fb
БиблиотекитеНовини

Нийл Геймън начело на плеяда от писатели в подкрепа на училищните библиотеки

2 мин.

Нийл Геймън, Антония Фрейзър, Филип Пулман и Малори Блекмън са сред 150-те автори, подписали се в отворено писмо до министъра на образованието на Великобритания Джъстин Грийнинг. Те призовават към спешни мерки с цел спиране на упадъка на училищните библиотеки. Инициативата идва от Асоциацията на библиотекарите в страната (CILIP), съобщава The Guardian. Според данни на CILIP 30% от библиотекарите са загубили работата си.

Сред останалите популярни имена, заставащи зад каузата за училищните библиотеки, са илюстраторът Крис Ридъл и писателката Кресида Коуел. В писмото се цитират крайно обезпокоителни цифри – заетите книги за четене в периода септември – ноември 2014 г. преди масовото съкращаване на библиотекари са 1508, а след него за същия период – 48.

Спадът от 97% при заетите книги е потресаващ. Подобни са данните и при употребата на електронни книги и онлайн материали. Според писмото това не се дължи на нежеланието да се ползват модерни технологии, а на липсата на подкрепа и окуражаване на младите читатели.

Това не е първата подобна инициатива, получила подкрепа от световноизвестни писатели. През 2014 г. излезе докладът The Beating Heart of the School („Туптящото сърце на училището“), изготвен от комисията Libraries All Party Parliamentary Group, според който училищата във Великобритания губят 280 професионални библиотекари годишно. Тогава автори, илюстратори и учители подписаха петиция с настояване за действие от страна на правителството. За съжаление, три години по-късно ситуация не е по-различна.

Великобритания е единствената страна членка на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), в която нивото на грамотност на 16-24-годишните е по-ниско от това на възрастовата група на 55-годишните и нагоре. В писмото се казва:

Ако едно дете не се научи да чете, докато навърши 11 години, шансът това да се случи до края на живота му спада рязко.

Цитиран в писмото е и писателят Мат Хейг:

Децата днес четат и обичат книгите не по-малко от преди. Училищните библиотеки и библиотекари са перфектните посланици на култивирането и поддържането на тази ранна страст към книгите. Библиотеките превръщат обичта към четенето в дейност с обществено значение, тяхната стойност е социална, дори психологическа и академична. Добрата библиотека е туптящото сърце на едно училище.

[ + ]