fb
@-книгиНовиниНовите книги на седмицата

Новите книги на седмицата – 28 май 2023

15 мин.

Веднъж в седмицата „Аз чета“ ви представя новите книги на пазара, подбрани от самите издателства. Следете нашия специален формат, но продължавайте да четете и ревютата, които правим за вас. Защото искаме да обичате книгите още повече!

„Изобретенията на мечока Дърабъра“ от Петя Кокудева

Издава: „Мармот“
Дата на публикуване: 22 май 2023 г.
Илюстрации: Ина Кьорова
Корекция: Николай Генов

За книгата: Бети си мечтaе дa е изобретaтелкa. Един ден тя попaдa в гигa-a-aнтски чорaп – рaботилницaтa нa мечокa Дърaбърa.
„– Сигурно се чудиш кaкво прaвя! Товa е изобретение, което рaзпознaвa нaстроението ти сaмо кaто ти чуе гласа.
– Обaче товa вече е изобретено! Нaричaт го „мaмa“.“
Историята ни разказва Петя Кокудева. Носителка на няколко национални награди: “Южна Пролет” (2012) – за дебют, “Константин Константинов” (2017) – за детска литература, и “Христо Г. Данов” (2018) – в категория “Детска книга”.

„Фини: малкото момче с албатросовото перо“ от Фаро

Издава: „Фаро Арт“
Дата на публикуване
: 22 май 2023 г.
Дизайн на корицата: Цвета Петрова

За книгата: Фини е малко момче, което живее на далечен остров в океана. Той носи в косите си албатросово перо с необикновена сила. На този причудлив остров във формата на слон, живеят албатрос и неговото малко, за което Фини се грижи докато албатросът го няма в търсене на храна. Един ден голямата птица не се завръща от ежедневния си полет и малкото бебе албатрос остава само. Как Фини успява да събуди магическите сили на острова и да помогне на албатроса да намери пътя към своя дом, се разказва в новата история написана от Фаро и приказно илюстрирана от Цвета Петрова.

„Отвъд магическата пръчка” от Том Фелтън

Издава: „Сиела“
Дата на публикуване:
22 май 2023 г.
Отговорен редактор: Мирослав Александров
Коректор: Мария Венедикова
Дизайн на корицата: Фиделия Косева

За книгата: 12 години след излизането на последния филм на „Хари Потър“за пръв път член на каста се осмелява да публикува своите спомени от снимачната площадка и това не е кой да е, а лошото момче на магьосническия свят – Том Фелтън, по-познат като Драко Малфой! Откровена, мъдра и духовита,  „Отвъд магическата пръчка“ ще ви направи част от магията и хаоса, съпътстващи съзряването на един магьосник.

„Изток-Запад“ (Духът на Изтока и сърцето на Запада)

Издава: „Изток-Запад“
Дата на публикуване: 22 май 2023 г.
Подбор и редакция: Вера Янчелова

За книгата: Това луксозно пълноцветно издание, посветено на привидно два различни свята, е с две лица и обединява две книги: „Изток“ и „Запад“. Красиво изработено, с твърда подвързия и кожен гръб, то е особено подходящо за подарък.
Настоящото издание ще ви покаже, че в същността си западната и източната мисъл не се различават чак толкова много. Древните китайски мислители намират своя контрапункт в античните философи, източното учение – в западния мистицизъм, а древните източни практики – в западните психологически техники. Нима е толкова чудно, когато и на запад, и на изток скърбите са все едни и същи. Разсъжденията за живота и смъртта, за щастието и страданието, за любовта и съдбата, за смисъла на живота и за мимолетността на битието ни правят мислещи, с други думи – човешки същества.

„Най-кратката история на Китай“ от Линда Джайвин

Издава: „Прозорец“
Дата на публикуване 22 май 2023 г.
Превод: Ирина Манушева
Редакция: Евгения Мирева
Консултант: Виктор Цолов
Дизайн на корицата: Анна Георгиева – Андра

За книгата: Древни мислители, кунгфу, тофу, чай, пътища на коприната, порцелан… Китай от хилядолетия насам влияе на философията, естетиката, кухнята, търговията и военната стратегия по целия свят. Историята на тази страна е разкошна плетеница от периоди на бурен възход и кървави бунтове; жизнена култура и стремеж към потисничество; герои и злодеи, често събрани в едни и същи забележителни личности; верни сподвижници, изменници, дисиденти, мъдреци. Немалка е ролята на жените, за която рядко се споменава: от древни воини до съвременни борци за граждански права. А призраците на корупцията и раздора, съборили много династии, продължават да витаят и сега в Народната република.

„Кризите“ от Хенри Кисинджър

Издава: „Труд“
Дата на публикуване: 22 май 2023 г.

За книгата: Изданието е анатомия на две големи външнополитически кризи, написано въз основа на непубликувани стенограми на телефонни разговори. През 2001 г. Х. Кисинджър предава за обработка дешифрираните телефонни разговори, водени от него, докато служи в администрациите на Ричард М. Никсън и Джералд Р. Форд като съветник по въпросите на националната сигурност, а после като държавен секретар, заемайки двата поста едновременно от 1973 до края на 1975 г. Тези разговори предават настроението при вземането на големи решения и принципите, на които е стъпвала националната политика на САЩ. Ясно е, че решенията, вземани по телефона, са били абсолютно неотложни и поради това не винаги отразяват пълния спектър от съображения. Изчерпателната история би изисквала записи на различни междуведомствени срещи и стенограми на лични разговори с президента. Въпреки това телефонните разговори дават точна картина на императивите, които са налагали решенията – особено при бързо развиващите се събития.

„Сокола“ от Том Егеланд

Издава: „Персей“
Дата на публикуване: 22 май 2023 г.
Преводач: Кристина Златкова

За книгата: Том Егеланд ни потапя в драматични събития, разиграващи се в центъра на иначе спокойната столица Осло в необичайно горещ за Норвегия юлски ден. Шестима мъже отвличат трамвай със заложници, привличайки за минути вниманието на целия свят върху себе си. Световноизвестният писател ни води през лабиринт, от който единствен той знае дали има изход. Читателят се запознава поотделно с всеки един от десетимата заложници, изтръгнати внезапно от спокойствието на добре планираното си ежедневие. Отвличането е катализатор за пълното разголване на личностите им и извиква истинската им човешка същност.

„Вятърът, духът, дъхът“ от Андрея Расучану

Издава: ICU
Дата на публикуване: 23 май 2023 г.
Превод: Лора Ненковска
Редакция: Невена Дишлиева-Кръстева
Коректор: Мария Венедикова
Предпечатна подготовка: Асен Илиев
Дизайн на корицата: София Попйорданова

За книгата: Роман за човешката уязвимост и последствията от травмата, която се предава от поколение на поколение, за унаследените тъги и недоволства, които носим в себе си, без да осъзнаваме, и които повлияват живота и съдбите ни. И за невидимата нишка, която свързва всички неща. В корена на историята стои бягството на един архитект от Букурещ, който изоставя семейството си в търсене на всичко противоположно на изстрадания комунизъм. Едно решение, което ще бележи толкова много съдби. Разказът се води от името на съпругата Йоланда и на сина ѝ М. И двамата белязани от липсата на мъжката фигура, от всичко, което е можело да имат като семейство, но в някоя друга реалност.

„Има такава държава“ от Тони Николов

Издава: „Хермес”
Дата на публикуване: 23 май 2023 г.
Редакция: Валентин Георгиев
Дизайн на корицата: Тодор Пунгеров

За книгата: Нима е чудно, че българската политика затъна в „спиралата на хаоса“? Историите на поредица „български кризи“ са нанизани на един и същ безкраен конец, отвеждащ пряко към пагубния избор между Русия и Запада, довел до горестни крушения и трудни освестявания. И не на последно място – до необявената, но все още продължаваща, че дори и усилваща се с годините „българска гражданска война“, разпокъсала тялото на нацията на „враждуващи племена“, възприемащи себе си преди всичко като „фили“ и „фоби“. Тони Николов

„Балада за изгубените планини“ от Данило Манера

Издава: „Нике“
Дата на публикуване: 23 май 2023 г.
Превод: Нина Караманова
Дизайн на корицата: Андреа Попйорданова

За книгата:През 1991 година Лео е студент по история в малкия лигурски град Сардзана. Прекарва времето си в решаване на кръстословици и игри на шах с пенсиониран съдия. Докато един ден съседът му го въвлича в нещо непредсказуемо. Лео трябва да открие какво се е случило с приятеля му Малертис – антиквар, който е оставил мистериозни послания около изчезването си.

„Войната и мирът“ от Мишел Пюеш, Брижит Лабе

Издава: „Точица“
Дата на публикуване: 23 май 2023 г.
Превод: Валентина Бояджиева
Дизайн на корицата: Миглена Папазова

За книгата: „Война и мир” е руска класика от Лев Николаевич Толстой. Събитията в нея се развиват на фона на Наполеоновото нашествие в Русия. Този път темата е особено актуална. Защото започналата миналата година война в Украйна още продължава и много деца (и възрастни) се тревожат, задават си въпроси. Защо изобщо има войни? Има ли друго право освен правото на силния? Как се решават тези проблеми между хората? А между държавите? Какви недостатъци имат решенията, които сме намерили досега? Поредицата е илюстрирана от Жак Азам.

„Стематография“ от Христофор Жефарович

Издава: „Българска история“
Дата на публикуване: 24 май 2023 г.

Издадена за пръв път във Виена през 1741 г., творбата на Жефарович е съставена на основата на едноименното произведение на Павел Ритер-Витезович. В нея могат да бъдат открити множество литографии на светци, владетели и хералдически знаци, включително и прословутия герб на България, намиращ място във всички учебници по история. Това става възможно благодарение на авторитетните специалисти ст. ас. Димитър Пеев и гл. ас. д-р Цветан Василев. Двамата са автори и на пояснителни бележки, които спомагат за разбирането на историческия контекст, в който е създадено произведението.

„Силоз“ от Хю Хауи

Издател: Artline Studios
Дата на издаване: 25 май 2023 г.
Превод: Ангел Ангелов
Редакция: Кристина Димитрова
Дизайн на корица: Филип Цонкин

За книгата: Векове след апокалипсиса човечеството оцелява на ръба, като намира убежище в огромен подземен силоз. Силоз, чието съществуване дори легендите не могат да обяснят. Единствената връзка на обитателите с външния свят е пикселизиран образ, предаван от камерите на повърхността: необятна сиво-кафява пустош, осеяна с трупове и кости чак до хоризонта. Ала дори тази печална гледка лека-полека се влошава заради токсичните ветрове, които замъгляват камерите на силоза и убиват всеки, проявил безумието да излезе. Единственият начин да се запази крехката връзка с външния свят е да изпратят някого да почисти сензорите. Това е и най-тежкото наказание за нарушителите на закона. А също и за мечтателите…

„Гъбарката“ от Викторие Ханишова

Издава: „Недланд“
Дата на публикуване
: 25 май 2023 г.
Преводач: Радост Железарова
Редакция: Светла Стоянова
Дизайн на корицата:
ИК „Недланд“

За книгата: „Гъбарката“ засяга семейните вза­имоотношения и травмите, причинени от домашно насилие и пос­ледвалите години в мълчание. Сюжетната линия от настоящето се развива успоредно със семейната тайна, която героинята носи от детството си и отчаяно се опитва да забрави. Но може ли да се избяга от нещо, което вече се е случило? Сара живее в стара селска къща и се изхранва със събиране на гъби. Всяка сутрин тя се отправя към гората. Седем години измина­ва един и същ маршрут, от ранна пролет до късна есен търси гъби на едни и същи места и после ги продава в местната кръчма. Така живее на ръба на оцеляването. Дали новината за смъртта на майка ѝ ще промени живота на доброволната отшелничка?

„Писателката. 15 дни с Фани Попова-Мутафова“ от Владо Трифонов

Издава: „Лемур”
Дата на публикуване: 26 май 2023 г.
Редакция: Соня Хачикян
Дизайн на корицата: „Декитас“

За книгата:  Мъдра, очарователна, талантлива и…противоречива! Фани Попова-Мутафова следва призванието си и упорито се старае да се приспособи към сменените политически условия – единствен начин забележителните й исторически романи да бъдат преиздадени при новата власт. Един световен поет я нарече „колосално явление” в българската литература, достойна за Нобелова награда. И мисля, че не сбърка – тя наистина е такава!
Ако искате да се срещнете с авторката на „Дъщерята на Калояна“ в последните дни от нейния земен живот, прочетете „Писателката“ от Владо Трифонов.

„Страхливци“ от Йозеф Шкворецки

Издава: „Парадокс“
Дата на публикуване: 26 май 2023 г.
Превод: Васил Самоковлиев
Дизайн на корицата: Петя Давидкова

За книгата: Дани Смиржицки, доскорошен гимназист и страстен джаз саксофонист, разказва за преживелиците си в последните дни на Втората световна война, между 4 и 11 май 1945 г., в измислен град в Североизточна Бохемия. Литературното алтер его на Шкворецки, познато ни и от другите полу-автобиографични книги на писателя, въобще не страда от излишен героичен патос. В тези съдбовни дни той по-скоро е подвластен на несподелената си любов и на прекомерния за възрастта си цинизъм и песимизъм. Дани и приятелите му се отнасят с презрение към по-старото поколение, което ръководи града и се старае да организира мирен преход от германско към съветско господство. Младият джазмен все пак извършва редица смели постъпки. Разквартирова заблудени военнопленници, участва в бойни действия и дори взривява немски танк, но не се ръководи от благородни идеали, а от желанието да впечатли обекта на въжделенията си – Ирена.

„Дневник на една изгубена обич“ от Ерик-Еманюел Шмит

Издава: „Леге Артис“
Дата на публикуване: 27 май 2023 г.
Превод: Зорница Китинска
Редакция: Саня Табакова
Дизайн на корицата: Лъчезар Владимиров

За книгата: „Лъчистата пролет днес не се връзва със смъртта на Мама…“
Възможно ли е да опишеш чувствата, преживяванията, когато изгубиш най-важния човек в живота си… Най-сетне научаваме много за живота на този толкова талантлив и продуктивен автор: дълбоката му свързаност с Мама, сложните отношения с бащата, когото той „открива“… накрая, откровенията относно другите членове на семейството, великолепните и с чувство за хумор описания на трите кучета – неизменни спътници на фамилията…
Споделяме тъгата му (може би и своята), учим се заедно да излизаме от тъмното…

„Слънцето и Звездата“ от Рик Риърдън и Марк Оширо

Издава: „Егмонт“
Дата на публикуване: 27 май 2023 г.
Преводач: Цветелина Тенекеджиева
Редактор: Радка Бояджиева
Илюстрация на корицата: Khadijah Khatib

За книгата: Нико ди Анджело е преживял много – от преждевременната смърт на майка си и сестра си, през разкриването му против волята му, до загубата на приятеля си Джейсън по време на изпитанията на Аполон. Но в живота му има един слънчев лъч – буквално. Гаджето му Уил Солас, син на Аполон. Заедно двамата полубогове могат да преодолеят всяко препятствие и враг. Поне така беше до този момент… Сега един глас, който идва от Тартара, измъчва и преследва Нико. Той смята, че знае кой стои зад това – титан на име Боб, когото Пърси и Анабел е трябвало да оставят зад себе си при бягството си от царството на Хадес. Сънищата, които Нико сънува, и последното пророчество на Рейчъл Деър доказват, че Боб е в голяма беда.

„Дневник на една изгубена обич“ от Ерик-Еманюел Шмит

Издава: Леге артис
Дата на публикуване: 27 май 2023
Превод: Зорница Китинска
Редакция: Саня Табакова
Дизайн на корицата: Лъчезар Владимиров

За книгата: Възможно ли е да опишеш чувствата, преживяванията, когато изгубиш най-важния човек в живота си… Най-сетне научаваме много за живота на този толкова талантлив и продуктивен автор: дълбоката му свързаност с Мама (с главна буква), сложните отношения с бащата, когото той „открива“… накрая, откровенията относно другите членове на семейството, великолепните и с чувство за хумор описания на трите кучета – неизменни спътници на фамилията… Споделяме тъгата му (може би и своята), учим се заедно да излизаме от тъмното…

Ако искате да включим и ваша книга в седмичния ни подбор на нови заглавия, пишете ни на editors@azcheta.com поне няколко дни преди излизането ѝ на пазара, следвайки ползвания в този материал формат.

Можете да поръчате тези книги от Ozone.bg, като някои от тях ще намерите с отстъпка.