fb
@-книгиНовиниНовите книги на седмицата

Новите книги на седмицата – 23 април 2023

8 мин.

Веднъж в седмицата „Аз чета“ ви представя новите книги на пазара, подбрани от самите издателства. Следете нашия специален формат, но продължавайте да четете и ревютата, които правим за вас. Защото искаме да обичате книгите още повече!

„Как се раждат емоциите“ от Лиза Фелдман Барет

Издава: „Изток-Запад“
Д
ата на публикуване: 17 април 2023 г.
Превод: Ина Димитрова
Отговорен редактор: Вера Янчелова

За книгата: В новаторското изследване „Как се раждат емоциите“ психологът и невроучен Лиза Фелдман Барет се позовава на най-новите научни свидетелства, за да покаже, че обичайните ни представи за емоциите са радикално, дори опасно остарели и ние вече плащаме цената. Емоциите не са универсално програмирани в тялото и мозъка, а са психични преживявания, които всеки от нас конструира въз основа на нашата уникална лична история, физиология и среда.
Човешките същества не зависят от милостта на тайнствени мозъчни вериги, скрити дълбоко в най-примитивните части на високоразвития ни мозък: ние сме архитекти на собствения си опит – твърди Барет, доказвайки, че играем много по-централна роля в емоционалния си живот, отколкото се смяташе досега. Нейната теория може да революционизира не само психологията, но и здравеопазването, правната система и дори самите ни представи за човешкото съзнание.

„Отмъщение. Как Меган разпали войната между Уиндзорите“ от Том Бауър

Издава: „Прозорец“
Дата на публикуване: 18 април 2023 г.
Превод: Светлана Комогорова – Комата
Редакция: Мария Христова
Адаптация на корицата: Анна Георгиева – Андра

За книгата: Пътят на Меган Маркъл от неизвестна актриса до световна икона е забележителен. След детство, прекарано по холивудските снимачни площадки, тя усилено се бори да стане знаменитост. Но дори след като получава пробивната си роля, мечтата за звездна слава ѝ се изплъзва. През 2016 г. обаче Меган съумява да си осигури най-приказния край: спечелва си свой собствен принц. Британското кралско семейство вярва, че шеметният успех на сватбата на Хари и Меган Съсекски, излъчвана и празнувана по целия свят, е началото на нова ера за Уиндзор. Но в рамките на една бурна година сладкият сън се превръща в кошмар. След небезизвестната раздяла Мегзит и интервюто при Опра Уинфри съдбата на кралското семейство сякаш е постоянно застрашена.
Обществото остава озадачено. Постиженията на Меган печелят както похвала, така и объркване и възмущение. Смутени от изкусната публичност на херцогинята и херцога на Съсекс, малцина разбират истинската Меган Маркъл. Какво ѝ предстои? И какво се случва със семейството, в което се омъжи? Ще успеят ли Уиндзорите да възстановят репутацията си?

„Рейкявик“ от Рагнар Йонасон и Катрин Якобсдотир

Издава: „Ера“
Дата на публикуване
: 18 април 2023 г.
Превод: Милена Тодорова
Редакция: Илияна Велева
Дизайн на корицата:
Мира Минкова

За книгата: Исландия се готви да отбележи 200-годишнината на Рейкявик! Годината е 1986 и предстоят редица важни местни и международни събития. Неочаквано вниманието е привлечено от разследването на журналиста Валур Робертсон. Той е решен да разкрие най-обсъждания неразгадан случай в историята на Исландия – изчезването на Лара.
Видяна за последно през лятото на 1956 година на остров Видей, където работи като помощница на авторитетна двойка, от Лара няма и следа. Напуснала ли е острова наистина? Къде ли е отишла? Дали е жива още? Какво се е случило с Лара?
Ако 30 години си прикривал истината от всички, на какво ли си готов, за да не бъде разкрита никога…

„Подпалвачите“ от Джен Карсън

Издава: „Персей“
Дата на публикуване: 19 април 2023 г.
Превод: Дарина Фелонова
Редакция: Пламен Тотев
Дизайн на корицата: Стефан Тотев

За книгата: Ако Маркес бе живял в Белфаст, подобно на Джен Карсън, вероятно щеше да напише точно такъв роман. Със средствата на магическия реализъм ирландската писателка е създала книга, която изправя на нокти и се помни дълго. Докато пламъци поглъщат сгради, улици и човешки надежди, двама бащи се изправят пред личните си демони. Джонатан Мъри е самотен родител с невръстна дъщеря. Дали у малката Софи не дреме смъртоносната сила на майка ѝ, чийто глас примамва мъжете към собствената им гибел? Сами Агню е друг белфастки баща, който открива, че синът му е вдъхновителят на насилието и пожарите. Дали трябва да го предаде на полицията, преди ситуацията да е излязла извън контрол. Романът на Джен Карсън е разтърсващ, актуален и истински. Дали въпреки отприщилите се гняв и насилие има шанс за любовта и човещината да възтържествуват? Кого ще изберат да защитят тези двама бащи?

„Айърмонгър 2: Предградие на фалш и смрад“ от Едуард Кери

Издател: Artline Studios
Дата на издаване: 20 април 2023 г.
Превод: Ивелина Минчева-Бобадова
Редакция: Венелин Пройков

За книгата: Луси Пенънт, като глинено копче, е изхвърлена в издигащото се бунище, за да бъде забравена завинаги.
В капан на монета от половин суверен, Клод Айърмонгър бива подхвърлян от джоб в каса, от ръка в мръсен уличен ъгъл във Фалшсмрад.
Всеки от тях трябва да открие какво е всъщност. Предмет? Айърмонгър? Приятел? Герой?

„Вавилон“ от Огнян Антов

Издава: „Ерго“
Дата на публикуване
: 20 април 2023 г.
Редакция: Мартин Христов
Дизайн на корицата: Йоана Иванова

За книгата: Годината е 2017, появила се е нова „социална“ мрежа #вавилон, централата ѝ е във Варна. От тази мрежа можеш да се откачиш единствено ако свързаният с теб „приятелски“ профил изчезне физически. Умре.

„Никога достатъчни” от Симона Стоева

Издава: „Сиела“
Дата на публикуване:
21 април 2023 г.
Отговорен редактор: Милена Ташева
Редактор: Габриела Кожухарова
Коректор: Русанка Одринска
Дизайн на корицата: Фиделия Косева

За книгата:
Преобразен в ново, преработено и допълнено издание, този роман, сред чиито фини нотки са вплетени най-съкровените чувства на човешката душа, излиза отново на пазара със специална изненада за почитателите на Симона Стоева. За пръв път на бял свят се появява втората част на романа „След края на завинаги“, в която читателите ще открият развръзката на една съвременна приказка, която дълги години тихо стои и чака своя щастлив финал…

„В тесен кръг“ от Вивека Стен

Издава: „Колибри“
Дата на публикуване: 21 април 2023 г.
Превод: Радослав Папазов
Дизайн на корица: Живко Петров

За книгата: Ново убийство на допреди година спокойния остров Сандхамн – адвокат Оскар Юлиандер, вицепрезидент на Шведския кралски клуб по ветроходство, е застрелян на яхтата си по време на традиционната регата „Около Готланд“.
Томас Андреасон и екипът му, не без помощта на вече познатата ни приятелка на инспектора Нура Линде, отново поемат разследването. Убийство от ревност, разчистване на сметки, политически амбиции – следите водят в много посоки. А когато още един член на клуба е открит мъртъв пред дома му, кръгът на заподозрените се стеснява до местния светски елит.
Изневери, корупция, скандали, жажда за власт – с присъщия си усет за съспенса и непредвидените обрати Вивека Стен отново ни въвежда в света на престъпленията и на тяхното успешно разкриване.

„Любовта на музата“ от Ангелина Ангелова

Издава: „Егмонт“
Дата на публикуване: 22 април 2023 г.
Редактор: Иванка Ангелова
Дизайн на корицата: Стоян Атанасов @Kontur Creative

За книгата: Теофилия Хедърли мечтае за едно-единствено нещо – да бъде звезда на оперната сцена. Също като майка си. След като майка ѝ се разболява, тя и сестра ѝ Елена са поверени на грижите на техния чичо – лорд Дърам. Макар съпругата му да гледа на Теа като на прислужница, младата жена е подкрепяна от брата на баща си и започва да пее в операта. Всичко върви почти по ноти до момента, в който сестра ѝ Елена не изчезва безследно от пансиона, в който е изпратена. Единствената възможност да я открие, е да се съюзи с известния херцог Роузбъри.
Хенри Ричмънд – херцог Роузбъри, не вярва в любовта. Всъщност не вярва в нищо и в никого. Предаден от жената, с която е мислил, че ще прекара живота си, около него витаят какви ли не слухове за това какво точно се е случило с херцогинята. Неочаквано, непозната млада жена предизвиква интереса му и го привлича все по-силно при всяка тяхна среща. Теа е интелигентна, не се влияе от мнението на околните и не попада в стереотипите на висшето общество.
Любовта не седи на дневен ред пред нито един от двамата, но какво са готови да направят, за да я последват?

Ако искате да включим и ваша книга в седмичния ни подбор на нови заглавия, пишете ни на [email protected] поне няколко дни преди излизането ѝ на пазара, следвайки ползвания в този материал формат.

Можете да поръчате тези книги и други ненамалени продукти с 5% отстъпка от Ozone.bg, като ползвате код azcheta23q2 при завършване на поръчката си. Всички кодове за отстъпка за читателите на „Аз чета“ можете да видите тук.