fb
@-книгиНовите книги на седмицатаСпециални

Новите книги на седмицата – 26 януари 2020 г.

6 мин.

Веднъж в седмицата „Аз чета“ ви представя новите книги на пазара, подбрани от самите издателства. Следете нашия специален формат, но продължавайте да четете и ревютата, които правим всеки ден. Защото искаме да обичате книгите още повече!

„Последните случаи на госпожица Марпъл“ – № 84 от поредицата на Агата Кристи

Издава: „Ера“
Дата на публикуване: 21 януари 2020 г.
Превод: Борис Миндов, Юлия Чернева
Редакция: Лилия Анастасова
Дизайн на корицата: Димитър Стоянов – Димо

За книгата: Мистериозен човек с рана от куршум се появява в църква. Едно момиче изглежда натопено за кражба, а мъж е обвинен в убийството на съпругата си. Зловеща кукла стряска с неочакваната си поява, а двама души издирват заровеното съкровище на наскоро починалия си чичо. Завладяваща колекция от увлекателни мистерии с най-популярните герои на кралицата на криминалната литература. Сред разказите са и последните истории с участието на госпожица Марпъл, които Агата Кристи пише.

„Магазинчето за шоколад и мечти“ от Мануела Инуса

Издава: „Хермес“
Дата на публикуване: 21 януари 2020 г.
Превод: Емилия Драганова
Редакция: Деметра Димитрова
Дизайн на корицата: Тодор Пунгеров

За книгата: Кийра обича това, което прави. В малката си шоколатерия тя изработва ръчно сладкарски изделия – домашните й бисквитки, шоколадовите бонбони и плодовете с кувертюр привличат любители на вкуснотийки на всякаква възраст. А често и самата тя не може да устои на апетитните сладкиши. Но какво значение има? Тя не би се отказала от своята страст, пък и харесва извивките си. Но гаджето ѝ Джордан, с когото вечно спорят, е на друго мнение. За щастие Кийра има верни приятелки, които я подкрепят и я харесват каквато е. Освен това напоследък един очарователен клиент пазарува все по-често в магазинчето за шоколад… След забавната и стопляща сърцето история от „Магазинчето за чай и щастие“ петте приятелки ви канят да си приготвите парче вкусен шоколад и отново да се потопите във вълшебната „Валери Лейн“!

„Среднощните зверчета“ („Мрачните красавци“ 2) от Меган Шепърд

Издава: „Егмонт“
Дата на публикуване: 25 януари 2020 г.
Превод: Цветелина Тенекеджиева
Редакция: Габриела Кожухарова

За книгата: Още от първия си досег с магията, Анук мечтае да стане вещица. Това е и единственият начин тя да спаси своите приятели – зверчетата, които за разлика от нея не се измъкнаха невредими от битката за Монтелимар. Те останаха приковани в своята животинска форма, пленени от Принц Ренар. Сега Анук е принудена да сключи политически брак с нейния заклет враг и да премине смъртоносно огнено изпитание, за да се превърне във вещица. Но скоро Анук осъзнава, че не само зверчетата са в опасност. Най-жестокият вещерски орден е отприщил Черната смърт в Лондон, а От може би няма да е достатъчно силен, за да ги победи. Съдбата на двата свята виси на косъм. Анук трябва да отключи силата си и да привлече нови съюзници, за да предотврати трагедията. Цената на властта винаги е била висока, сега тя ще струва всичко.

„Цвят продълговат в морето“ от Исабел Алианде

Издава: „Колибри“
Дата на публикуване: 24 януари 2020 г.
Превод: Маня Костова

За книгата: Романът заплита съдбите на прекрасно обрисувани герои, изпитващи любов и омраза, копнежи и покруса, надежди и разочарования. Пред все по-ясно очертаващото се поражение на републиканските сили в Гражданската война в Испания хиляди испанци поемат пътя на изгнаничеството, прекосяват Пиренеите и се отправят към Франция. Оттам около две хиляди бежанци – сред тях младият лекар Виктор Далмау и пианистката Росер Бругера, тласнати от обстоятелствата набързо да сключат фиктивен брак – биват качени на пригоден за пасажери товарен кораб и закарани в Чили. В увлекателен ритъм се редуват мирни промеждутъци с етапи на страдания, на срещи и раздели. В рамките на един живот на героите им се налага да изживеят няколко живота. Неизменни остават само силата и гъвкавостта, с които, подмятани без корен в бушуващия световен океан от връхлитащи ги изпитания, те търсят онзи тих пристан в морето, където с обич и благодарност да пуснат корени. Мечтаят за завръщане в родината, но откриват, че понякога трудно е не да избягаш, а да се завърнеш…

„Oтровният пояс” от Артър Конан Дойл

Издава: „Сиела“
Дата на публикуване: 24 януари 2020 г.
Превод: Зорница Русева
Редакция: Ива Колева
Дизайн на корицата: Живко Петров

За книгата:  Земята е на прага на апокалипсиса… Мистериозен космически облак обгръща слънчевата ни система. Феноменът има токсичен ефект върху живота на нашата планета и според песимистичните прогнози до края на света остават буквално броени часове. В сянката на надвисналата опасност темпераментният Джордж Челинджър кани в дома си няколко познати лица – това са ловецът Джон Рокстън, журналистът Едуард Малоун и свадливият проф. Съмърли. Този път обаче авантюристите няма да се отправят към екзотична цел в търсене на опасни праисторически видове като при предишното им приключение в „Изгубеният свят“.

„Живот с нулев отпадък в България“ от Блажка Димитрова

Издава: „Ракета“
Дата на публикуване: 22 януари 2020 г.
Редакция: Петя В. Димитрова
Фотография и дизайн на корица и вътрешни разтвори: Георги Вълков

За книгата: Блажка Димитрова е създател на първия ресторант с нулев отпадък в България – „Кухнята на Благичка“ и съосновател на сдружение „Нулев отпадък – България“. От 2016 г. живее в унисон с философията нулев отпадък, а от 2018 г. работи активно по разпространяване на тези принципи в българското общество, включително в училищата. Дебютната ѝ книга е пълна със съвети и лични рецепти на авторката, които разкриват идеята, че нулевият отпадък не е крайна цел, а процес, водещ към по-добър живот.

„Кладенецът на възнесението“ (Мъглороден: книга 2) от Брандън Сандерсън

Издава: „Артлайн Студиос“
Дата на публикуване: 22 януари 2020 г.
Превод: Юлиян Стойнов
Редакция: Венелин Пройков
Корица: Тодор Христов

За книгата: Злото се е променило. А войната едва започва… Те правят невъзможното, като свалят едно богоподобно същество, чиято жестока власт е продължила хиляда години. Вин – момиче от улицата, превърнало се в най-могъщия Мъглороден, и Елънд Венчър – млад идеалистичен благородник, който я обича, трябва да построят върху пепелищата на империята едно ново, здраво общество. Но едва са започнали, когато ги нападат цели три армии. Лутадел е обсаден и когато всичко изглежда изгубено, една древна легенда им вдъхва надежда. Никой обаче не знае къде се намира Кладенецът на Възнесението и каква е силата, която съдържа.

Ако искате да включим и ваша книга в седмичния ни подбор на нови заглавия, пишете ни на martina.lambova@gmail.com поне няколко дни преди излизането ѝ на пазара, следвайки ползвания в този материал формат.