fb
@-книгиНовите книги на седмицатаСпециални

Новите книги на седмицата – 20 декември 2020 г.

10 мин.

Веднъж в седмицата „Аз чета“ ви представя новите книги на пазара, подбрани от самите издателства. Следете нашия специален формат, но продължавайте да четете и ревютата, които правим за вас. Защото искаме да обичате книгите още повече!

„Науката от Света на Диска” от Тери Пратчет

Издава: „Ciela“
Дата на публикуване: 14 декември 2020 г.
Превод: Богдан Русев
Дизайн на корицата: Дамян Дамянов (адаптация на Пол Кидби)

За книгата: В една далечна галактика… съществува малка кръгла планета. Тя се състои предимно от разтопена, горяща лава, която изгаря всичко за частици от секундата, а няколко километра над повърхността ѝ я е обградил такъв вакуум, че направо може да ти изсмуче въздуха от костите. По повърхността ѝ щъкат малки двукраки твари. И доколкото им е известно, са единствените форми на живот, които могат да говорят и да пишат в цялата Вселена. Кой може да измисли подобна история, ако не някое много развинтено въображение?

„Десетте хиляди врати на Януари“ от Аликс Е. Хароу

Издава: “Артемис Букс”
Дата на публикуване: 14 декември 2020 г.
Превод: Илияна Димитрова
Редакция: Елица Чапова
Дизайн на корицата: Ралица Станиславовна

За книгата: В този лирически и завладяващ дебют в началото на 1900 г. млада жена тръгва на фантастично пътешествие, за да преоткрие себе си, след като намира мистериозна книга. В пищно имение, пълно със странни съкровища, Дженюъри Скелър е същински експонат сама по себе си. Осиновена от богатия господин Лок, тя се чувства не по-различно от артефактите, които украсяват коридорите – внимателно поддържана, игнорирана от всички и не на място. Тогава тя намира една странна книга. Книга, която ухае на други светове и разказва история за тайни врати, любов, приключения и опасности. Всяка страница разкрива пред нея невъзможната истина за света и Дженюъри открива история, която все повече се преплита с нейната собствена.

„Защо стареем и защо това не се налага“ от Дейвид А. Синклер, Матю Д. Лаплант

Издава: „Бард“
Дата на публикуване: 14 декември 2020 г.
Превод: Иван Златарски
Редакция: Незабравка Гошева
Дизайн на корицата: Фиделия Косева

За книгата: В тази проникновена и провокативна книга, задаваща въпросите как остаряваме и дали хората могат да надвият разпада и дегенерацията, Синклер се залавя с някои от най-фундаменталните въпроси в науката за стареенето. Резултатът е една елегантна и вълнуваща книга, която заслужава да бъде четена както за запознаване с темата, така и задълбочено. Ако някога сте се питали как остаряваме, дали можем да забавим и дори да обърнем хода на стареенето, и дали можем да живеем здрави до над 100 години, тогава новата книга на Дейвид Синклер „Защо стареем…“ ще ви запознае с науката и практическите стратегии, чрез които да останете здрави до края на живота си, а продължителността му да бъде голяма и пълноценна.

„Дневникът на Дебелянов: Синият бележник“ от Роман Хаджикосев

Издава: „Книги за всички“
Дата на публикуване: 14 декември 2020 г.
Редакция: Пламен Тотев
Дизайн на корицата: Стефан Тотев

За книгата: Роман, мистифицирал със средствата на белетристиката последните месеци от живота на Дебелянов. Текстът на книгата не се чете, а се поглъща бързо заради интригата и противоречивата личност на поета. Авторът произлиза от Дебеляновия род.

„Истории със силата на прегръдка“ от Красимир Проданов

Издава: „КВЦ“
Дата на публикуване: 14 декември 2020 г.
Редакция: Красимира Цонева
Дизайн на корицата: Стефан Пламенов

За книгата: Книга за всички, които обичат малките неща да ги водят към смисъла на живота. Историите са необикновени, препоръчват се на всеки, който се чувства сам в момента или пък просто има нужда от прегръдка. Пълни са с онази енергия, която ни прави откриватели, пътешественици, философи, но най-вече добри приятели.

„Стражът“ от Лий Чайлд и Андрю Чайлд

Издава: “Обсидиан”
Дата на публикуване: 15 декември 2020 г.
Превод: Милко Стоименов
Редакция: Кристин Василева
Дизайн на корицата: Николай Пекарев

За книгата: Джак Ричър спира за чаша кафе в неизвестно градче в щата Тенеси. То обаче е буквално парализирано след мащабна кибератака. Набеденият IT специалист Ръсти Ръдърфорд е в беда. Защото знае много повече, отколкото предполага. И някой възнамерява да го отвлече. Първо обаче ще трябва да мине през Ричър.

„Човекът в търсене на висш смисъл“ от Виктор Франкъл

Издава: „Хермес“
Дата на публикуване: 15 декември 2020 г.
Превод: Ангелин Мичев
Редакция: Димитрина Кавалакова
Дизайн на корицата: Мариана Станкова

За книгата: Книгата е дългоочакваното продължение на основния труд на Виктор Франкъл – „Човекът в търсене на смисъл“. В настоящия сборник от есета и лекция авторът надгражда теориите си. Той утвърждава тезата си за присъщата на всеки воля за смисъл, която в сблъсъците ни със смъртта, болката и вината ни мотивира не само да не се отчайваме, но и да израстваме.

„Заговорът“ от Никола Бьогле

Издава: „Enthusiast“
Дата на публикуване: 15 декември 2020 г.
Превод: Силвия Колева
Редакция: Лиляна Карагьозова
Дизайн на корицата: Биляна Славкова

За книгата: Изолиран архипелаг в Северна Норвегия. Там, на ръба на скала, е открито голото тяло на очевидно измъчвана до смърт жена. Раните, които разкъсват плътта ѝ са във формата на мистериозни символи. Когато инспектор Сара Геринген пристига на местопрестъплението е шокирана от разкритието, че жертвата е министър-председателят на страната. Кого е разгневила главата на правителството? Какво е пазила на острова, скрито в подножието на фара? 

„Орденът на асасините: Валхала. Сага за Гейрмунд” от Матю Кърби

Издава: „Ера“
Дата на публикуване: 15 декември 2020 г.
Превод: Анелия Петрунова, Юлия Чернева
Редакция: Илияна Велева
Дизайн на корицата: Димитър Стоянов

За книгата: Средата на 9 век. Викингите помитат едно по едно англо-саксонските кралства. Роден с норвежко кралско потекло, Гейрмунд Хелокожи се насочва към бойното поле, целеустремен да се докаже като викинг и воин. По пътя си той среща митично създание. То му подарява мистериозен пръстен, който вещае едновременно огромна сила и жестоко предателство. 

„Повярвах. Повървях“ от Димитър Пенчев

Издава: „Библиотека България“
Дата на публикуване: 15 декември 2020 г.
Редакция: Ива Спиридонова
Художник на корицата: Моника Комарницка
Дизайн на корицата: Моника Комарницка

За книгата: „Стихотворенията на Димитър Пенчев са лирични изповеди, в които доминираща тема е любовта… В случая Любовта не е просто чувство. Тя е изведена като състояние, което подчинява цялото съществуване на лирическия герой“, Тодор Каракашев

Алиса в страната на чудесата“ от Луис Карол

Издава: „Колибри“
Дата на публикуване: 16 декември 2020 г.
Превод: Лазар Голдман

За книгата: Макар илюстрациите на Джон Тениъл (1820 – 1914) към „Алиса в страната на чудесата“ да са неразривно свързани с оригинала в съзнанието на поколения читатели, в течение на годините цяла плеяда художници са се вдъхновявали от текста на Луис Карол и така са се нароили стотици версии на приказната повест (в това число и забележителният български принос на Ясен Гюзелев).

„Час за разплата“ от Луиз Пени

Издава: „Софтпрес“
Дата на публикуване: 17 декември 2020 г.
Преводач: Нели Лозанова, Кристина Димитрова
Редакция:  Румен Станев
Дизайн на корицата: Радослав Донев

За книгата: „Час за разплата“ е дванадесетият роман на Луиз Пени от поредицата за инспектор Гамаш. Роман, изтъкан от загадъчност и забравени тайни, но вплел нишките на приятелството, подкрепата и дарбата на човек да проявява емпатия. Жителите на Трите бора намират старинна карта в стената на бистрото и я подаряват на Арман Гамаш. Не след дълго бившият главен инспектор, който вече е командир на полицейската академия, ще се изправи пред сериозен проблем. Един от преподавателите е убит, а по оръжието на убийството са открити отпечатъци на Гамаш. Както и копие на старинната карта…

„Великите филми, които никога няма да гледате“ от Саймън Бронд

Издава: „Милениум“
Дата на публикуване: 17 декември 2020 г.
Превод: Павел Иванов
Редакция: Владимир Трифонов
Дизайн на корицата: Фиделия Косева

За книгата: Какво пречи на един филм, който има всички качества да спечели рекорден брой оскари, да види бял свят? Защо амбициозният „Ленинград“ на Серджо Леоне пропада само дни преди началото на снимките? Кой спира „Калейдоскоп“ на Алфред Хичкок? Какво не позволява на странния „Рони Ракетата“ на Дейвид Линч да бъде заснет? Ще разберете от тази книга.

„Щастието ти отива” от Тина Търнър

Издава: „Locus Publishing“
Дата на публикуване:  18 декември 2020 г.
Превод:  Тодор Кенов
Редакция:  Саша Александрова
Дизайн на корицата:  Емил Марков

За книгата: В този изумителен пътеводител за откриване на щастие, надежда и любов Тина Търнър, една от най-обичаните изпълнителки в света, разкрива мъдростта, извлечена от вдъхновяващата история на своя живот. Тина Търнър – жива легенда и икона за милиони почитатели, се завръща с прочувствена лична книга, посветена на дългогодишната й вяра в будизма и вечните му принципи. Тина е икона за вдъхновение в световен мащаб. А сега ни показва как всеки може да преодолява житейските препятствия – дори да превърне „невъзможното” във възможно – и да осъществи мечтите си. Показва ни как ние също можем да подобрим живота си, дава ни духовни средства и мъдри съвети, с които да обогатим нашия неповторим път. 

„Невинни“ от Дияна Боева

Издава: „Ерго“
Дата на публикуване: 18 декември 2020 г.
Редакция: Веселин Веселинов, Христо Боев
Дизайн на корицата: Кристина Костова

За книгата: „Хората от миналото го носят в себе си и не могат да го изкажат, независимо по какъв начин са провокирани да направят това. Дияна Боева моделира създадения от нея малък дистопичен свят върху човешки структури, които търпят сътресения, защото такива са хората, които не могат да позволят доброто да бъде устойчиво, които са загубили връзка с непреходното, вкопчили се в примитивна борба за надмощие и контрол.“ – Христо Боев

„Голям Проклет Sin City“ от Франк Милър

Издава: „Студиото Артлайн“
Дата на публикуване: 18 декември 2020 г.
Превод: Ина Димитрова

За комикса: Най-големият и лош Син Сити от всички! Амин. „Нощта е адски гореща.“ С тези четири думи комикс вундеркиндът Франк Милър ни представи агресивен нов герой в агресивна нова поредица от младо издателство, като потъпка всички общоприети правила и революционизира света на така наречените „забавни книги“ в процеса. През 1991 г., когато Син Сити се появява в комикс страниците на Dark Horse Presents, Милър връща криминалната фикция в индустрия, деситилетия доминирана от супергерои. Новаторският му нео ноар стил, изпълнен с лоши типове, по-лоши момичета и брутални коли, удря като булдозер, променяйки пътя на бъдещите поколения аниматори, автори и режисьори – и, най-важното, на милиони читатели, които смело пристъпиха границите на Бейсин Сини, без да поглеждат назад.

Ако искате да включим и ваша книга в седмичния ни подбор на нови заглавия, пишете ни на [email protected] поне няколко дни преди излизането ѝ на пазара, следвайки ползвания в този материал формат.

Можете да поръчате тези книги и други ненамалени продукти с 5% отстъпка от Ozone.bg, като ползвате код AZCHETA20Q4 при завършване на поръчката си. Всички кодове за отстъпка за читателите на „Аз чета“ можете да видите тук.