fb
@-книгиНовите книги на седмицата

Новите книги на седмицата – 24 март 2018 г.

10 мин.

Веднъж в седмицата „Аз чета“ ви представя новите книги на пазара, подбрани от самите издателства. Следете нашия специален формат, но продължавайте да четете и ревютата, които правим всеки ден. Защото искаме да обичате книгите още повече!

„Дюна 45. Намибия“ от Максим Минчев

Издава: „Хермес“
Дата на публикуване: 20 март 2018 г.
Редакция: Данаил Петров Алексиев
Дизайн на корицата: Георги Милков

За книгата: „Дюна 45“ звучи достатъчно мистериозно, за да накара мнозина веднага да посегнат към тази книга. Става дума за реално място, макар и насред сюрреалистичния пейзаж на една от най-интригуващите страни в южното полукълбо. Намибия! Притегателно място за авантюристи и търсачи на приключения из необятната пустош. По германски подредена и по африкански неочаквана. Намибия вдъхновява и Максим Минчев – сладкодумния разказвач на истории, посетил 142 страни на 5 континента.

„Потайни замисли“ от Вал Макдърмид

Издава: „Еднорог“
Дата на публикуване: 20 март 2018 г.
Превод: Боряна Джанабетска
Дизайн на корицата: Христо Хаджитанев

За книгата:  Международно призната за един от най-добрите автори на криминални романи, с множество награди и армия от верни фенове по цял свят, Вал Макдърмид се завръща с новия роман от успешната поредица за криминалния психолог Тони Хил и главен инспектор Карол Джордан. В „Потайни замисли“ двамата партньори се впускат в преследване на сериен убиец, чиито жертви са самотни жени, с които той се запознава на сватби, и принуждава разследващото дуо да се изправи пред най-страховитата морална дилема в тяхната практика.

„Кулата на зората“ от Сара Дж. Маас

Издава: „Егмонт“
Дата на публикуване: 24 март 2018 г.
Превод: Цветелина Тенекеджиева
Редакция: Ваня Петкова
Дизайн на корицата: адаптация от Калина Марианова-Даракчиева

За книгата: Каол Уестфол и Несрин Фалик пристигат в Антика, за да изковат съюз с Великия хаган на Южния континент, чийто огромни армии са последната надежда на Ерилея. Но освен това имат и друга, почти безнадеждна мисия – да открият лечител от легендарната Торе Сесме, който да излекува Каол от раните, получени в Рифтхол. Дълбоко в сенките на далечните планини се крият дългоочаквани отговори. Отговори, в които се крие шансът за оцеляване… или всеобщата гибел.

„Сестра на перлите“ от Лусинда Райли

Издава: „Труд“
Дата на публикуване: 22 март 2018 г.
Превод: Калина Бахчеванова
Редакция: Надежда Делева
Дизайн на корицата: КК Труд ООД

За книгата: Светът на перления бизнес и заселването на Австралия се преплитат в екзотична любовна история в четвъртата книга от поредица „Седемте сестри” на Лусинда Райли. „Сестра на перлите” разказва за най-опърничавата сестра от фамилия Д’Аплиез – Кики. Още от малка тя винаги се е чувствала като аутсайдер. Но след смъртта на баща си Татко Солт, който е осиновил още шест момичета от различни точки на земното кълбо, тя се чувства по-самотна от всякога. Нямайки какво да губи, Кики се впуска в разплитането на тайната за собствения си произход.

„Съучастие“ от Иън Бранкс

Издава: „Колибри“
Дата на публикуване: 23 март 2018 г.
Превод: Венцислав К. Венков
Дизайн на корицата: Стефан Касъров

За книгата: „Съучастие“, най-скандалната и провокативна творба на Банкс, е нестандартен криминален психотрилър. Някой измъчва и убива уважавани, богати и влиятелни граждани, които журналист на име Камерън Коли е изобличавал в статиите си – съдия, отнесъл се снизходително към изнасилвач; лекар, който е проявил престъпна небрежност към пациентите си; нечестен бизнесмен; порнограф, снимащ филми с реални убийства… И Камерън внезапно се оказва главен заподозрян, защото няма алиби за часовете на престъпленията. Но той ли е злодеят, когото всички търсят?

„Търговец на щастие“ от Неделчо Димитров

Издава: „Потайниче“
Дата на публикуване: 19 март 2018 г.
Редакция: Христо Пацов и Габриела Каменова
Дизайн на корицата: Христо Пацов

За книгата: Едва ли има нещо, което можеш да получиш, без да си заплатил за него. За всеки залък заплащаш с труда си, за всяка крачка напред заплащаш с енергията си, а за всяко чувство заплащаш с част от душата си. Там някъде, из света, има един търговец. Щом го срещнеш, ще предложи да ти продаде малко щастие, а в замяна ще поиска най-съкровените ти чувства и най-пазените ти тайни. Хората казват, че някой от методите му са болезнени, а други – завладяващи, затова може лесно да го намразиш или пък да се влюбиш. Но едно е сигурно, веднъж запознал ли си се с него, сърцето ти ще се надява да го срещне отново – Търговеца на щастие. Защото кой не би искал още малко щастие в живота си!

„Изгубената мелодия на духчето Йойо“ от Лида Панталеева

Издава: „Lexicon“
Дата на публикуване: 21 март 2018 г.
Илюстрации: Лида Панталеева

За книгата: „Изгубената мелодия“ на Лида Пантелеева води читателя през лабиринта на страховити ситуации, тайнствени места, сини светкавици и чудати същества. Приказни дървета, невиждани и цветя и божествени мелодии ще привличат вниманието ни. Ще се отваря и затваря Портала между паралелните светове, а страхът от силата на Вещицата ще породи тръпки у всяко дете. То ще плаче с призрака Тесфай, ще се ужасява от блатото в Черната гора, но и ще се сражава наравно с него за победата на Доброто над Злото. В края на книгата ще страдаме за апокалиптичното унищожение на Долината на усмивките и ще се надяваме…

„От Храда вее мраз“ от Михал Вивег

Издава: „Парадокс“
Дата на публикуване: 23 март 2018 г.
Превод: Анжелина Пенчева
Редакция: доц. д-р Владимир Пенчев
Дизайн на корицата: Живко Петров

За книгата: Продължението на „Мафия в Прага“! Чехия има нови президент и премиер, Прага – нов кмет… но паралелите с българската действителност са все така смайващо явни. Бивша счетоводителка кадрува в правителството направо от леглото на министър-председателя. Руската мафия пере милиони и изкупува Чехия на парче, а руската резидентура финансира и направлява крайнодесни елементи. Министърът на транспорта командва министъра на вътрешните работи, а пражкият Кръстник Яноушек има пръст в почти всичко. Президентът Вацлав Клаус осъжда остро провеждането на „Прага прайд“, макар сексуалната му ориентация да е публична тайна, и покровителства дяснопопулистки движения, докато старателно крие, че владее перфектно руски.

„Дълбините на древността“ от Румяна Халачева

Дата на публикуване: 21 март 2018 г.
Дизайн на корицата: Румен Трифонов

За книгата: Ако се гордеете с факта, че сте българи, ако сте любопитни да научите какво се случва в нашия свят, ако искате сами да творите живота си, това е вашата книга. Увлекателен, съвременен роман, преплетен с най-важните моменти от историята ни, в търсене на изгубения български дух и начин да го възродим.

 

„Великият бог Пан“ от Артър Макън 

Издава: „Deja Book“
Дата на публикуване: 21 март 2018 г.
Превод: Слави Ганев
Дизайн на корицата: Христо Чуков

За книгата: Човекът винаги е изпитвал нужда да даде име на върховното зло, прокрадващо се в душата му, да му даде лик, да му даде същност, разбираема за самия него. Готов да коленичи през порока, той си го представя като козите крака на Луцифер; готов да го призове с магия, той чертае с кръв кръгове за Бафомет; готов да пожертва дори ближния заради своите собствени бъднини, той реже кървавави сърца пред олтара на Апух; готов сам да го обладае и да се почувства обладан, той завира лице между гърдите на някоя сукуба; готов да носи крушение на своите врагове, той дава дъщерите си за невести на Ноденс. Човекът винаги иска да види върховното зло с очите си. Готови ли сте да видите бог Пан?

„Уговорено. Тайните сделки, които променят нашия свят“ от Жак Перети

Издава: „Книгомания“
Дата на публикуване: 20 март 2018 година
Превод: Димитър Събев, Сергей Глинков
Дизайн на корицата: Десислава Борисова

За книгата: Тази книга разказва историята на задкулисните уговорки, които променят света и внасят революционни промени във всичко, което правим: в парите, с които плащаме; покупките, които правим; храната, която ядем; дори лекарствата, които вземаме. Те никога не се появяват  в новините – те се извършват в заседателните зали на небостъргачите, на голф игрищата, в луксозните автомобили. Всяка сделка е запечатана с ръкостискане, което променя света.

„Невърмур. Изпитанията на Мориган Врана“ от Джесика Таунсенд

Издава: „Бард“
Дата на публикуване: 23 март 2018 г.
Превод: Иван Иванов
Дизайн на корицата: Megachrom

За книгата: Книга, която ще допадне на феновете на Хари Потър и Нийл Геймън, със задъхан сюжет и фантастичен свят, със свеж нов поглед върху магията! Мориган Врана е прокълната. Родена е на Срединощ, най-злополучния ден, в който може да се роди едно дете, и я обвиняват за всички местни нещастия – от градушки до сърдечни удари,  и което е най-лошо, проклятието означава, че Мориган е обречена да умре в полунощ на единайсетия си рожден ден. Но докато тя чака да се изпълни съдбата й, се появява странен и забележителен човек на име Юпитер Норт. Той я измъква от преследващите ги черни като дим хрътки и сенчести ловци на коне и я отвежда на сигурно място – в таен вълшебен град, наречен Невърмор.

„Методът“ от Таня Бейрийска

Издава: „Жанет 45“
Дата на публикуване: 19 март 2018 г.
Дизайн на корицата: Христо Гочев

За книгата: Книгата „Методът“ на Таня Бейрийска е естествено продължение на първата й книга „Нокаут за МС (множествена склероза)“. И докато в първата авторката споделя със своите читатели за тежката си борба с коварната болест и уникалния й метод на хранене, с който е успяла да стопира заболяването, втората й книга е по-практична. В нея Таня Бейрийска навлиза в детайли при описанието и обосновката на всички аспекти на метода й „Ключът към дълголетието“, като се е постарала да даде възможна примерна схема за неговото прилагане.

Ако искате да включим и Ваша книга в седмичния ни подбор на нови заглавия, пишете ни на editors@azcheta.com поне няколко дни преди излизането й на пазара, следвайки ползвания в този материал формат.