fb
@-книгиНовите книги на седмицата

Новите книги на седмицата – 21 април 2018 г.

10 мин.

Веднъж в седмицата „Аз чета“ ви представя новите книги на пазара, подбрани от самите издателства. Следете нашия специален формат, но продължавайте да четете и ревютата, които правим всеки ден. Защото искаме да обичате книгите още повече!

„Романтиците“ от Леа Конън 

Издава: „Хермес“
Дата на публикуване: 17 април 2018 г.
Превод: Мария Демирева
Дизайн на корицата: Тодор Пунгеров

За книгата: Книгата е посветена на всички романтици. Не спирайте да вярвате! Не мога да принудя хората да направят нещо. Нямам колчан с любовни стрели, нито торба с магически отвари. Това не означава, че не намирам други начини да получа своето. Аз съм Любовта. Тук съм да ви разкажа една любовна история. Гейл Бренан е романтик, сериозно момче с ясен план за бъдещето си. Един своеобразен Ромео, който е убеден, че е намерил своята Жулиета – Аника.
Той е напът да загуби вярата си в мен. Неприятно ми е да призная, че това донякъде е по моя вина. Оплетох конците и допуснах родителите на Гейл да се разделят. И сега Аника ще разбие сърцето му. Добре, това всъщност е изцяло по моя вина. Но имам план да поправя нещата. Не мога да позволя да изгубя представител на романтиците. Всички останали разчитат на оптимизма им.

„Лятото на невъзможните неща“ от Роуан Колман

Издава: „Ера“
Дата на публикуване: 19 април 2018 г.
Превод:  Красимира Абаджиева
Редакция: Евгения Мирева
Дизайн на корицата: Фиделия Косева

За книгата:  Внезапната смърт на Мариса Люпо отвежда двете й дъщери в родното й място – Бруклин, Ню Йорк, което тя е напуснала внезапно в една лятна нощ през 1977 г. Сега Луна и Пиа са на път да разберат ужасна тайна от миналото на майка си. Тайна, която тя е готова да разкрие едва след смъртта си. Колкото повече разплита живота на майка си, толкова повече Луна започва да разбира себе си. Въпросите и съмненията, които са я измъчвали през целия й живот намират отговор не другаде, а в миналото… Там – през лятото на 1977 г., където тя среща Мариса само няколко дни преди животът й да се преобърне.

„Феноменът ЦСКА“ от Георги Атанасов

Издава: „Enthusiast“
Дата на публикуване: 18 април 2018 г.
Дизайн на корицата: Тони Ганчев

За книгата:  По-малко от месец преди 70-годишния юбилей на футболния клуб ЦСКА известният спортен журналист и политически анализатор Георги Атанасовпродължава своята „Червена библия“. Верен на своя полемичен, провокативен, антисистемен стил, в книгата авторът проследява историята на едната от двете спортни институции на България като поредица от битки и конфликти в необявената война между синия и червения полюс. За разлика от високопарните четива, издавани по повод на кръгли годишнини, „Феноменът ЦСКА“ е по-скоро драматична, отколкото празнична летопис. Това е така, защото наред с възхвалата на великите футболисти и епохалните победи, превърнали ЦСКА в „палач на еврошампиони“, Атанасов прави дисекция на най-тежките епизоди от историята на клуба – „възродителния процес“ през 1985 г., довел до появата на фикцията „Средец“, отнемането на лиценза за Европа през 2008 г., фалита на клубното АД през 2015 г., предизвикал заточението на най-престижния български отбор в селските групи, битката за емблемата и базите, както и отстояването на историята срещу посегателствата.

„Хванеш ли самовила“ от Христо Буковски

Издава: „Изток-Запад“
Дата на публикуване: 16 април 2018 г.

За книгата: Пиcaл cъм зa тaйнcтвaтa нa Opфeй. Oт мнoгo гoдини изcлeдвaм пoдxoдитe ĸъм мaгичнитe пpexoди нa пocвeтeнитe извън зeмния тpиизмepeн cвят. Дoбpe ce пpoдaвaт няĸoлĸo мoи ĸниги зa миcтepии. Ho пъpвo дeбнax дългo пo гpaницaтa мeждy нaшия cвят и измepeния, зacмyĸaли нeнaдживeни изпитaния в минaлoтo ми. Te бяxa cвъpзaни c жeнa ми, a тя в eдин бeзoтpaдeн дeн oт нeйнoтo yбийcтвeнo лeчeниe мe зaĸлe… пo мoй нaчин дa я въpнa… пocлe. Kaĸ ли oчaĸвaшe дa изживeeм вeчe нeocмиcлeнoтo ни пpeди щacтиe в бpaчнo пoвceднeвнaтa cи oбич?! Kaĸвo пpeживяxмe щe нayчитe oт тaзи ĸнигa. Tя ce чeтe ĸaтo poмaн, зaщoтo пoвecтвoвaтeлнoтo чapoдeйcтвo бeшe зaдължитeлнo ycлoвиe дa ce пoлyчи peзyлтaтът. Mнoгo нeщa щe видитe, нo дaнo oбъpнeтe внимaниe, чe живeeтe щacтливo, ĸoгaтo ocъзнaвaтe пpeлecттa нa мигa, a нe cъc cпoмeнa зa нeгo. Ocтaнaлoтo e изпитaниe зa вoлятa, нaxoдчивocттa и издъpжливocттa.

„Лордът от планетата Земя“ от Сергей Лукяненко

Издава: „Сиела“
Дата на публикуване: 19 април 2018 г.
Превод: Васил Велчев
Дизайн на корицата: Фиделия Косева

За книгата: С „Лордът от планетата Земя” всепризнатият майстор Сергей Лукяненко дава начало на новата вълна космически опери в руската литература.
Най-старата история на света. Момче спасява момиче от бандите в парка. Момичето му дава пръстен, с който се сгодява за него. Момчето израства в бившия Съветски съюз, служи в армията и става лидер на силова групировка. Момичето се оказва принцеса от далечна планета и когато времето настъпва призовава момчето при себе си. Останалото? Останалото са битки с мечове, по-остри от атом, космически сражения, срещи със странни жители на други планети, вампири, интелигентни машини, свръхчовеци и бясно състезание за бъдещето на Вселената.

„Азаел“ от Борис Акунин

Издава: „Еднорог“
Дата на публикуване: 16 април 2018 г.
Превод: Владимир Райчев
Дизайн на корицата: Христо Хаджитанев

За книгата: Москва, 1876 година. Изисканото общество се наслаждава на прекрасния пролетен ден в Александровската градина. Внезапно един млад мъж се доближава до две дами и се обяснява в любов на по-младата. Отблъснат от стреснатата госпожица, младият човек вади пистолет и се самоубива. В полицията постъпват сведения за подобни случаи и в Санкт Петербург. На какво може да се дължи тази епидемия от самоубийства? Може би неизвестна терористична организация крои странен заговор? Тази загадъчна история се превръща в първия случай, разрешен от младия колежки регистратор Ераст Фандорин – зората на една блестяща кариера, трагичното начало на пътя за бъдещия легендарен джентълмен-детектив.

„Трансформации“ от Благой Иванов

Издава: „Orange Books“
Дата на публикуване: 16 април 2018 г.
Художник на корицата: Кристина Стоянова

За книгата: Младо семейство се наслаждава на пикник сред природата, когато едно от децата им прави грешката да се позабавлява със случайно открит мравуняк. Сприхав детектив подлага на кръстосан разпит мистериозен непознат и в процеса на разговора научава ужасяваща истина, която може да му коства живота. Любител градинар изравя в задния си двор древен артефакт, криещ зловеща сила, която моментално го обсебва. Безпощаден ловец на ликантропи побеждава в кървава схватка смъртоносен враг на прекалено висока цена. В разгара на зомби апокалипсис един мъж прибягва до отчаяна мярка, за да не бъде изяден жив. Пригответе се за двайсет незабравими тръпки, които разкриват трансформациите на хора, места и събития в сблъсък с необяснимото. Ще откриете корпоративни злодеи, сюрреалистични съновидения и космически колонии, а след последната страница ще ви останат ярки спомени, неизменно гарантиращи натрапчиви кошмари.

„Отровните родители“ от Сюзън Форуърд и Крейк Бък

Издава: „Бард“
Дата на публикуване: 16 април 2018 г.
Превод: Милко Стоименов

 За книгата: Как да преодолеем отровното наследство и да си върнем живота? Вие дете ли сте на отровни родители? В детството ви родителите казваха ли ви, че сте лошо или безполезно дете? Наричаха ли ви с обидни думи? Критикуваха ли ви непрекъснато? Прибягваха ли до насилие в името на дисциплината? Изпитвахте ли почти непрекъснат страх от тях? А сега, като възрастен или възрастна, родителите ви продължават ли да се отнасят с вас като с дете? Търсите ли одобрението им за всяко по-важно решение? Страхувате ли се да изразите несъгласие с тях? Манипулират ли ви посредством заплахи и обвинение? Или ви манипулират с помощта на пари? „Отровните родители“ е проникновен наръчник за самопомощ, в който световноизвестният терапевт д-р Сюзън Форуърд използва случаи от своята практика, за да ви помогне да се освободите от потискащите ви модели на отношения с вашите родители и да откриете нов свят на увереност, вътрешна сила и емоционална независимост.

„Кралица Елизабет“ от Литън Стрейчи

Издава: „Апостроф“
Дата на публикуване: 16 април 2018 г.
Превод: Невена Розева
Дизайн на корицата:
Биляна Славкова

За книгата: Историята на последната владетелка от династията на Тюдорите. Сигурно по нашата земя не се е движил никога по-чисто бароков образ от тоя на най-страшната личност в Елизабетината епоха – образът на самата Елизабет. Всяка частица от нейната личност, като се започне от външния ѝ вид и се свърши с непроницаемите глъбини на душата, отразява поразителното несъответствие между външността и същността. Под стегнатото и сложно облекло – огромни кринолини, висока плисирана яка, бухнати ръкави, напудрени перли, позлатени леки муселини – очертанията на жената изчезват и мъжете виждат на нейно място само един кумир – величествен, зловещ, самосътворен – един царствен кумир на кралската власт, който по някакво чудо е същевременно и жив. Последната владетелка от династията на Тюдорите остава в историята като най-силната и обичаната кралица на Англия. Управлението на Елизабет е абсолютен прецедент заради избора ѝ да остане неомъжена и да властва сама над своето кралство. Без съпруг, без наследници, тя обрича живота си на страната си. С тяло на слаба и крехка жена, но със сърцето и смелостта на крал, Елизабет печели авторитет на най-митичната кралица в Европа през XVI век.

„4-3-2-1“ от Пол Остър“

Издава: „Колибри“
Дата на публикуване: 20 април 2018 г.
Превод: Иглика Василева
Дизайн на корицата: Стефан Касъров

За книгата: “4-3-2-1” е най-мащабният роман на нашумелия американски писател Пол Остър. Фабулата развива живота на Арчибалд Фъргюсън в четири различни посоки, но всяка една от тях повежда читателя към напрегнато и вълнуващо пътешествие в света на американската история. “4321” не е роман, а проект. Подробен в сюжета си, безкомпромисен в словото и обсебващ в историята.

„Билки от градината на Господ“ от Мария Требен

Издава: „Кибеа“
Дата на публикуване: 17 април 2018 г.
Превод: Диана Кутева 

За книгата: B дeня, пpeди дa ce пpeмecти в дpyг гpaд, Фaлън cpeщa Бeн – млaд тaлaнтлив пиcaтeл. Heнaвpeмeннo възниĸнaлoтo пoмeждy им пpивличaнe ги пoдтиĸвa дa пpeĸapaт зaeднo пocлeдния дeн нa Фaлън в Лoc Aнджeлиc и нeйният нacитeн cъc cъдбoвни пpeживявaния живoт ce пpeвpъщa в твopчecĸoтo вдъxнoвeниe, ĸoeтo Бeн винaги e тъpcил зa cвoя poмaн.

Ако искате да включим и Ваша книга в седмичния ни подбор на нови заглавия, пишете ни на [email protected] поне няколко дни преди излизането й на пазара, следвайки ползвания в този материал формат.