fb
@-книгиНовите книги на седмицата

Новите книги на седмицата – 23 юни 2018 г.

11 мин.

Веднъж в седмицата „Аз чета“ ви представя новите книги на пазара, подбрани от самите издателства. Следете нашия специален формат, но продължавайте да четете и ревютата, които правим всеки ден. Защото искаме да обичате книгите още повече!

„Барбара Стрейзанд“ от Нийл Гейблър

Издава: „Hybrid books“
Дата на публикуване: 21 юни 2018 г.
Превод: Евелина Пенева
Редакция: Кремена Бойнова
Дизайн на корицата: Методи Стоянов

За книгата: Барбра Стрейзанд е истински феномен в културата, отправила дръзко предизвикателство към холивудските стандарти за красота и обаяние и надделяла над тях.

„Джакомо Казанова. Соната за разбити сърца“ от Матео Струкул

Издава: „Ера“
Дата на публикуване: 21 юни 2018 г.
Превод: Велимира Костова-Върлакова
Редакция: Евгения Мирева
Дизайн на корицата: Фиделия Косева

За книгата: „Джакомо Казанова. Соната за разбити сърца“ ни потапя в живота на един от най-харизматичните персонажи за всички времена, очаровал целия свят. Помни се най-вече като авантюрист и класическа икона на съблазнител и либертарианец. В книгата на Матео Струкул обаче откриваме още много други негови качества, или както самият автор казва:

Моят Казанова се ражда от желанието да възстановя целостта на тази личност, една от най-интересните, съществували в световен мащаб. Животът му не е бил безпроблемен, но въпреки това той е бил пътешественик, поклонник на изкуствата, юрист, бунтар, ловък фехтовчик, талантлив цигулар, уважавал е традиции и нрави, различни от неговите. Разбира се, бил е съблазнител. Но това е само един аспект от личността му.

„Пробитите граници в терапията на граничността и бордерлайн“ от Петър Кралев

Издава: „Потайниче“
Дата на публикуване: 18 юни 2018 г.
Научен редактор и рецензент: проф. д-р Даниела Тасевска
Дизайн на корицата: Христо Пацов

За книгата: Доколко е възможно и безопасно размиването на психологичните ни граници, свързано ли е то с въпросите на психичното здраве и психичните разстройства? Тая тема започва дълбоко в митологията: границите на общността и огъня, където се чувстваме сигурни, и отвъд тях – хаоса на дивото и чудовищата, към който водят страховете ни. Интрапсихичният ни свят е изграден на същия принцип като културния.Драстичните случаи на тоя двуполюсен модел, свързан с пробивите и размиването между „отсам“ и „отвъд“, в психопатологията се наричат „граничност“. А крайното му проявление е бордерлайн, или граничното личностно разстройство като тежка личностна абнормност. То визира хора, чието рисково съществуване, изпълнено със сътресения и психични сривове, протича в граничната зона на съществуването. И които животът разлюлява като махало в различни крайности.

„Отмъщението на Монца“ от Джо Абъркромби

Издава: „Ciela“
Дата на публикуване: 22 юни 2018 г.
Превод: Красимир Вълков
Дизайн на корицата: Дамян Дамянов

За книгата: Първият самостоятелен роман в света на „Първият закон” се завръща на български език! Монцаро Муркато, Змията на Талинс, Касапина на Каприл, най-известният наемник в Стирия, където традиционно цари хаос, е предадена. Нападателите вярват, че е достатъчно да я душат, пронижат и хвърлят от високо, за да я убият. Монца ще ги научи да плащат за грешките си. Събрала най-шантавата група от убийци – северняк, решил да стане добър човек, отровител, който се чуди дали не е време да се пенсионира, най-известният пияница сред наемниците и бивш затворник, обсебен от числата и реда, Монца ще удави страната в кръв. Пролетта носи надежда за нов живот по целия свят. Освен в Стирия. Там носи война. А за Монцаро Муркато носи отмъщение.

„100 милиона години храна“ от Стивън Ли

Издава: „Gourmet Publishing“
Дата на публикуване: 19 юни 2018 г.
Превод: Десислава Димитрова
Дизайн на корицата: Елена Негриева

За книгата: В „100 милиона години храна“ биологичният антрополог Стивън Ли, син на виетнамски преселници в Канада, представя кухнята на различните култури като резултат от вековна еволюция, фино настроена към нашата физиология и обкръжение. Днес хората са се отклонили и отдалечили от диетата на техните предци и разчитат на индустриално произведена храна, често направена с химикали, която може би допринася за увеличаването на така наречените „болести на Западния свят“, като рака, сърдечносъдови заболявания и затлъстяването.

„Bella Figura:Как да живеем, да се храним и обичаме по италиански“ от Камин Мохамади

Издава: „Слънце“
Дата на публикуване: 21 юни 2018 г.
Превод: Анелия Янева
Редакция: Петя Талева

За книгата: Журналистката Камин Мохамади е с блестяща кариера в модни и лайфстайл списания. Но връзките й с мъжете са мимолетни, а голямата й любов не завършва щастливо. По пътя на успеха се сблъсква със завист, предателства, безразличие, използване. Постепенно натрупва килограми и въпреки помощта на изтъкнати диетолози и най‐отбрани храни, нищо не може да й върне предишната елегантна фигура. Нито пък радостта от живота. Изтощена, тя загубва и престижната си и доходна работа. Спасително се оказва пътуването й до Флоренция, където приятели й разкриват италианския принцип за живота – BELLA FIGURA. Става дума не само за елегантната осанка, но и за жестовете, походката, мислите, които те спохождат. И не на последно място цялостната среда, която обитаваш и сам преобразяваш по вкуса си, за да бъде всичко около теб красиво и приятно.

„Царичина: съдбовен контакт“ от Елисавета Логинова

Издава: „Кибеа“
Дата на публикуване: 21 юни 2018г.

За книгата: Защо копахме, какво (не) намерихме и какво открихме в недрата на Царичина?Феноменът Елисавета Логинова проговаря: какво всъщност се случва в забутаното селце Царичина от декември 1990 до ноември 1992 година? За пръв път повече от четвърт век по-късно – истината за най-загадъчната, вероятно и най-оклеветената експедиция в най-новата българска история, видяна през очите на прекия участник в събитията, който е определял техния ход и е прозрял техния смисъл.

„Щастливи времена“ – поезия от Мария Донева

Издава: „Жанет 45“
Дата на публикуване: 19 юни 2018 г.
Редакция: Марин Бодаков
Дизайн на корицата: Кирил Златков

За книгата: „Щастливи времена“ не е книга за миналото, нито за далечното бъдеще. Тя не е и за детството. Щастливите времена са точно сега. Тъжно ли ви е? И на мен. И радостно? Имате кого да обичате. Копнеете за прегръдка? Храната ви е вкусна, вали дъжд. Родителите ви до вас ли са? Помагате ли им? Липсват ли ви? Имате работа? Почивате си? Случайно срещнахте онзи, който ви разби сърцето преди сто години, и ето го, възхитителен както в спомена? Виждате, чувате, чувствате и се вълнувате? Морето е солено, небето е синьо, сърцето тупти? Нали това ви казвам, щастливите времена са тези, в които живеем. И те са за нас.

„Все още жив“ от Питър Джеймс

Издава: „Бард“
Дата на публикуване: 18 юни 2018 г.
Превод: Венцислав Божилов
Редакция: Евгения Мирева
Дизайн на корицата: студио „Megachrom“

За книгата: Дни преди да напусне дома си в Бел Еър, за да се снима във филм в Брайтън, Англия, срещу най-горещата холивудска звезда Гая Лафайет е извършен неуспешен опит за покушение. Цял Брайтън очаква пристигането на Гая, включително и опасно вманиаченият й почитател номер едно, който търси отмъщение, както и изпълненият с
тревога детектив Рой Грейс, натоварен с опазването на звездата. Когато в една птицеферма на километри от града откриват осакатен труп, Рой Грейс няма никакви причини да го свърже с идването на звездата в графството. Събитията обаче се развиват стремглаво и той и екипът му се оказват в отчаяна надпревара с времето, за да спасят Гая от изобретателния маниак, който няма да се спре пред нищо, за да я убие.

Издава: „Хермес“
Дата на публикуване: 19 юни 2018 г.
Превод: Снежана Милева
Дизайн на корицата: Тодор Пунгеров

За книгата: Японската практика шинрин-йоку, или горско къпане, се заключава в това „да се потопиш в атмосферата на гората“ и „да се свържеш с нея посредством петте сетива“. Неизменна част от японската култура, шинрин-йоку е най-лесният начин да се свържем с природата и да се възползваме от лечебните й свойства.Експертът по горско къпане д-р Цин Ли е провел редица изследвания, които демонстрират ефекта на шинрин-йоку върху физическото и емоционалното здраве. Той доказва, че прекараното сред природата време понижава кръвното налягане и нивата на стрес и повишава имунитета и настроението. Дори да нямате възможност за разходка в гората, в наръчника ще намерите практически съвети как да постигнете същите резултати в забързаното ежедневие. 

„Жабчето Жо“ от Нуша Роянова

Издава: „Дъбови листа“
Дата на публикуване: 22 юни 2018 г.
Редактор: Снежана Милева
Художжник на корицата: Нуша Роянова

За книгата: На пръв поглед жабчето Жо си има всичко – здраве, покрив над главата и приятели, но все нещо не му достига, за да бъде щастливо. То търси непрестанно НЕЩОТО, което отсъства в живота му – експериментира, проваля се, но не се отказва. Краят е колкото очакван, толкова и изненадващ, защото НЕЩОТО бива открито, но се оказва съвсем различно от очевидното. Книгата на Нуша Роянова е ценна с посланията си, но и със съвременния начин на представянето им. Текстовете по страниците са кратки и биха грабнали вниманието на най-малките деца, илюстрациите в различни техники са пленителни и добавят атмосфера към увлекателно разказаната история.

„Щастието на човешките същества“ от П. З. Райзин

Издава: „Гнездото“
Дата на публикуване: 19 юни 2018 г.
Превод: Анна Златанова
Редакция: Калина Петрова

За книгата: Ейдън познава Джен по-добре от всеки друг. Той има достъп до всичките й електронни устройства и знае каква музика обича да слуша, кои са любимите й снимки и кои цитати от Инстаграм я вдъхновяват. От своите наблюдения и посредством някои уникални алгоритми той пресмята, че за да бъде щастлива, Джен се нуждае от нов мъж в живота си. И тъй като цялата световна мрежа е на негово разположение, намирането на най-подходящия екземпляр и уреждането на „случайна“ среща се оказва елементарна задача. Джен проявява забележително упорство в нежеланието си да се хване в безупречния „капан“ на Ейдън, но в края на краищата се появява идеалният партньор – Том. Само че има една малка подробност: Том живее в Щатите, а Джен – в Англия. Ейдън е готов на всичко за щастието на Джен. Дали обаче е възможно високоразвитият интелект да се ориентира в света на човешките емоции и да оправи объркания живот на Джен?

„Най-хубавите неща в живота са безплатни“ 

Издава: „Книгомания“
Дата на публикуване: 20 юни 2018г.
Превод: Камен Велчев
Консултанти: Дора Барова, Веселин Карастойчев, Емилия Ничева
Редакция: Нина Симеонова

За книгата: В пътеводителя „Най-хубавите неща в живота са безплатни“ ще откриете съвети и препоръки, които ще ви улеснят най-изгодно да разгледате и почувствате живота в градовете, които сте решили да посетите най-икономично. Този справочник ще ви разведе из 884 интересни места в над 60 големи града на всички континенти и ще ви помогне да извелечете максимума от бюджета си с указания за безплатни паркове, музеи и природни забележителности, съчетани с евтина храна и приключения.

Ако искате да включим и Ваша книга в седмичния ни подбор на нови заглавия, пишете ни на editors@azcheta.com поне няколко дни преди излизането й на пазара, следвайки ползвания в този материал формат.

[ + ]