fb
@-книгиНовите книги на седмицатаСпециални

Новите книги на седмицата – 27 март 2022

10 мин.

Веднъж в седмицата „Аз чета“ ви представя новите книги на пазара, подбрани от самите издателства. Следете нашия специален формат, но продължавайте да четете и ревютата, които правим за вас. Защото искаме да обичате книгите още повече!

„Последно повикване“ от Ирен Леви

Издава: „Ентусиаст“
Дата на публикуване:
21 март 2022 г.
Редактор
: Петя К. Димитрова
Коректор: Мила Томанова
Дизайн на корицата:
Яна Аргиропулос

За книгата: Няма как да умреш, ако никога не си живял. Това осъзнават и петима приятели, живеещи в старчески дом. Когато разбират, че не могат да умрат, те се впускат в невероятно забавно приключение, за да сбъднат всичките си неслучили се мечти. Ще успеят ли да ги осъществят и каква цена ще заплатят, ако го направят? Със своя поетичен и красив език „Последно повикване“ ни пренася в чудна реалност и ни учи, че никога не е късно да бъдеш щастлив.

„Хиляда кораба” от Натали Хейнс

Издава: „Сиела“
Дата на публикуване:
21 март 2022 г.
Отговорен редактор:
Мирослав Александров
Превод:
Десислава Свилова
Редактор и коректор: Мария Венедикова
Дизайн на корицата:
Стоян Атанасов

За книгата: Обявен за книга на годината от „Гардиън“, Хиляда кораба“ на Натали Хейнс е силен антивоенен роман, който преразказва омировите „Илиада“ и „Одисея“ от гледната точка на жените, останали забравени жертви на войната. От троянките, които са оставени на милостта на гърците, през амазонката Пентезилея, изправила се срещу Ахил, през Пенелопа, която чака Одисей да се завърне, до трите богини, чиято вражда започва всичко…Това е разказ за причините и последиците от войната, за живота на онези оцелели, които са изгубили всичко. Този модерен прочит на класическия епос показва, че смелостта има много лица, а битката не е единствената форма на героизъм. Понякога да оцелееш е също толкова храбро и много по-трудно.

„Разместване на небето“ от Боряна Богданова

Издава: „Библиотека България“
Дата на публикуване: 21 март 2022 г.
Редактор: Ива Спиридонова
Дизайн на корицата: Капка Кънева

За книгата: „Боряна има очи и сърце за облаците, плаващи в бездънни локви, за любимия в отраженията, за възможното и реално бъдеще, за старците и децата, чиито души са най-близо до небето. Тя не измисля, тя сътворява. В това е и силата на изкуството – да сътвори свят, отражение на нашия.“ Ива Спиридонова

„Езикът на третия райх. Бележникът на един филолог“ от Виктор Клемперер

Издава: „Жанет 45“
Дата на публикуване: 21 март 2022 г.
Превод: Ана Димова
Редактор: Антоанета Димитрова
Дизайн на корицата: Милена Вълнарова

За книгата: „Невероятният анализ на нацисткия език и оценката на Клемперер за ролята на езика в политиката на изтребление на нацисткия режим си остава и до днес образец за всеки подход към разбирането и ролята на езика във времена на реакционност и агресия. „Езикът разкрива всичко“ – казва Клемперер.“ Нина Пауър, културолог и преводач

„Боен клуб“ от Чък Паланюк

Издава: „Ера“
Дата на публикуване:
22 март 2022 г.
Превод:
Светлана Комогорова
Редактор:
Велислава Вълканова
Дизайн на корицата:
Мира Минкова

За книгата: Още с появата си през 1996 г. „Боен клуб” спечели славата на една от най-оригиналните и провокативни книги на десетилетието. Тайлър Дърдън е млад и дързък анархист, който не иска да живее в свят, изпълнен с подлост и лъжи. А „облагите” на кухата консуматорска култура не могат да укротят неговия гняв. Така се ражда идеята за боен клуб. Тайните боксови мачове се превръщат в отдушник на стаената агресия за хиляди млади мъже с успешна кариера и провален живот. Тайлър е убеден, че тази радикална форма на психотерапия е единственият начин да преодолеят рамките на безцелното си съществуване и да бъдат свободни. Защото в неговия живот няма правила, граници, спирачки. „Боен клуб” е скандална и отрезвяваща сатира на консуматорския начин на живот. Книгата взриви световната литература и вдъхнови едноименния филм с участието на Брад Пит и Едуард Нортън. Апокалиптичният роман на Паланюк определено не е за хора със слаби сърца, но затова пък умело убеждава и най-задоволения читател, че това, което притежаваме, всъщност притежава нас…

„Щипка магия“ от Мишел Харисън

Издава: „Лабиринт“
Дата на публикуване:
22 март 2022 г.
Превод
: Деница Райкова
Редактор
: Стела Соколова
Коректор: Мила Томанова
Дизайн на корицата:
Мелиса Кастрилон

За книгата: Бети Уидършинс мечтае само за едно: за приключение, което да я отведе далеч от Кроустоун, мрачния остров, където живее със сестрите си Флис и Чарли. Но вместо приключения трите момичета получават вълшебни предмети с чудодейна сила: стара пътна чанта, комплект дървени кукли матрьошки, огледало с позлатена рамка, и решават да проверят дали те са достатъчни, за да развалят отколешното проклятие, което тегне поколения наред над семейството им. Междувременно се натъкват на тайнствен затворник, който твърди, че може да им помогне, и се изправят пред гибелна опасност – за да се спасят, трябва да разгадаят загадка, която се е зародила преди много векове и в която има вещици, корабокрушенци и контрабандисти… Изживейте заедно с трите храбри сестри това вълнуващо приключение с бестселъра на Мишел Харисън! Книгата е за деца на възраст 8 – 14 години.

„Оцелелите“ от Джейн Харпър

Издава: „Хермес“
Дата на публикуване: 22 март 2022 г.
Превод: Снежана Милева
Редактор: Велислава Вълканова
Дизайн на корицата: Георги Станков

За книгата: Три внушителни метални фигури се издигат на скалите на тасманийското крайбрежие в памет на жертвите на потънал преди век кораб. Местните ги наричат Оцелелите. Кийрън прекарва незабравимо лято в пещерите край скалите, преди ужасна трагедия да промени всичко. Дванадесет години по-късно той се завръща в родното си градче, за да помогне на майка си в грижите за болния му баща. Само ден след завръщането му на плажа е намерено тялото на млада жена, загинала при подозрителни обстоятелства. То събужда болезнените спомени за друго момиче, изчезнало безследно преди дванадесет години. Не само Кийрън обаче крие истината за онази злополучна вечер. Нечии други дълбоко пазени тайни заплашват да изплуват на повърхността…

Знам как да те спечеля“ от Джак Шейфър и Марвин Карлинс

Издава: „Асеневци“
Дата на публикуване: 24 март 2022 г.
Превод: Валерия Сарелска
Редактор: Кристина Петрова
Дизайн на корицата: Anthe Studio

За книгата: Бивш агент на ФБР и специалист по поведенческа прогноза ви учи как да разкривате човешките намерения и да влияете на това как ви възприемат околните. Ще научите не само как да привличате и печелите хората на своя страна, но и как да им влияете. Специално внимание е отделено на това как да повишите своя коефициент на харесване и да разпознавате лъжите онлайн или на живо. Книгата ще ви запознае и със силата на невербалните знаци, които убеждават околните да ви приемат и разкрият какво всъщност мислят за вас. Представените методи са доказани във времето, а резултатите от прилагането им са мигновени.

„Щастливата къща“ от Елена Фелдман, Ирина Августинович

Издава: „Изток-Запад“
Дата на публикуване: 24 март 2022 г.
Превод: Нели Пигулева
Отговорен редактор: Гергана Козарева

За книгата: В тази красиво илюстрирана книжка, децата не само ще прочетат забавна история, но и ще получат пример за добри навици и отношение. Ще разберат, че техните действия се отразяват на околните, че домът е повече от място за живеене и всички трябва да се грижим за него. Понякога е достатъчно да не вдигаме много шум, грижим се да е чисто или просто поливаме цветята. Добрите навици се градят, докато сме малки, и всичко започва с книжките, които четем, и добрия пример, който следваме. Щастлива е всяка къща, която има добри обитатели.

Френска граматика с упражнения за ученици 8-12 клас“, част II

Издава: „Колибри“
Дата на публикуване:
25 март 2022 г.
Дизайн на корицата:
Стефан Касъров

За книгата: Френска граматика с упражнения за ученици 8.-12. клас – II част, е продължение на Френска граматика с упражнения за ученици 8.-12. клас – I част. Заедно двете части представляват изцяло обновено, преработено и допълнено издание на Френска граматика с упражнения за ученици от VIII, IX и X клас (ИК „Колибри“, 2005 г.). В част II ще намерите 333 напълно нови упражнения с осъвременени текстове, категоризирани според нивата на трудност в съответствие с Общата европейска езикова рамка, от А1 до В2.

„Смола“ от Ане Рил

Издава: „Лемур“
Дата на публикуване:
25 март 2022 г.
Превод:
Светлана Старирадева
Редактор:
Мария Кацикова-Митева
Дизайн на корицата:
Декитас

За книгата: Международният бестселър „Смола“ е напрегната и сърцераздирателна история за това какво може да се случи, когато обичаш някого твърде много – когато желанието да го предпазиш се превърне в нещо, което може да му навреди необратимо. “Изключително оригинално… Напомни ми на най-доброто от Стивън Кинг: безумно зловещо, но с подвеждащо състрадание към всеки герой.“ Daily Telegraph

„Тенекиена кралица“ от Девни Пери

Издава: „Издателство Егмонт“
Дата на публикуване:
26 март 2022 г.
Превод
: Милена Илиева
Редактор
: Надя Калъчева
Коректор: Милена Александрова
Дизайн на корицата:
Мира Минкова

За книгата: Без обещания. Без очаквания. Без имена. На това се беше съгласил Емет Стоун с жената, привлякла вниманието му преди два месеца. След драматичните години, последвали затварянето на „Тенекиените номади“, точно от това има нужда той – флирт с тайнствена жена. Но съдбата сякаш нарочно ги среща, отново и отново, и това поражда чувства, които той не може да контролира. Тя е умна и самонадеяна. Мила и добра. Обича да се вози на мотора му всеки съботен следобед и да се излежава в леглото му всяка неделна сутрин. Тя е идеалната жена. Освен това е Нова Талбът, дъщерята на неговия най-голям враг – човекът, убил баща му. И това ще ѝ струва мъжа, уловил сърцето ѝ, освен ако не успее да убеди Емет, че чувствата ѝ са искрени. Преди той да е научил защо тя е започнала да флиртува с него. Книга шеста от поредицата „Тенекиени номади“.

„Козел“ от Йордан Радичков

Издава: „Нике“
Дата на публикуване: 25 март 2022 г.
Редактор: Полина Шукадарова
Дизайн на корицата: София Попйорданова

За книгата: Един ден в света на самотния козар Йоно и неговият козел се появявят няколко пъстри палатки. Група изследователи пристигат в техния регион, за да търсят скални рисунки. Виденията на Йоно започват да се смесват с реалността и скоро става трудно за читател и герой да разграничат халюцинациите от истинския свят. Нещо прастаро започва да зрее във вътрешния свят и сърцата на героите и да напомня за себе си.

Ако искате да включим и ваша книга в седмичния ни подбор на нови заглавия, пишете ни на editors@azcheta.com поне няколко дни преди излизането ѝ на пазара, следвайки ползвания в този материал формат.

Можете да поръчате тези книги и други ненамалени продукти с 5% отстъпка от Ozone.bg, като ползвате код azcheta22q1 при завършване на поръчката си. Всички кодове за отстъпка за читателите на „Аз чета“ можете да видите тук.