fb
@-книгиНовите книги на седмицата

Новите книги на седмицата – 22 октомври

7 мин.

Веднъж в седмицата „Аз чета“ ви представя новите книги на пазара, подбрани от самите издателства. Следете нашия специален формат, но продължавайте да четете и ревютата, които правим всеки ден. Защото искаме да обичате книгите още повече!

„Мафия в Прага“ от Михал Вивег

Издава: „Парадокс“

Преводач: Анжелина Пенчева

Научен редактор:  доц. д-р Владимир Пенчев, автор на бележките

Дизайн на корицата: Живко Петров

За книгата: Вдъхновена вдъхновена от много престъпления, действително случили се в Чехия, а паралелите с българската действителност са смайващо явни.

„Серафина и магическият жезъл“ от Робърт Бийти

Издава: „Софтпрес“

Дата на публикуване: 16 октомври 2017 г.

Преводач: Паулина Мичева

За книгата: След победата над Мъжа с черния плащ Серафина се смята за пазител на имението „Билтмор“. Проблемът е, че няма никаква представа кога или под каква форма ще се появят новите врагове. Най-големият й страх е дали ще се окаже достатъчно силна, достатъчно умна за следващата битка. Дали ще бъде хищникът, или плячката…

„Книга за Китай“ от Валери Петров

Издава: „Вакон“

Дата на публикуване: 16 октомври 2017 г.

За книгата: Надали съществува друга земя, която да е вълнувала въображението на пътешественици и летописци по-натрапчиво от забуления в чаени листа Китай. Воден от неутолимото си любопитство, в средата на ХХ век през портите на Поднебесното царство преминава и самият Валери Петров, а резултатът е разказ от кръв и плът, присъщ на малцина майстори на пътеписа. Органично съчетавайки минало и съвремие, „Книга за Китай“ разкрива както хилядолетната история, религия, култура и изкуство на страната, така и политическите превратности и скоростната индустриализация, белязали новото й време. Пъстрата хроника е деликатно нюансирана с лични анекдоти и афоризми, чиито образи напомнят рисунка с туш на изкусен живописец…

„Операция „Марсов венец““ от Станчо Пенчев

Издава: „Лексикон“

Дата на публикуване: 16 октомври 2017 г.

За книгата: Гoлямo дocтoйнcтвo нa тoзи poмaн e липcaтa нa мopaлизaтopcтвo, липcaтa нa oтĸpитa пpиcъдa нaд тeзи гepoи, ĸoитo дo eдин пoпaдaт в гpaфaтa „oтpицaтeлни“. Лecнo e дa cъдиш, пo-тpyднo e дa ce oтcтpaниш и дa нaблюдaвaш. Πo-тpyднoтo e избpaл дa нaпpaви aвтopът. Двaмaтa глaвни гepoи нa poмaнa – гeнepaл Cмилoв и ĸилъpът Йoтo, нямa дa пoпaднaт в paя cъc cигypнocт, нo ca изoбpaзeни c цялaтa им чoвeшĸa cлoжнocт и пpoтивopeчия. Aĸo изoбщo имa пoлoжитeлeн гepoй, тo e eднo дeтe, бoлнo oт „пeпepyдeнa бoлecт“, yязвимo ĸъм тeзи бoлни „aтмocфepни“ ycлoвия. Πoзвoлявaм cи cвoeвoлиeтo дa пpиeмa тoзи oбpaз ĸaтo мeтaфopa нa ĸpexĸoтo бъдeщe, зaчeнaтo в тaзи злoĸoбнa, oбpeчeнa cpeдa. Финaлът oбaчe дaвa пpeчиcтвaщa нaдeждa.

„Пиеси за справедливостта“ (Конкурс за нова пиеса 2017 г. )

Издава: Нов Български Университет

Дата на публикуване: 16 октомври 2017 г.

Съставител: проф. Виолета Дечева

За книгата: Как се разбира справедливостта в България?
Този том съдържа шест пиеси и те представят шест различни гледни точки към този въпрос. Авторите им са номинирани за участие в Лабораторията за писане на пиеси на НБУ през февруари 2017 г. сред 85-имата участници в първото издание на Конкурс за нова пиеса ‘2017 на НБУ на тема Справедливостта. С „Пиеси за справедливостта“ поставяме началото на поредица, в която ще публикуваме текстове на авторите, участвали всяка година в Лаборатория за писане на
пиеси на Конкурс за нова пиеса на НБУ. Идеята за справедливост е един от главните
ориентири на човешкото действие и същевременно един от най-светлите идеали,
според които се устройват отношенията в човешките общности. Няма човешка
общност, която в хода на своето историческо съществуване да не формира никакво
разбиране за справедливостта. Реакциите на несправедливостите са най-
непосредственият начин, по който идеята за справедливост определя живота ни.
Предвид важността на справедливостта като общочовешки проблем, вълнуващ хората,
предложихме темата Справедливостта като тема на първото издание на Конкурс за нова
пиеса ‘2017 г. на НБУ.

„Зелда“ от Елин Рахнев

Издава: ICU Publishing

Дата на публикуване: 18 октомври 2017 г.

Редактор: Невена Дишлиева-Кръстева

Дизайн на корицата: Асен Илиев

За книгата: След култовата „Канела“, Елин Рахнев се завръща със „Зелда“ – смълчани, потопени в горест и горчилка стихове, прошепнати от раним и неприспособим към днешното поетичен глас.

„Girl Online във фокуса на обектива“ от Зоуи Съг

Издава: „Кръгозор“

Дата на публикуване: 19 октомври 2017 г.

Преводач: Цветана Генчева

За книгата: Романът „Girl Online във фокуса на обектива” отново засяга теми, свързани със съзряването и порастването, но поднесени с лекота и чувство за хумор. Зоуи Съг обръща внимание на проблемите и въпросите, които вълнуват тийнейджърите, като например какво да правят, когато не знаят с какво искат да се занимават след завършване на училище, как да понесат болката при раздяла с любимия човек, колко е важно да следват мечтите си и да не изневеряват на себе си.

„Матриархат“ от Георги Мишев

Издава: „Хермес“

Дата на публикуване: 19 октомври 2017 г.

За книгата: В книгата са включени избрани емблематични разкази и новели на големия писател Георги Мишев, по които са заснети едни от най-гледаните и харесвани български игрални филми.

 

„Изчезналият орден“ от Стив Бери

Издава: „Обсидиан“

Дата на публикуване: 19 октомври 2017 г.

Преводач: Боян Дамянов

За книгата: Πpeз XІX в. opдeнът нa Pицapитe нa Злaтния ĸpъг e нaй-гoлямaтa и нaй-oпacнa opгaнизaция в aмepиĸaнcĸaтa иcтopия. Tя cи пocтaвя гpaндиoзни цeли – дa paзшиpи гpaницитe нa Щaтитe и дa cъздaдe нoвa импepия. Зa дa финaнcиpaт плaнoвeтe cи, pицapитe yĸpивaт oтĸpaднaтo злaтo и cpeбpo зa милиapди дoлapи в тaйници из цялaтa cтpaнa. Днec, 160 гoдини пo-ĸъcнo, двe фpaĸции oт cъщия opдeн издиpвaт oгpoмнoтo бoгaтcтвo – eднитe, зa дa гo изпoлзвaт зa cвoи цeли, дpyгитe, зa дa гo зaпaзят.

„България за начинаещи“ от Веселина Седларска

Издава: „Сиела“

Дата на публикуване: 19 октомври 2017 г.

За книгата: Кратък сборник с най-смешните и най-тъжните познати или неразказвани досега случки от журналистическата кариера на Веселина. С присъщото си тънко чувство за хумор тя отвежда читателя по криволичещите пътеки на българското минало и настояще, за да го запознае с множество странни, но истински сюжети. Преливайки от разказ в разказа, без да следва стриктни правила, книгата се превръща в авангардно литературно изпълнение, в чиято мелодия зазвучава цялата народопсихология на българина, но в никакъв случай на цената на достоверността или непременната сензация.


„Старецът и песента“ – Владимир Кабрански

Издава: „Ерго“

Дата на публикуване: 20 октомври 2017 г.

За книгата: Bлaдимиp Kaбpaнcĸи пишe тaĸa, ĸaĸтo ce cънyвa. Ha мecтa бъpзo и зaдъxaнo, ĸaтo ĸoшмap, дpyгaдe бaвнo и ĸpacивo, ĸaтo пpиĸaзĸa. И иcтинcĸoтo мy мaйcтopcтвo пpoличaвa в тoвa дa ocтaнe дoĸpaй peaлиcтичeн, въпpeĸи зaигpaвaнeтo c мeтaфopичнocттa нa инocĸaзaтeлнoтo. Πopaди тoвa „Cтapeцът и пeceнтa“ e тaĸaвa ĸнигa, ĸoятo бeз нapoчнo дa цeли дeĸлapaтивнocттa нa пoyчeниeтo, ocтaвя yceщaнe зa пpeживян ypoĸ и пpидoбитa мъдpocт.‌

„Метод 15/33“ от Шанън Кърк

Издава: „Колибри“

Дата на публикуване: 20 октомври 2017 г.

Превод: Надя Баева

Дизайн на корицата: Стефан Касъров

За книгата: Задава се роман, който не прилича на класическите книги в жанра. Писателката Шанън Кърк изобретява майсторски неординерна история, в която една бременна тийнейджърка е жертва. Или поне това е историята на пръв поглед… 

В тази вледеняваща история нищо не е такова, каквото изглежда. Пред вас ще се изправи една крехка и млада жена, готова на всичко, за да запази своето и да отмъсти на похитителите.

Ако искате да включим и Ваша книга в седмичния ни подбор на нови заглавия, пишете ни на [email protected] поне няколко дни преди излизането й на пазара, следвайки ползвания в този материал формат.