fb
@-книгиНовите книги на седмицата

Новите книги на седмицата – 21 април 2019 г.

8 мин.

Веднъж в седмицата „Аз чета“ ви представя новите книги на пазара, подбрани от самите издателства. Следете нашия специален формат, но продължавайте да четете и ревютата, които правим всеки ден. Защото искаме да обичате книгите още повече!

„Огън на леда“ от Мариана Запата

Издава: „Ибис“
Дата на публикуване: 16 април 2019 г.
Превод: Боряна Даракчиева
Редакция: Преслава Колева
Дизайн на корицата: Кремена Петрова

За книгата: Когато съперникът ти на леда и извън него ти отправи предложение, което се случва веднъж в живота, нямаш друг избор освен да приемеш. Затова и Джасмин се съгласява да бъде партньорка на Иван, но от сделката ще получи повече, отколкото е предполагала. История за любов, но и за цената на победата в света на професионалния спорт.

„Необичайните заподозрени” от Доминик Карильо

Издава: „Ciela“
Дата на публикуване: 18 април 2019 г.
Превод: Явор Недев
Редакция: Рия Найденова
Корица: Фиделия Косева

За книгата: На български език излиза романът „Необичайните заподозрени“ – от преподавателя по английски език в Aнгло-американското училище в България  Доминик Карильо. От него ще разберете колко смел може да бъде един тийнейджър и колко безразсъдно може да бъде едно старче. И че приятелството между поколенията е абсолютно възможно… стига човек да е достатъчно готов за разни… необичайности! Четиринайсетгодишната Ния оставя зад гърба си елитното си училище, родния си град София и студените си, безразлични родители и се качва на първия международен влак към Берлин. Причината? Добре планирано отмъщение към бившето ѝ гадже. По пътя тя случайно се запознава с възрастния американец Кърт, който има собствени причини да пътува към Берлин… а също и таланта да убива хора, без да иска.

„Винаги“ от Сара Джио

Издава: „Хермес“
Дата на публикуване: 16 април 2019 г.
Превод: Стоянка Карачанова
Редакция: Деметра Димитрова
Дизайн на корицата: Мариана Станкова

За книгата: Кайли не може да повярва на късмета си. Има успешна кариера като журналистка и е сгодена за перфектен във всяко отношение мъж. Дори тайничко оприличава Райън на Чаровния принц, излязъл от филм на „Дисни“. След романтична вечеря на свещи в шикозен ресторант тя подава остатъците от храната им на бездомник. И тогава светът й се преобръща, защото в него разпознава любовта на живота си.

„На произвола“ от Хесус Карраско

Издава: „Унискорп“
Дата на публикуване: 19 април 2019 г.
Преводач: Боряна Цонева
Дизайн на корицата: Живко Петров

За книгата: Едно момче, избягало от дома, слуша, приклекнало в дълбините на скривалището си, виковете на мъже, които го търсят. Когато хайката отминава, това, което остава пред него, е безкрайна и суха равнина, която то трябва да пресече, ако иска да се измъкне окончателно от това, което го е накарало да избяга. Една нощ уплашеното, страхливо, недоверчиво, незащитено дете се натъква на болен, стар и самотен козар, който му дава подслон и защита, когато детето вече не вярва, че има доброта. Авторът описва много добре мъчителната суша, безкрайното пусто поле, което двамата трябва да пресекат, разрушения замък и изоставените железопътни релси, малкото храна, която имат. Въпреки изтощи-телната борба за оцеляване, главните герои, които дори нямат възраст или име, имат близка връзка и без да се замислят, се подкрепят.

„Сто парченца от мен“ от Люси Дилън

Издава: „Изток-Запад“
Дата на публикуване: 18 април 2019 г.
Превод: Валентина Рашева-Джейвънс
Редакция: Вера Янчелова
Дизайн на корицата: Фиделия Косева

За книгата: Джина Белами започва живота си отначало след години, които би искала да забрави. Но всички предмети, на които толкова е държала преди, някак не ѝ пасват вече. Ето защо Джина си дава обещание: ще запази само сто неща от предишния си живот. Само онова, което ѝ носи радост, има смисъл за нея или просто ѝ е нужно. За целта ще трябва да направи преоценка на живота си. А когато изоставена и малтретирана хрътка се появява неочаквано, Джина не може да не почувства сродство с това изплашено и самотно същество. Ще успеят ли заедно да намерят пътя към изцелението и новото начало?

Издава: „Емас“
Дата на публикуване: 17 април 2019 г.
Превод: Ева Кънева
Редакция: Цвета Германова
Дизайн на корицата: Борис Драголов
За книгата: Комисар Карл Мьорк, ръководителят на копенхагенския Отдел „Q“ за студени досиета, се изправя пред най-тежкото си предизвикателство досега – тъмното, проблемно минало на член на неговия екип се преплита със зловещо неразкрито убийство. В парк в Копенхаген е открито тялото на възрастна жена. Обстоятелствата около деянието имат поразителна прилика с друг неразрешен случай отпреди повече от десетилетие, но връзката между двете жертви обърква полицията. Междувременно в града някой е вдигнал мерника на група млади жени. Нападенията изглеждат случайни и все пак дали тези брутални прояви на насилие не са свързани? Върху плещите на комисар Карл Морк се пада товарът да разнищи мистерията.

„Плажът на мечтите“ от Серхио Бамбарен

Издава: „Световна библиотека“
Дата на публикуване: 17 април 2019 г.
Превод: Мария Неделева
Редакция: Александър Тренев

За книгата: Написана преди повече от 20 години, „Плажът на мечтите“ е безкрайно актуална и днес, когато отново (а сякаш и повече от всякога) имаме нужда от четива, които ни напомнят, че щастието не е производно на материалните придобивки, нито е правопропорционално на високия ни ранг в обществото. „Плажът на мечтите“ е историята на Джон Уилямс, преуспяващ бизнесмен, който има всичко, за което някога е мечтал – пари, обществено положение и уважението на околните. Ала нещо му липсва.

„Частен детектив“ от Джонатан Мур

Издава: „Бард“
Дата на публикуване: 15 април 2019 г.
Превод: Венцислав Божилов
Редакция
: Евгения Мирева
Дизайн на корицата: Студио „Мегахром“

За книгата:  Коя е КлеърГрейвсенд? Това се пита частният детектив Лий Кроу, когато я открива мъртва,с вечерна рокля, върху покрива на ролс-ройс. Майката на Клеър– Оливия, е една от най-богатите личности в Калифорния. Тя не вярва на съдебния лекар – дъщеря й не се е самоубила. Оливия наема Кроу, който тъкмо е прецакал една голяма федерална акция срещу престъпен картел и отчаяно се нуждае от реванш. Аутопсията разкрива странни белези по гръбнака на Клеър – стари следи, които Оливия отказва да обясни. Кроу прониква в къщата на Клеър в Бостън, където е нападнат от маскиран въоръжен мъж. Нима федералните се опитват да си отмъстят? Кроу напуска Бостън уплашен, но успява да открие тайната къща на Клеър в Сан Франциско. И там го очаква огромна изненада. В спалнята Кроу открива Клеър – нейното лице, нейната коса, нейните белези. Всичко сочи, че тя е жива.

„По следите на злото“ от Крис Картър

Издава: „Ера“
Дата на публикуване: 18 април 2019 г.
Превод: Юлия Чернева
Редакция: Евгения Мирева
Дизайн на корицата: Димитър Стоянов – Димó

За книгата: Той е най-опасният и жесток сериен убиец, който агентите от ФБР някога са срещали. Притежава изключителен самоконтрол, обширни познания по криминална психология и опит с хипноза. След три години, прекарани в затвор с максимални мерки за сигурност, все пак успява да избяга. И е много, много ядосан…В килията той е планирал отмъщението си до последния детайл. Сега е време да го реализира. Да накара човека, отговорен за арестуването му, да страда. Да го принуди да се включи в игра, която няма никакъв шанс да спечели. Този човек е… Робърт Хънтър.

“ Тежест“ от Васил Балев

Издава: „Жанет 45“
Дата на публикуване: 17 април 2019 г.
Дизайн на корицата: Христо Гочев

За книгата: Васил Балев е автор на стихосбирките „Злак“, спечелила наградата „Иван Николов“ за млад автор през 2011-а, както и „Стихотворения“ (изд. „Факел експрес“), която също бе удостоена със статуетка „Иван Николов“ през 2014-а. Тази година в Театрална работилница „Сфумато“ предстои да бъде поставена пиесата му „Свлачище“. Камерният текст бе сред шестте номинирани на националния конкурс за драматургия на Нов български университет.

Ако искате да включим и ваша книга в седмичния ни подбор на нови заглавия, пишете ни на martina.lambova@gmail.com поне няколко дни преди излизането й на пазара, следвайки ползвания в този материал формат.

[ + ]