватбата през уикенда наистина да докаже пред съседите, че са щастливи, богати и реализирани хора. Но дали една неочаквана случка няма да докаже, че тревата не винаги е по-зелена от другата страна на улицата? Защото с началото на празничния ден започват да се показват пукнатините в „перфектния“ живот на Келеуей. Докато едно бомбено разкритие води до друго и събитията излизат извън контрол, Дейзи и Уини са на път да открият, че нещата не винаги са такива, каквито изглеждат.

“Джулия” от Сандра Нюман

Издава: “Колибри”
Дата на публикуване: 17 ноември 2023 г.
Превод: Радосвета Гетова
Дизайн на корицата: Теодора Югова

За книгата: Джулия, една от героините и в Оруеловия роман “1984”, е механик, работи в отдел Художествена литература в Министерството на истината. Един ден тя се поддава на някакъв свой странен подтик и предава на Уинстън Смит, друг герой от 1984, тайна бележка. От този момент нататък започва удивителното ѝ пътуване из дистопичния свят, в който се развиват незабравимите събития от класическия роман на Оруел. Свят, в който единствената перспектива е липсата на перспектива, а завършекът е завръщане към все същото начало.

Ако искате да включим и ваша книга в седмичния ни подбор на нови заглавия, пишете ни на editors@azcheta.com поне няколко дни преди излизането ѝ на пазара, следвайки ползвания в този материал формат.

Можете да поръчате тези книги от Ozone.bg, като някои от тях ще намерите с отстъпка.