fb
@-книгиНовите книги на седмицатаСпециални

Новите книги на седмицата – 3 април 2022

11 мин.

Веднъж в седмицата „Аз чета“ ви представя новите книги на пазара, подбрани от самите издателства. Следете нашия специален формат, но продължавайте да четете и ревютата, които правим за вас. Защото искаме да обичате книгите още повече!

„Петима в едно тяло“ от Гай Морпъс

Издава: „Прозорец“
Дата на публикуване:
28 март 2022 г.
Превод:
Иван Златарски
Редактор: Любослава Русева
Дизайн на корицата:
Живко Петров

За книгата: Населението се е разраснало до непоносими размери и правителството е взело радикално решение: след достигане на 17-годишна възраст всеки трябва да избере как да прекара остатъка от живота си. Възможностите са ограничени – да си работник, хедонист, андроид или наемател. Проблемът при последния избор е, че трябва да споделяш едно тяло с още няколко съзнания, будувайки в рамките на едва четири часа в денонощието…
След 25 години съжителство Алекс, Кейт, Майк, Бен и Сиера имат право да кандидатстват за ново, усъвършенствано тяло. Някой обаче се опитва да премахне членове на комуната им. Достатъчно трудно е да се хване убиец, но е почти невъзможно, когато споделяте едно-единствено тяло…

„Малка книга за големите модели в коучинга“ от Боб Бейтс

Издава: „Хермес“
Дата на публикуване:
29 март 2022 г.
Превод:
Даниел Пенев
Редактор: Даниела Атанасова
Дизайн на корицата:
Тодор Пунгеров

За книгата: 76 коучинг модела, които ще ви помогнат да извличате най-доброто от хората, с които работите. „Малка книга за големите модели в коучинга“ представя най-популярните теории и модели, които всеки мениджър трябва да умее да използва. В наръчника е описано какво представлява всеки модел и как можете веднага да започнете да го прилагате на практика, за да надграждате знанията и уменията на своя екип и да го мотивирате. С помощта на „Малка книга за големите модели в коучинга“ вие: ще развиете коучинг уменията си и ще разберете факторите, които определят поведението на хората; ще мотивирате и насочвате служителите и колегите си; ще решавате управленски проблеми, като използвате ефективни коучинг модели; е подобрите уменията и репутацията си като мениджър.

„Пет стъпки към финансово благополучие“ от Клеър Сийл

Издава: „Ера“
Дата на публикуване:
29 март 2022 г.
Превод:
Марин Загорчев
Редактор: Илияна Велева
Дизайн на корицата:
Мира Минкова

За книгата: Парите не гарантират щастие, но е трудно да живеете пълноценно, ако постоянно се чудите как да свържете двата края. Финансовите проблеми се отразяват върху всеки аспект от живота. Време е да се отървете от тях! Клеър Сийл представя пет ясни, постижими стъпки, които да предприемете, за да подобрите отношението си към парите завинаги и така да промените останалата част от живота си към по-добро. Тя дава конкретни насоки, които ще ви помогнат: да поемете контрола над финансите си, да разпределяте средствата си без стрес, да си създадете разумни финансови навици, да избегнете проблемни дългове, да спестите и инвестирате за бъдещето. „Пет стъпки към финансово благополучие“ помага на читателите от всички възрасти и етапи от живота да установят здравословни, позитивни отношения с парите. Клеър Сийл е финансов консултант и новатор в сферата. Нейни материали по темата са публикувани в редица водещи медии.

„Дъщерите на Ханна“ от Мариан Фредриксон (ново издание)

Издава: „Обсидиан“
Дата на публикуване:
30 март 2022 г.
Отговорен редактор:
Мирослав Александров
Превод:
Теодора Джебарова, Антоанета Ковачка
Редактор: Анюта Качева
Дизайн на корицата:
Лиляна Дворянова

За книгата: В края на XIX в. Ханна ражда незаконно дете в глуха шведска провинция. Дъщеря ѝ Юханна търси своята независимост в големия град, но накрая се превръща в покорна съпруга. Внучката Анна, преуспяваща журналистка и писателка, изследва миналото на своя род, за да разбере самата себе си. Модерна семейна сага, в която Мариан Фредриксон разказва без сантименталност за сложните емоционални връзки между майки и дъщери, за любовта, брака, децата, смъртта и променящия се свят, който отваря пропаст между поколенията.

„Споменът за него“ от Колийн Хувър

Издава: „Ибис“
Дата на публикуване:
31 март 2022 г.
Превод:
Боряна Даракчиева
Редактор: Преслава Колева
Дизайн на корицата:
Преслава Колева

За книгата: Една фатална грешка изпраща Кена Роуан в затвора. Пет години по-късно тя е на свобода и се връща в града, където се е случил трагичният инцидент. Младата жена се надява да заживее отново с четиригодишната си дъщеричка. Но изглежда, че последствията от нейната постъпка са изгорили всички мостове към изкуплението и прошката, независимо от усилените ѝ опити да се докаже. Единственият човек, който не я е отхвърлил напълно е Леджър Уорд – собственик на местен бар и връзката на Кена с дъщеря ѝ. Но ако някой разкрие, че той ѝ помага, двамата рискуват да изгубят всичко, което е важно за тях. Кена и Леджър не могат да устоят на силното привличане помежду си и постепенно започват да се влюбват. Но младата жена трябва да намери начин да получи прошка, за да може да изгради наново бъдещето си.

„Личностни тестове“ от Хауен Николас

Издава: „Изток-Запад“
Дата на публикуване:
31 март 2022 г.
Превод:
Гергана Емилова

За книгата: От Типовия индикатор на Майерс-Бригс, през теста „Шестнайсет­те характера“ или на забавните въпросници, които ни разкриват какъв е нашият архетип или цветът на личността ни, всички сме запленени от възможността да опознаем истинската си същност. Красиво илюстрирана и достъпно написана, книгата „Личностни тестове“ предлага: 25 класически и съвременни модела за определяне на характера; кратък увод с историята на всеки тест; подробни анализи и тълкувания на резултатите; задълбочено обяснение какво ни мотивира в зависимост от характера; съвети как да разкриете ключови черти от характера си като: лидерски стил, мениджърски качества, емоционална интелигентност, финансови умения, език на любовта и много други! Книгата „Личностни тестове: 25 теста, които разкриват кой сте“ може да се използва както индивидуално, така и по двойки, в семейството, с приятелите и колегите. Поемете по пътя на себепознанието и опознайте по-добре околните!

Седмицата на Триокия” от Борис Акунин

Издава: „Еднорог“
Дата на публикуване:
31 март 2022 г.
Превод:
Денис Коробко
Редактор: Боряна Джанабетска
Дизайн на корицата:
Христо Хаджитанев

За книгата: Изключително популярната поредица на Борис Акунин за историята на Руската държава се сдобива с поредната впечатляваща глава. В „Седмицата на Триокия“ се запознаваме със следващия потомък от рода на белязаните с петънце на челото – Маркел Маркелов, чийто живот е представен като една необикновена седмица. В книгата е включена и пиесата „Да убиец змийче“, разказваща за събития преди възкачването на престола на цар Петър Велики, с която завършва цикълът за 17 век.

„Пасиансът на Карла“ oт Рене Тофт Симонсен

Издава: „Емас“
Дата на публикуване:
31 март 2022 г.
Превод:
Ева Кънева
Редактор: Василка Ванчева
Художник: Ларс Габел
Адаптация на корицата:
Златина Зарева

За книгата: Никак не е лесно да си на мястото на деветгодишната Карла. Майка ѝ има нов съпруг, а Карла тъгува за баща си, когото вижда твърде рядко. В добавка майка ѝ е вманиачена на тема чистота и непрекъснато тормози всички вкъщи, а братята на Карла често ѝ лазят по нервите. И на всичкото отгоре Карла е принудена да дели с още две момичета вниманието на най-най-добрата си приятелка! Е, как да се чувства при това положение? Когато баща ѝ за пореден път забравя какво са се уговорили, Карла е дълбоко огорчена. Чувства се неразбрана и решава да избяга от къщи. Къде ще живее ли? Как къде! Ами че при бездомника Бъстър, приятел на баща ѝ! Малката лудетина се впуска в драматично приключение, за да разбере, че щастието не идва даром. За него е нужно да се потрудим.

„Лебедът, който изядохме“ от Росен Димитров

Издава: „Жанет 45“
Дата на публикуване:
31 март 2022 г.
Редактор: Димана Йорданова
Художник:
Христо Гочев

За книгата: „Когато чета стиховете на Росен, сякаш излизам от страницата. Тя е последното място, където трябва да бъда сега. По-добре да се върна при дървото, от което е направена хартията. Плодовете му узряват отвътре, движат се. Имам нужда от това движение. Трябва ми случка, която вече е приключила, за да рисувам върху обърнатия ѝ гръб лицето на моята собствена история.

Поезията на Росен е щедра към историите – тези малки легенди за силата на човека да носи промяна с всеки свой жест, с всяко свое бездействие. Усещането е като това да разчупиш топъл селски хляб, а ароматът му да стигне до всички.“

Димана Йорданова

„Котката на Мала” от Мала Каценберг

Издава: „Сиела“
Дата на публикуване:
1 април 2022 г.
Отговорен редактор:
Мирослав Александров
Превод:
Зорница Русева
Редактор и коректор: Мария Венедикова
Дизайн на корицата:
Фиделия Косева

За книгата: Израствайки в полско село, в покрайнините на дълбока борова гора, Мала има щастливо и безгрижно детство. Докато един ден не намира селото си празно. От писмо, оставено от сестра ѝ разбира, че всичките ѝ близки са отведени от немците. Останала абсолютно сама, Мала се крие в гората, където почти полудява от страх и самота. Единствената ѝ компания е една котка, която сякаш се появява от нищото и не спира да я следва. Котката се превръща в единственото ѝ спасение от мъчителната самота, в ангел-хранител, който ѝ помага да запази надеждата си дори когато е изправена пред неизмерим мрак. „Котката на Мала” от Мала Каценберг е невероятната истинска история на едно момиче, което оцелява по време на Холокоста.

„Първо лице единствено число“ от Харуки Мураками

Издава: „Колибри“
Дата на публикуване:
1 април 2022 г.
Превод:
Надежда Розова
Дизайн на корицата:
Стефан Касъров

За книгата: В новия си сборник с разкази „Първо лице единствено число“ героят на Мураками, човек на средна възраст, се връща към своите младежки увлечения, преживявания и спомени. От страниците звучи музика – джаз, класика, поп – и отмерва ритъма на сюрреалистичните срещи и разговори между хора, животни и въображаеми същества, разтварят се неподозирани гънки на времето и пространството, грозното става красиво, а зад красивото се таи неочаквана грозота, съзнанието предизвиква и разширява пределите на видимия свят. Спомени, спомени, а сякаш точно онова, което се изплъзва от спомена, ни преследва най-дълго… Стегнатата, остроумна и магична проза на осемте разказа е едновременно философска и загадъчна, трогателна и забавна, с тон на интимно признание, почти мемоарна – неизменно поднесена от първо лице – и завършва с типичния за Мураками неочакван обрат.

„Някои писатели вдигат огледало пред света, а други – като Харуки Мураками – използват огледалото като портал към света, който се крие отзад.“ Уолстрийт Джърнъл

„Накрая и двамата умират“ от Адам Силвера

Издава: „Издателство Егмонт“
Дата на публикуване:
2 април 2022 г.
Превод:
Елка Виденова
Редактор:
Христина Стоянова
Коректор: Павлина Върбанова
Дизайн на корицата:
Erin Fitzsimmons

За книгата: Можеш ли да изживееш цял един живот в рамките на 24 часа? Матео Торес и Руфъс Еметерио са напълно непознати. Единственото, което ги свързва, е, че получават обаждане от Отряда на смъртта. И на пети септември и двамата ще умрат. „Накрая и двамата умират“ е колкото опустошаваща, толкова и вдъхновяваща история за двама младежи, чиито живот ще се промени изцяло в рамките на един незабравим ден. Адам Силвера ни напомня, че няма живот без смърт, както няма любов без загуба.

Ако искате да включим и ваша книга в седмичния ни подбор на нови заглавия, пишете ни на [email protected] поне няколко дни преди излизането ѝ на пазара, следвайки ползвания в този материал формат.

Можете да поръчате тези книги и други ненамалени продукти с 5% отстъпка от Ozone.bg, като ползвате код azcheta22q2 при завършване на поръчката си. Всички кодове за отстъпка за читателите на „Аз чета“ можете да видите тук.