fb
@-книгиНовиниНовите книги на седмицата

Новите книги на седмицата – 20 август 2023

8 мин.

Веднъж в седмицата „Аз чета“ ви представя новите книги на пазара, подбрани от самите издателства. Следете нашия специален формат, но продължавайте да четете и ревютата, които правим за вас. Защото искаме да обичате книгите още повече!

„Ботанически кошмари“ от Едгар Уолъс, Натаниъл Хоторн, Хърбърт Уелс, Робърт Хауърд, Едит Несбит, Абрахам Мерит, М. Р. Джеймс, Алджърнън Блакуд и др.

Издава: “Изток-Запад“
Д
ата на публикуване: 14 август 2023 г.
Превод: Явор Цанев
Редактор: Иван Атанасов

За книгата: Растенията ни дават кислород, енергия и храна, използваме ги за декоративни и лечебни цели. Превръщаме ги в хартия, платове и строителен материал, подаряваме ги, дори кръщаваме децата си на тях. Но те могат да бъдат източник не само на радост и на живот… Някои от най-отровните организми на Земята са представители на растителното царство, а има и хищни растения, които се хранят с насекоми и дребни животни. Затова едва ли е изненадващо, че смъртоносният потенциал на флората отдавна е запленил въображението на писателите. В тази антология ще откриете прочути автори от XIX и началото на XX век. Вдъхновени от нови месоядни видове, открити при експедиции в дълбоките джунгли, и от напредъка в присаждането и генетиката, те развихрят фантазията си, за да ни предложат една незабравима разходка в причудлива градина, пълна с ботанически кошмари.

„Нечутата“ от Ники Френч

Издава: AMG Publishing
Дата на публикуване: 14 август 2023 г.
Преводач: Антоанета Тошева
Редактор: Вера Балабанова
Коректор: Теодора Къцова
Дизайн на корицата: Биляна Славкова, Kontur Creative

За книгата: Може би Тес се притеснява без причина, но да поверява грижите за тригодишната си дъщеря, Попи, на бившия си и новата му млада съпруга, я изпълва с особено чувство. Джейсън не е лош баща, но за Тес е болезнено да го гледа как се наслаждава на семейния живот с друга. Когато Попи се връща от престой при баща си през уикенда, Тес намира сред нещата ѝ куп шарени листове, но под тях се крие нещо, което я ужасява. Мрачна рисунка с черен пастел. Нарисуваното е толкова просто и същевременно изпълнено с насилие, че майката трудно може да го разбере, а притеснението ѝ става все по-силно, когато с нежното си гласче детето изрича думите: „Той я уби“. Поведението на момиченцето става странно, а майчинският инстинкт на Тес ѝ подсказва, че дъщеря ѝ е станала свидетел на нещо ужасяващо. Решена да разбере истината, докато всички я уверяват, че си внушава, тя се впуска в опасно търсене, което предизвика буря от заровени тайни… и повече от един живот е заложен на карта.

„Увлечението“ от Сандра Браун

Издава: “Хермес”
Дата на публикуване: 15 август 2023 г.
Превод: Дори Габровска
Редакция: Ивелина Балтова
Дизайн на корицата:
Мариана Станкова

За книгата: Рени Нютън е блестящ хирург. Призована като съдебен заседател в процеса срещу наемния убиец Рики Лозада, д-р Нютън не изневерява на професионализма и принципите си. Липсват доказателства и с нейния глас Лозада е обявен за невинен. Сблъсъкът й с него обаче няма да приключи дотук. Уик Тредгил е детектив в безсрочен отпуск заради трагичен инцидент. Той води своя лична война. Война срещу оправдания убиец. Темпераментен, ожесточен и влюбен, Уик е твърдо решен да съсипе Лозада, който жадува само едно: да притежава Рени Нютън. Макар да не се доверяват напълно един на друг, Рени и Уик се обединяват. Защото това е единственият им шанс да оцелеят.

„Създателят на ангели“ от Морган Грийн

Издава: „Ера“
Дата на публикуване: 15 август 2023 г.

За книгата: Тялото на млада жена, облечено и поставено така, че да прилича на ангел, е открито в парка в Стокхолм. Убийството има смразяваща прилика с тези на Създателя на ангели – сериен убиец, заловен преди две десетилетия… и току-що починал в затвора. Обаждането шокира детектив инспектор Джейми Йохансон, която отдавна е скъсала всички връзки с Швеция. Нейният баща е заловил Създателя на ангели и тя добре помни този тежък период. Но сега оригиналните досиета по случая липсват, както и неговият партньор. Всеки момент убиецът може да вземе нова жертва, а репутацията на баща ѝ е застрашена. Джейми се завръща към замръзналите улици на родния си град, за да открие дали има имитатор, или са осъдили грешния човек преди толкова години.

„Лунна вещица, цар паяк“ от Марлон Джеймс

Издава: „Лабиринт“
Дата на публикуване: 15 август 2023 г.
Превод: Богдан Русев
Редактор: Калоян Игнатовски
Коректор: Румяна Георгиева
Художник на корицата: Миън Кавано

За книгата: Вещицата Соголон от „Черен леопард, червен вълк“ е централният персонаж в „Лунна вещица, цар паяк“, втората книга от трилогията „Тъмната звезда“ на писателя от Ямайка  Марлон Джеймс, носител на „Букър“ за 2015 г.
Лунната вещица ще ни разкаже какво се е случило с момчето, което изчезва в предишната част, и ще проследим перипетиите, победите и провалите ѝ, докато го търси. Ще станем свидетели и на дълговековната вражда между Соголон и Аеси, първия министър на царя. Той действа в близко сътрудничество с владетеля и двамата заедно са като осемте крайника на паяк. Аеси притежава значителна и… смъртоносна сила. Нужни са ум и смелост, за да му се опълчиш – тъкмо това прави Соголон в тази разтърсваща епична история.

„Вой“ от Александър Скалд

Издава: „Ерове“
Дата на публикуване: 18 август 2023 г.
Редактор: Атанаска Станчева
Коректор: Севда Турмакова
Дизайн на корица: Ханко Седефчев

За книгата: Ловджийката Катя и екологът Атанас водят борба срещу бракониерството. След отвличането на вълчица от Врачанския Балкан започват разследване на престъпна организация, занимаваща се с незаконни кучешки боеве. В това приключение се опознават и сближават, но постепенно разбират, че и двамата крият мрак, който ги е пречупил непоправимо. А някъде из планината броди една легенда. Легенда за огромен черен вълк, който от години се изплъзва дори на най-опитните ловци. Както всички вълци и този носи име на звезда – Ахернар. В стремежа да събере разбитата си глутница, той ще се сблъска с прокълнати врагове, духове на стари другари и съдба, отредена единствено на силните. Волята на Великата Майка е Ахернар да се превърне в повече от водач на малка глутница. Времето изтича. Спасението е далеч. Воят се издига все по-силно. Чуваш ли го?

„Тайната на Шанел” от Лорна Куук

Издава: „Сиела“
Дата на публикуване:
18 август 2023 г.
Отговорен редактор: Христо Блажев
Превод: Вера Джамбазова
Редактор: Ганка Филиповска
Коректор:
Ния Харалампиева
Художник на корица: Фиделия Косева

За книгата: Пригответе се за дни страхотен исторически роман, който по вълнуващ начин вади наяве тайните на фамозната дизайнерка Коко Шанел в най-противоречивия период от живота ѝ – когато живее в хотел „Риц“ заедно с високопоставени нацистки офицери и е подозирана, че е колаборационистка.

„Разкази с часовников механизъм“ от Фарук Шехич

Издава: „Колибри“
Дата на публикуване: 18 август 2023 г.
Превод: Соня Андонова
Дизайн на корица:Капка Кънева

За книгата:Петнайсет разказа, петнайсет парчета живот на фона на бруталната война в Босна и Херцеговина през 90-те години на XX век. На границата между реално и въображаемо, с нюанси на сюрреализъм и магически реализъм, се редуват военни сцени, блянове за мирен и ведър свят, за далечни пътешествия, митологични препратки, аналогии с други страни и народи… В центъра на повествованието е човекът със своята крехка идентичност, с незарасналите вътрешни белези, с усещането за личен апокалипсис. Фарук Шехич поднася ярко литературно свидетелство за травмите от войната, пронизано от мека поетичност, от тиктакане на часовник, който отмерва миналото и настоящето, живота и смъртта, астрономическото и човешкото време. Свидетелство за историчност и памет, защото „Това беше моята несъзнателна мисия: да оцелея, да разказвам, да пиша“.

Ако искате да включим и ваша книга в седмичния ни подбор на нови заглавия, пишете ни на [email protected] поне няколко дни преди излизането ѝ на пазара, следвайки ползвания в този материал формат.

Можете да поръчате тези книги от Ozone.bg, като някои от тях ще намерите с отстъпка.

Не пропускайте да видите и кои са Най-вълнуващите книги за лято 2023, както и Какво четат българските инвеститори през лято 2023?