fb
@-книгиНовите книги на седмицатаСпециални

Новите книги на седмицата – 21 юни 2020 г.

9 мин.

Веднъж в седмицата „Аз чета“ ви представя новите книги на пазара, подбрани от самите издателства. Следете нашия специален формат, но продължавайте да четете и ревютата, които правим всеки ден. Защото искаме да обичате книгите още повече!

„Там там“ от Томи Ориндж

Издава: „ICU“
Дата на публикуване: 15 юни 2020 г.

Превод: Велин Кръстев
Редакция: Невена Дишлиева-Кръстева
Корекция: Ива Колева
Дизайн на корицата: Люба Халева
Оформление: Асен Илиев

За книгата: “Там там” от Томи Ориндж – предлага нетрадиционен поглед към живота на коренното население на Америка – индианците. Как живеят потомците на древните племена днес? Намерили ли са сили да продължат напред или са съхранили болката и омразата в колективната си памет? Силно емоционален, едновременна носещ помирение и гняв, романът на автора с индиански корени е удивителен литературен дебют – по думите на американската писателка Маргарет Атууд.“Там там” е част от нова вълна индианска литература. Томи Ориндж е сред писателите, които експериментират с формата и преосмислят стереотипите за живота на индианеца, затворен в миналото или в резервата. Романът проследява живота на 12 герои, чиито животи се преплитат по най-неочакван начин, а читателят постепенно открива свързващите ги нишки. Героите накрая се събират на Голямото оукландско пау-уау – традиционна сбирка, която събира индианци отблизо и далеч, помага им да общуват и да изразят себе си. Да бъдат заедно.

„Мръсната четворка“ от Майкъл Конъли

Издава: „Бард“
Дата на публикуване: 15 юни 2020 г.
Превод: Елена Кодинова
Редакция: Иван Тотоманов
Дизайн на корицата: „Мегахром“

За книгата: Героят на „Смъртта е моят занаят“ и „Плашило“ се завръща в новия трилър на автора на бестселъри Майкъл Конъли. Този път журналистът Джак Макавой е по следите на сериен убиец, когото никой досега не е успял да забележи и залови. Когато жена, с която разследващият репортер прекарва една случайна нощ, е брутално убита, той осъзнава, че е изправен пред зъл гений, на какъвто досега не се е натъквал. И въпреки предупрежденията на полицията се опитва да го намери и спре. Така се натъква на други мистериозни смъртни случаи, които полицията приема за случайни инциденти. Но дали наистина са такива? Джак стига до най-мрачните кътчета на тъмния интернет и опознава зловеща субкултура, която действа брутално и безнаказано.

„Животописи на велики художници, скулптори и архитекти“ от Джорджо Вазари

Издава: „Изток-Запад“
Дата на публикуване: 15 юни 2020 г.
Превод: Ина Кирякова, Никола Иванов
Редакция: Любен Козарев
Дизайн на корицата: Деница Трифонова

За книгата: Леонардо, Рафаело, Микеланджело. Животът на трима велики представители на италианския Ренесанс през погледа на Джорджо Вазари – техен съвременник, автор на голям трактат под надслов  „Животописи на велики художници, скулптори и архитекти“. Илюстрациите към книгата носят наслада за очите и душата, а текстът на Вазари ни потапя във времето, в което тези трима майстори са създавали творбите си, показвайки ни вечно търсещия дух и гения на Леонардо, стремежа към слава, богатство и любов на изтънчения Рафаело, перфекционизма и трудолюбието на Микеланджело. Три прекрасни фрагмента от пъстрата мозайка на една епоха, на която можем да се насладим благодарение на животописеца Вазари.

„Почти перфектна почивка” от Луси Даймънд

Издава: „Сиела“
Дата на публикуване: 16 юни 2020 г.
Превод: Надя Баева
Дизайн на корицата: Фиделия Косева

За книгата: Когато лятото настъпи, райският комплекс от ваканционни жилища в Корнуол се пълни с туристи, зажаднели да възстановят времето, което всички изисквания на реалния свят са отнели. Да стоят край басейна до след полунощ, да усещат мириса на вино и далечния морски бриз. Да запалят барбекюто, да играят футбол на маса, да разменят целувки. Да се смеят и да споделят тайни като ученици. Ем е планирала перфектната почивка в компанията на децата си тийнейджъри и новия си приятел Джордж. Само че шестгодишната му дъщеря от предишен брак, която не я понася, също ще дойде. Дали крехкият им, току-що наченат романс ще издържи на предизвикателствата на родителството?

„Заобиколени от идиоти“ от Томас Ериксон

Издава: „Хермес“
Дата на публикуване: 16 юни 2020 г.
Превод: Снежана Милева
Редакция: Димитрина Ковалакова
Дизайн на корицата: Нина Николова

За книгата: В тази книга Томас Ериксон анализира отличителните характеристики на четирите основни типа поведение, които той разделя на четири цвята, и ни показва кое ги прави толкова различни. Разпознаването и разбирането на поведението на отсрещната страна е ключово умение за комуникацията. Идеята не е да се лепят етикети или да манипулираме околните, а да започнем да ги разбираме.

„Четири шепи любов“ от Джо Томас

Издава: „Ера“
Дата на публикуване: 16 юни 2020 г.
Превод: Анелия Петрунова
Редакция: Илияна Велева
Дизайн на корицата: Фиделия Косева

За книгата: Проливният дъжд и козата, която брани територията си, няма да попречат на Рути да влезе в италианския си дом. Тя е твърдо решена да преобърне съдбата си и да изживее мечтите си, въпреки че не знае нищо за управлението на маслинова ферма. А темпераментният
и привлекателен съсед Марко и огненото му семейство никак не ѝ помагат. С промяната на сезоните и пускането на нови корени реколтата маслини разцъфтява, а Рути открива красотата на живота в топлината на средиземноморското слънце. Изглежда все пак е възможно да намери своето парченце Dolce Vita по пътя.

„Убийство в метрото” от Мейвис Дориъл Хей

Издава: „Еднорог“
Дата на публикуване: 17 юни 2020 г.
Превод: Златка Миронова
Редакция: Боряна Джанабетска
Оформление: Христо Хаджитанев

За книгата: Мейвис Дориъл Хей ни поднася интригуващ сюжет, съсредоточен върху търсенето на убиеца, и умело обрисува всеки герой. В „Убийство в метрото“ са налице всички съставки на класическия британски криминален роман: хумор, напрежение, сюжетни обрати, романтична нишка и, разбира се, убийство. Героите са като парчета от един сложен пъзел, който се подрежда на финала, въпреки грешните стъпки на някои от основните действащи лица. Сравнявана с едни от най-добрите британски автори на криминални романи от 30-те години на миналия век като Агата Кристи и Дороти Сейърс, Мейвис Дориъл Хей си спечелва много суперлативи.

„Братовчедката на Зорбас“ от Рене Карабаш

Издава: „Жанет 45“
Дата на публикуване: 17 юни 2020 г.
Редакция: Аксиния Михайлова, Надежда Радулова
Оформление: Люба Халева

За книгата: „Има нещо естествено и директно, нещо осезаемо в най-добрите стихотворения тук. Като да усетиш семката от домата между зъбите си, сцепената вежда, вкуса на смъртта и детството. Личен репортаж за пътя и порастването – подир трабанта на миналото, бащата – градинар и гробар, пътешествията на майката през магнитите от чужди градове на хладилника, запушените с дъвка ключалки, през които все пак успяваш да зърнеш – смърт няма. Прямо и лично, намерило себе си писане. „(Георги Господинов) „Все ми се струва, че поезията не е за разбирачите, а за повярвалите в нея. Може би, защото читателят и поетът свързват сърцата си с копринен конец, по който вървят изранените ходила на Господ. В това последно проявление на божественото, от гърдите чудодейно прорастват кактуси, научаваш се да спиш с отворени очи докато другите бълнуват, чуваш смеха на баща си, вееш се като памучно бельо на простора Му и все повече не разбираш, но вярваш, че поетът жив лежи вкопан на хиляди метри в небето. След „Хълбоци и пеперуди“ бях убеден, че поезията на Рене Карабаш вече е достигнала своя връх. Рядко съм бил толкова щастлив когато греша.“ (Димитър Стоянович)

„Мракът идва отвътре“ от Тюра Теодора Трунста

Издава: „ЕМАС“
Дата на публикуване: 18 юни 2020 г.
Превод: Ева Кънева
Редакция: Цвета Германова
Художник: Magnus Riise
Адаптация на корицата: Златина Гочева

За книгата: Един град, потопен в мрак, погледнат през очите на двама тийнейджъри – потомци на две враждуващи страни. Свързва ги обаче нетърпимостта към насилието и произвола. Ще запазят ли човешкото в себе си сред повсеместната разруха? И как да различат кои са добрите и кои – лошите, при положение че съзират сянката на жестокостта и коварството дори в лицата на своите най-близки хора? Тюра Теодора Трунста е изключително оригинална и талантлива норвежка писателка на юношески романи, които ѝ носят няколко национални награди. „Мракът идва отвътре“ е отличен с Наградата на норвежките критици за най-добър детско-юношески роман за 2016 година.

„Тъмни алеи“ от Иван Бунин

Издава: „Колибри“
Дата на публикуване: 19 юни 2020 г.
Превод: Елка Георгиева, Лиляна Герова, Татяна Горчивкина, Румяна Евтимова, Лиляна Минкова, Борис Мисирков, Фьодор Неманов
Дизайн на корицата: Стефан Касъров

За книгата: Сборникът „Тъмни алеи“, създаван с особена страст в продължение на осем години и издаден в Париж през 1946-а, е кулминацията в творческото дело на Бунин. Сам писателят го определя като най-стойностното свое произведение, а изследователите – като безспорен шедьовър в руската и световната литература. „Тъмни алеи“ е книга за любовта. За любовта в многообразните й тайнствени проявления – красива, загадъчна, обречена, еротична, болезнено съхранена в паметта, но единствено като мигновение, придаващо смисъл насъществуването. Разказани с фин психологизъм и изтънченост на стила,проникнати от елегантна чувственост, историите в сборника са варианти на мистериозния диалог между Тялото и Душата, деликатно изследване на границите в изобразяването на страстта.

Ако искате да включим и ваша книга в седмичния ни подбор на нови заглавия, пишете ни на [email protected] поне няколко дни преди излизането ѝ на пазара, следвайки ползвания в този материал формат.