fb
@-книгиНовите книги на седмицата

Новите книги на седмицата – 21 юли 2019 г.

9 мин.

Веднъж в седмицата „Аз чета“ ви представя новите книги на пазара, подбрани от самите издателства. Следете нашия специален формат, но продължавайте да четете и ревютата, които правим всеки ден. Защото искаме да обичате книгите още повече!

„Тъмна материя“ от Блейк Крауч

Издава: „Ибис“
Дата на публикуване: 16 юли 2019 г.
Превод: Коста Сивов
Редакция: Любка Йосифова
Дизайн на корицата: Живко Петров

За книгата: „Щастлив ли си?“ Това са последните думи, които Джейсън Десън чува от устата на своя маскиран похитител секунди преди да бъде пратен в безсъзнание. Джейсън идва на себе си на непознато място, завързан за носилка и заобиколен от хора в защитни костюми. Мъж, когото никога не е виждал, му се усмихва и му казва: „Добре дошъл, Джейсън. Поздравления. Ти успя“. Джейсън се е събудил в един непознат свят. Съпругата му не му е съпруга. Синът му никога не се е раждал. Самият той не е обикновен преподавател по физика, а известен физик гений, направил забележително откритие. Невъзможно откритие. Кой свят е истинският – този или другият?

„Обет за мълчание“ от Джейн Ан Кренц

Издава: „Хермес“
Дата на публикуване: 16 юли 2019 г.
Превод: Дафина Янева – Китанова
Редакция: Деметра Димитрова
Дизайн на корицата: Мариана Станкова

За книгата: Вирджиния е млада и красива собственичка на художествена галерия, която непрестанно се бори с кошмарите от миналото. Като дете тя е била в секта и едва не е загинала при умишлен пожар, който отнема живота на майка й. Сега една от нейните художнички е посегнала на живота си, след като е изпратила на Вирджиния снимка на последната си картина. Това кара Вирджиния да се съмнява във версията за самоубийство. Частният детектив Кабът е едно от децата в сектата, които са оцелели след пожара. И само той може да й помогне. Защото някой смята, че Вирджиния знае повече, отколкото самата тя предполага, и че трябва да бъде спряна

„Малка книжка с песни на градински птици“ от Андреа Пинингтън и Каз Бъкингам

Издава: „Изток-Запад“
Дата на публикуване: 15 юли 2019 г.
Превод: Детелина Иванова
Редакция: Вера Янчелова

За книгата: Чуй звуците на сутрешния хор! Да можеш да разпознаваш някои птичи песни е умение, което ще ти остане за цял живот. Но не е толкова лесно да различиш кадънка от червеношийка. А знаеш ли с какво се хранят пернатите обитатели на градините, къде може да откриеш гнездата им и как да различаваш мъжките от женските? Точно за това ще ти помогне този пленителен наръчник за градинските птици, побрал в себе си чуруликащи звуци, пъстри картинки и интересни факти за света на пернатите. Дръж го на перваза на прозореца си, за да му се радва цялото семейство и да откриете кой пръв ще стане експерт по птичите песни.

„Между лъжите” от Мишел Адамс

Издава: „Сиела“
Дата на публикуване: 18 юли 2019 г.
Превод: Коста Сивов
Дизайн на корицата: Живко Петров

За книгата: Клоуи се буди в болница, но няма идея как е попаднала там. Не познава хората, които твърдят, че са нейното семейство. Не помни дори името си. Миналото е забулено в непроницаема мъгла. Времето тече, тя бавно се възстановява – а нейните близки ѝ разкриват малко по малко какво се е случило. Кариерата ѝ. Домът ѝ. Мъжът ѝ. Детето ѝ. Детето ѝ… Жестоката катастрофа! Нещо кошмарно се е случило с нейния любим и тяхното дете. И Клоуи трябва не просто да си припомни кои са те – но и какво е направила, че да ги загуби. А това не е лесно, когато всички около нея я лъжат.

„Форсиране на романа река“ от  Дубравка Угрешич 

Издава: „Колибри“
Дата на публикуване: 19 юли 2019 г.
Превод: Жела Георгиева
Дизайн на корицата: Неда Ангелова

За книгата: Традиционна международна писателска среща в Загреб през 80-те години на миналия век, рой участници от Източна Европа и от Запада. От „шапката“ изскачат характерни образи, нижат се гротескни, сюрреалистични събития, абсурди, контрасти – нелепа смърт в хотелски басейн, премиера на книга в месокомбинат, пищен прием със сватбената торта на Ема Бовари, устроен от далечен роднина на Флобер, женско сексуално отмъщение на язвителен критик, бягство отвъд желязната завеса и небезизвестен чадър… С присъщото си дръзко остроумие и изобретателност, с тънък хумор, ирония и на места пародия Дубравка Угрешич разгръща един многопластов, мултикултурен роман река за литературата и писателското поприще, постмодернистична картина на двата свята от близкото минало през погледа на онези, които ги претворяват в художествена фикция.

5-секундното правило“ от Мел Робинс

Издава: „Софтпрес“
Дата на излизане: 15 юли 2019 г.
Преводач: Елена Павлова
Редактор: Виктория Иванова

За книгата: Правилото е ясно и просто и стъпва на един неоспорим факт: всеки знае какво трябва да направи, въпросът е да го направи в действителност. Принципът на действие е приложим във всички сфери на живота, които копнеем да подобрим. Едно от ценните качества на книгата на Робинс е комбинацията от доказани научни данни и вълнуващи действителни истории, в които всеки може да се припознае. Те дават стимул на читателя да се изправи срещу собствените си страхове и да сбъдне своите дълго отлагани цели и мечти.

„Серотонин“ от Мишел Уелбек

Издава: „Факел Експрес“
Дата на публикуване: 17 юли 2019 г.
Превод: Александра Велева
Редакция: Георги Борисов
Дизайн на корицата: Кирил Златков

За книгата: „Серотонин“ е историята на един обезсърчен човек, който се стреми напразно да си възвърне отминалото щастие. Романът е и разказ за тежката криза във френското земеделие и в мирогледа на съвременния човек. Главният герой Флоран-Клод Лабруст е експерт в министерството на земеделието и подготвя документацията за преговарящите от името на Франция в Брюксел. Като гражданин той се бунтува срещу все по-строгите „политически коректни“ ограничения – от най-нелепите и истеричните в обществения и политически живот до ежедневни битови забрани, като например тази, наложена на пушачите.

 

„Надежда и други неочаквани обрати“ от Джули Бъксбаум

Издава: „Егмонт“
Дата на публикуване: 20 юли 2019 г.
Превод: Цвети Тенекеджиева
Редакция: Ваня Петкова
Дизайн на корицата: Стоян Атанасов @Kontur Creative

За книгата: Понякога погледът към миналото ти помага да откриеш своето бъдеще. Аби Хоуп Голдстийн е напълно обикновено момиче, като изключим известното ѝ алтер его – Бебето Хоуп, което обикаля навсякъде из интернет. Тя е прекарала почти целия си живот в сянката на терористичните атаки от 11 септември, когато нейното бебешко Аз с коронка на главата и червен балон в ръка е уловено в иконична фотография на фона на срутващата се южна кула на Световния търговски център. Петнайсет години по-късно Аби отчаяно търси анонимност, но както се оказва, няма да я открие с Ноа Стърн около себе си. Ноа вярва, че срещата му с Бебето Хоуп е съдбовна, за Аби тя е същинско бедствие. С подходящата мотивация двамата ще тръгнат по следите на персонажите от снимката и ще потърсят отговорите на всички неразкрити въпроси. Но ще бъдат ли готови да чуят истината?

„Недопечена идея“ от Оливия Потс

Издава: „Ера“
Дата на публикуване: 16 юли 2019 г.
Превод: Красимира Абаджиева
Редакция: Илияна Велева
Дизайн на корицата: Фиделия Косева

За книгата: Всъщност Оливия почти никога не готви. Тя е концентрирана върху правото и опитите да бъде зрял и отговорен човек. Но съдбата й нанася тежък удар. За да се възстанови, неочаквано дори за себе си, Оливия се впуска в страстно кулинарно приключение.
Тя заменя съдебната зала с готварската печка и навлиза съвсем неуверено в ексцентричния свят на пекарството. За да разбере, че истинското призвание може и да не те открие от първия път. А любовта – да се появи в най-неподходящия момент и да откаже да си тръгне…
Забавен и сърцераздирателен, уютен и увлекателен, разказът на Оливия те примамва в изкусителния свят на кулинарията. „Недопечена идея“ е вдъхновяващата лична история на една млада жена в търсене на утеха, щастие и любов.

„Измамника“ от Фредерик Форсайт

Издава: „Бард“
Дата на публикуване: 15 юли 2019 г.
Превод: Валентин Вълков
Дизайн на корицата: „Мегахром“

За книгата: Неслучайно в тайните служби четат романите на Форсайт като справочници – той знае всичко за търговията с живота и смъртта…

Само името на Фредерик Форсайт е достатъчно, за да се знае, че това е книга, която се чете на един дъх. „Измамника“ и досега е начело в световните топкласации. След падането на Желязната завеса световните карти се пренареждат и Сам Маккрийди, известен като Измамника и безспорен ас в английското разузнаване, е поканен да се оттегли! Старите коне ги „убиват“ с почести, нали? Остроумен, донякъде циничен, той е дисидент, чийто уникален стил го кара често да нарушава правилата. „Измамника“… Повече от петстотин страници, населени с насилие, но и с любов, с предателства, но и с достойнство, със силни мъже и жени.

Ако искате да включим и ваша книга в седмичния ни подбор на нови заглавия, пишете ни на martina.lambova@gmail.com поне няколко дни преди излизането й на пазара, следвайки ползвания в този материал формат.