fb
@-книгиНовите книги на седмицатаСпециални

Новите книги на седмицата – 26 септември 2021

9 мин.

Веднъж в седмицата „Аз чета“ ви представя новите книги на пазара, подбрани от самите издателства. Следете нашия специален формат, но продължавайте да четете и ревютата, които правим за вас. Защото искаме да обичате книгите още повече!

„Трите смърти на Америгор“ от Арсен Мердански

Издава: „Лемур“
Дата на публикуване: 20 септември 2021 г.
Редакция: Мария Кацикова-Митева
Дизайн на корицата: Декитас

За книгата: Един загадъчен тефтер със затворнически записки попада в издателство и разкрива по забавен и необичаен начин типични за настоящата действителност социални явления и процеси. Сериозност, омесена прилично с неподражаем хумор.

„Втората световна война. Том 1“ от Антъни Бийвър

Издава: „Изток-Запад“
Дата на публикуване: 20 септември 2021 г.
Превод: Мария Кондакова
Редакция: Вера Янчелова
Дизайн на корицата: Деница Трифонова

За книгата: Тази война, която отнема живота на повече от 60 милиона души и засяга цялата планета, илюстрира безпомощността на повечето обикновени смъртни пред непреодолимите сили на историята. В безпощадния си разказ, който проследява събитията от нахлуването на Хитлер в Полша на 1 септември 1939 г. до победата над Япония на 14 август 1945 г., Бийвър описва конфликта в неговия глобален обхват с участието на всички големи държави. Резултатът е зашеметяваща със своя драматизъм и задълбоченост история на най-кръвопролитните и трагични събития на XX век. 

„Соларис“ от Станислав Лем

Издава: „Colibri“
Дата на публикуване: 20 септември 2021 г.
Превод: Лина Василева
Дизайн на корицата: Люба Халева

За книгата: „Соларис“ – най-известният роман на великия световен майстор на научната фантастика Станислав Лем, принадлежи към поджанра, изследващ контакта с извънземния интелект. Тази преведена на всички езици творба предлага оригинална визия за непознаваемия чужд разум, като заедно с това представя по уникален и вълнуващ начин драмата на себепознанието и космическите измерения на любовта. Идеята за океана-мозък, заемащ повърхността на планетата Соларис и способен да придава материален облик на човешките спомени и мисли, не оставя равнодушни нито психолога Крис Келвин и колегите му космонавти от космическата станция, описана в романа, нито милионите читатели на полския фантаст.

„Академия за вампири“ (второ издание) от Ришел Мийд

Издава: „Ибис“
Дата на публикуване: 20 септември 2021 г.  
Превод: Диана Кутева
Редакция: Стамен Стойчев
Дизайн на корицата: Кремена Петрова 

За книгата: Академията „Св. Владимир“ не е училище като всяко друго. Скрита дълбоко в горите на щата Монтана, в нея се обучават млади вампири и техните бъдещи пазители – дампирите. Две раси вампири населяват нашия свят. Едните, мороите, са смъртни и владеят магиите със земни елементи. Другите, стригоите, са неживи и зли – хранещи се с невинни жертви. Дампирите – полувампири, полухора, са посветили живота си на мороите като техни пазители. Лиса Драгомир е моройска принцеса. Тя е смъртен вампир с рядка дарба и неразрушима връзка със земните магии. Лиса трябва да бъде защитавана на всяка цена от стригоите: най-опасните и всяващи страх вампири – тези, които никога не умират. Роуз Хатауей е дампир и най-добра приятелка на Лиса, обучаваща се да бъде неин персонален пазител. Страхът е принудил двете най-добри приятелки да избягат от „Св. Владимир“. И сега, след две години на свобода, те са заловени и върнати обратно в академията. Роуз трябва да продължи своето обучение за пазител, а Лиса да се завърне към социалния живот на кралските фамилии на мороите. Но зад тежките железни врати на академията техният живот е дори в по-голяма опасност, отколкото навън, защото стригоите са винаги наблизо…

„Важният си ти“ от Ема Рийд Таръл

Издава: „Ера“
Дата на публикуване: 20 септември 2021 г.
Превод: Юлия Чернева
Редакция: Илияна Велева
Дизайн на корицата: Мира Минкова

За книгата: Всички искаме да сме харесвани. Обичаме да подкрепяме и обгрижваме близките си. Раздаваме се, за да се почувстваме значими и оценени – от семейство, приятели, колеги, дори и непознати… Но когато пренебрегваме собствените си потребности, това е проблем. А често дори не го осъзнаваме.
Ако ви е трудно да казвате „не“ без чувство на вина;
Ако предпочитате да угодите, за да избегнете болезнени разговори и неприятни емоции;
Ако сте изморени и стресирани от непрестанната грижа за чуждите нужди, а никога не обръщате внимание на своите…
Истината е, че правите лоша услуга и на себе си, и на околните! За да се радвате на искрени и пълноценни отношения, трябва да се научите да поставяте ясни граници, които да отстоявате. За да можете да се погрижите за останалите, на първо място е нужно да се погрижите за самите себе си.

„Книгата с мъдростта на Руми“ от Мариам Мафи

Издава: “Хермес”
Дата на публикуване: 21 септември 2021 г.
Превод: Снежана Милева
Редакция: Даниела Атанасова
Дизайн на корицата: Нина Николова

За книгата: „Книгата с мъдростта на Руми“ съдържа откъси от по-малко популярното произведение – „Фихи ма фих“, известно още като „Беседите“, написано в проза от учениците на Руми. То включва коментари и разговори на великия поет и суфистки мистик с негови последователи и приятели. Подборът и преводът отново са дело на изтъкнатата преводачка от персийски – иранката Мариам Мафи. Мъдрите послания вдъхват сила и ободряват духа, а чувството за хумор стопля сърцето и разсейва мрачните мисли, което превръща този сборник в чудесен източник на вдъхновение в ежедневието. 

“Процесът“ от Франц Кафка

Издава: „Нике“
Дата на публикуване: 21 септември 2021 г.
Превод: Димитър Стоевски
Редакция: Полина Шукадарова
Дизайн на корицата: Дора Иванова

За книгата: Франц Кафка е един от най-важните писатели на 20 век. Повлиял на автори като Камю, Сартр, Борхес, Селинджър, Оруел и много други, Кафка оставя след себе си изключителни текстове на ръба между реалното и сюрреалистичното. Такъв е и романът „Процесът“. Главният герой Йозеф К. е банков чиновник на 30-годишна възраст. В деня на своя рожден ден той е обвинен в престъпление, но не получава никаква информация в какво се изразява то.

„Исторически атлас“ от Тиаго де Мораеш

Издава: „Жанет 45“
Дата на публикуване: 21 септември 2021 г.
Превод: Анна Пипева
Редакция: Мария Змийчарова
Визуална адаптация: Венета Атанасова

За книгата: Занимателно и прелюбопитно пълноцветно пътешествие през цивилизациите на Месопорамия, Древен Египет, Древна Гърция, Персийската империя, Древен Рим, Маурийската империя, Династията Тан, Монголската, Османската и Етиопската империи, империята на Инките, Америка, Русия и съвременния глобален свят.

„Обувките на Масарик. Щастливата епоха“ от Владимир Мацура

Издава: „Ерго“
Дата на публикуване: 21 септември 2021 г.
Превод: Божана Нишева
Редакция: Михаела Кузмова
Дизайн на корицата: Иво Рафаилов

За книгата: Сборникът предлага интригуващ поглед към чешката действителност от деветдесетте години на XX в. и връзките ѝ с културната традиция. В центъра на вниманието са националните символи, възрожденските и съвременните мистификации, но също и паметници с причудлива история или явления от масовата култура.

„Къщата на кокоши крака“ от Софи Андерсън

Издава: „Лабиринт“
Дата на публикуване: 23 септември 2021 г.
Превод: Лидия Шведова
Редакция: Мила Томанова
Корица: Мелиса Кастрилън 
Илюстрации: Елиза Паганели
Адаптация на корицата: Иван Масларов

За книгата: Оригинална, увлекателна, заредена с много нежност и магия, тази книга съчетава мотиви от славянския фолклор с важни за децата въпроси като приятелството, отговорността към другите и умението сам да ковеш съдбата си – въпреки обстоятелствата. Като много момиченца в приказките, дванайсетгодишната Маринка мечтае за нормален живот с безброй приятели. Но как да ги намери, при положение че къщата ѝ е на кокоши крака и всеки ден се мести на ново място? А баба ѝ е не каква да е баба, а Баба Яга, която знае тайните на живота и на смъртта, помага на покойниците да се преселят в отвъдното и да се върнат на звездата си и настоява внучката ѝ да тръгне по нейния път. Маринка се опитва да промени съдбата си. Но къщата на кокоши крака е намислила друго…

„Живот, който си струва да се живее“ от Франк Мартела

Издава: „Прозорец“
Дата на публикуване: 23 септември 2021 г.
Превод: Диляна Георгиева
Редакция: Анета Пантелеева
Дизайн на корицата: Биляна Славкова

За книгата: Каква е причината да живеем? През XXI век условията ни на живот значително са се подобрили, но да открием смисъла на този живот, се оказва по-трудно от всякога. Как тогава да намерим своето място в света? Финландският философ Франк Мартела ни предлага подход, който е колкото философски, толкова и практически насочен. Авторът ни разказва за корените на този екзистенциален въпрос и твърди, че неразрешимостта му е само привидна. Накрая ни показва четири пътеки, по които всеки от нас може да поеме, за да открие ежедневно удовлетворение от този най-голям дар, наречен живот.

„Писатели и любовници” от Лили Кинг

Издава: „Ciela“
Дата на публикуване: 23 септември 2021 г.
Редакция: Мирослав Александров
Превод: Зорница Русева
Дизайн на корицата: Фиделия Косева

За книгата: Авторката на „Еуфория“ се завръща с „Писатели и любовници”– емоционалната и остроумна история за писането като начин на живот!  Това е откровена и вълнуваща история за творческия път и за писането не като безумно търсене на вдъхновение, а като къртовски труд, който изисква пълно отдаване и много жертви. Носталгичен поглед към времената на пишещите машини и писмата. Лили Кинг е вложила целия си талант, за да създаде роман, който ще се превърне в съвременна класика.

Ако искате да включим и ваша книга в седмичния ни подбор на нови заглавия, пишете ни на editors@azcheta.com поне няколко дни преди излизането ѝ на пазара, следвайки ползвания в този материал формат.

Можете да поръчате тези книги и други ненамалени продукти с 5% отстъпка от Ozone.bg, като ползвате код azcheta21q3 при завършване на поръчката си. Всички кодове за отстъпка за читателите на „Аз чета“ можете да видите тук.