fb
@-книгиНовите книги на седмицатаСпециални

Новите книги на седмицата – 31 януари 2021

11 мин.

Веднъж в седмицата „Аз чета“ ви представя новите книги на пазара, подбрани от самите издателства. Следете нашия специален формат, но продължавайте да четете и ревютата, които правим за вас. Защото искаме да обичате книгите още повече!

„Дълбините на въображението. Приказки от един суфи“ от Ахмед Хилми Филибелията

Издава: „Парадокс“
Дата на публикуване: 25 янари 2021 г.
Преводач: Азиз Шакир-Таш
Дизайн на корицата: Инна Павлова
Художник на илюстрациите: Махмуд Фаршчиян

За книгата: Философският роман „Дълбините на въображението“, който може да се разглежда и като сборник със суфийски разкази, е най-известното произведение на Ахмед Хилми. В него авторът изпраща своя лирически герой Раджи – млад мъж, разочарован от науката, философията, религията и от живота такъв, какъвто го познава – на вълшебно пътешествие в търсене на тайната на собственото му съществуване. С помощта на своя ментор, Айналъ Баба, Раджи съумява да промени възприятията си и да съзре ограниченията на обикновените човешки способности, а духовната му трансформация е отразена в поредица от сънища наяве, които го срещат с Буда Гаутама, Заратустра, Брахма, Авраам, Мойсей, Конфуций, Платон, Аристотел, Иисус и Мохамед.

„Любов по време на глобални климатични промени“ от Йозеф Панек

Издава: „Персей“
Дата на публикуване: 25 януари 2021 г.
Превод: Деница Проданова

За книгата: по страниците на „Любов по време на глобални климатични промени” главният герой се озовава в съмнителен хотел в Бангалор, Индия. Предупреден от приятели, че местните момичета дават всичко на света, за да спечелят бял мъж, с който да заминат за Европа, той се отнася крайно мнително към всичко наоколо. Но животът е игра и е приготвил за всички ни великолепната си сцена… Случва се неминуемото и нашият герой се влюбва в една от онези индийки, за които го предупреждават. Но дали предубедеността ни не е най-големият наш враг?

 „Излекувайте се“ от Кели Нунън Горс

Издава: „Хермес“
Дата на публикуване: 26 януари 2021 г.
Превод: Снежана Милева
Редакция: Даниела Атанасова
Дизайн на корицата: от оригиналното издание; компютърна обработка: Нина Николова

За книгата: Неизбежно ли е да се разболяваме? От какво зависи здравето ни? За да намери отговорите на тези и още редица други важни въпроси, Кели Нунън Горс се обръща към световноизвестни духовни лидери и експерти в областта на холистичното лечение. Дийпак Чопра, Антъни Уилям, Мариам Уилямсън, Джо Диспенза споделят своите възгледи за същността на болестите, за дълбоката връзка между ума и тялото и за реалните възможности за лечение. 

„Загадка в открито море. Пътешествията на Поаро” от Агата Кристи

Издава: „Ера“
Дата на публикуване: 26 януари 2021 г.
Превод: Росица Тодорова, Адриана Момчилова, Румяна Стоянова и Юлия Чернева
Редакция: Евгения Мирева
Дизайн на корицата: Фиделия Косева

За книгата: В сборника „Загадка в открито море“ са подбрани най-добрите разследвания по време на пътешествията на Еркюл Поаро! Най-великият детектив разследва заплетени мистерии дори когато е на път – изкусни кражби, изобретателни измами и прецизно планирани убийства – нищо не остава тайна за Поаро! Докато пътува по суша и море, той разкрива и най-добре прикритите престъпления. Поемете на пътешествие и следвайте уликите! 

„Очевидната скрита истина за секса“ от Хули Леонис

Издава: “Апостроф”
Дата на публикуване: 26 януари 2021 г.
Редакция: Ани Младенова
Дизайн на корицата: Биляна Славкова

За книгата: Сексът е кулминацията на красотата в отношенията, а не е началото им. Той може да е магията на сливането и най-силният и качествен енергообмен на високовибрационни преживявания, ако се базира на топлота, емоции и любов. Но е възможно сексът да се превърне в инструмент за разочарование и източване на енергия. Да бъде отрова за душата. Кой път ще изберем – зависи от нас самите. С тази книга Хули Леонис завършва подреждането на пъзела, който премина през очевидните скрити истини за любовта и емоциите. Това е и третата стъпка – очевидната скрита истина за секса. Вече подреден, той ще може да ви служи като една енергийна рамка, която да ви помага да търсите собствената си истина и да се свързвате с нея.

„Спас Господов в страната на амазонките“ от Антон Баев

Издава: „Коала прес“
Дата на публикуване: 26 януари 2021 г.
Редакция: Елка Димитрова
Дизайн на корицата: Атанас Чакъров

За книгата: Романът „Спас Господов в Страната на амазонките“ е алегория за границите на свободата, в които е затворен модерният човек от началото на ХХI век – особено в ситуацията на световна карантина. Писан през пролетния локдаун в България заради COVID-19, романовият текст е кодиран като „записки под карантина“. Всяка негова глава побира едно денонощие от живота на самоизолиралия се съвременен човек (и във физически, и в метафизически план). А субстанцията „време“ се оказва „вирусът“, който заразява модерния homo sapiens. Живеенето в конкретно време, бягството от конкретното време, себеосъществяването извън границите на времето са основни теми на романа. Текст, провокация към интелектуалните възможности на човечеството, но и иронично четиво за (не)възможността да изчезнем, да ни няма, да не сме нито били, нито бъдещи.

„Тамплиерите“ от Дан Джоунс

Издава: „Лабиринт“
Дата на публикуване: 27 януари 2021 г.
Превод: Юлия Гешакова
Редакция: Мила Томанова
Оформление на българската корица: Иван Масларов

За книгата: Тамплиерите са един от многото религиозни ордени, появили се през Средновековието в Европа и Изтока, но безспорно са най-прочутият, най-влиятелният и загадъчен сред тях. След скромното начало те бързо се превръщат в най-могъщата организация от онова време и стават полулегендарни герои. Унищожаването на ордена в началото на XIV век разтърсва християнския свят. Краят на тамплиерите идва толкова внезапно и е толкова жесток, че поражда нови легенди за тях. И днес, седем века след разгрома им, те не са забравени, интересът към тях не угасва и мнозина дори им подражават.

„Моята прекрасна съпруга” от Саманта Даунинг

Издава: „Ciela“
Дата на публикуване: 27 януари 2021 г.
Превод: Богдан Русев
Редакция: Русанка Одринска
Дизайн на корицата: Живко Петров

За книгата: „Моята прекрасна съпруга“ е мрачен, забавен и въздействащ психологически трилър, който ще ви накара да гледате с други очи на двойките около вас. Колко от тях имат своите малки тайни? И колко зловещи могат да бъдат те?
Четете на своя отговорност…
Това е любовна история.
Момче среща момиче, двамата се влюбват, женят се, имат деца.
Щастливи са.
Десетина години по-късно стресът, сметките, работата и ежедневието бавно, но сигурно убиват искрата на страстта. 
Щастието им се превръща в апатия.
В този момент повечето двойки опитват нещо ново с надеждата  да рестартират връзката си.
Някои отиват на почивка. Други експериментират със сексуалния си живот. Трети променят гардероба и навиците си. Четвърти стискат зъби и се надяват кризата да мине.
А някои започват да убиват хора…
Това е любовна история. 
И като всяка такава в края ѝ дебне трагедия.

„Дървото на желанията“ от Уилям Фокнър

Издава: „Лист“
Дата на публикуване: 27 януари 2021 г.
Превод: Елена Алексиева
Художник: Калина Мухова

За книгата: Рожденият ден е време за чудеса, особено ако предната вечер се шмугнеш първо с левия крак в леглото, а преди да заспиш, си обърнеш възглавницата. Точно така прави Дулси и в резултат преживява най-необикновения си празник, който я отвежда до Дървото на желанията. По пътя вижда как от един момчешки джоб излизат истински шетландски понита, среща нови приятели и научава, че всяка мечта има различен цвят. Дулси е главната героиня в приказката на Уилям Фокнър „Дървото на желанията”. Това е единствената детска книга на човека, оставил в литературната съкровищница „Врява и безумство”, „Светлина през август”, „Авесаломе, Авесаломе!”, „Дивите палми”. 

„Нацистите в Тибет“ от Петер Майер-Хюсинг

Издава: „Изток-Запад“
Дата на публикуване: 28 януари2021 г.
Превод: Калина Захариева-Константинова
Редакция:
Маргарита Крумова
Дизайн на корицата: Деница Трифонова

За книгата: На 21 декември 1938 г. петима млади мъже пресичат високия хималайски проход Натху-Ла между Сиким и Тибет. Те са първите германци, получили официално разрешение да посетят забранения град Лхаса. Върху техния багаж трептят вимпели с пречупен кръст. Мъжете са офицери от СС, а експедицията им е под покровителството на Хайнрих Химлер и окултната организация „Аненербе“. Какво води петимата на Покрива на света? Дали става дума само за антропологични измервания и научни експерименти, или целта е била изграждане на тайни дипломатически контакти зад гърба на Британската империя? Може би са търсили в Тибет останки от древните праарийци? Мнозина обаче вярват, че нацистите са се опитвали да се доберат до мистичната страна Шамбала и нейното тайно знание.

„Легион: Многото животи на Стивън Лийдс“ от Брандън Сандерсън

Издава: „Artline Studio“
Дата на публикуване: 29 януари 2021 г.
Превод: Цветана Генчева
Редакция: Венелин Пройков
Дизайн на корицата: Ина Димитрова

За книгата: Омнибусът събира трите истории за Стивън Лийдс в специално издание с мека корица и лазерно изрязани елементи. Стивън Лийдс е напълно нормален, халюцинациите му са тези, които са луди. Гений с ненадмината дарба, Стивън може да научи ново умение, занаят или изкуство за секунди. За да може да побере всичко това, умът му създава хора-халюцинации – Стивън ги нарича „аспекти“, които да пазят и използват информацията. Навсякъде го придружава екип от въображаеми експерти, които му дават съвети, тълкувания и обяснения. Използва ги, за да разрешава случаи… срещу дадена цена.

„И скакалците сънуват“ от Александър Габровски

Издава: „Жанет 45“
Дата на публикуване: 29 януари 2021 г.
Редакция: Георги Господинов
Дизайн на корицата: Иво Рафаилов

За книгата: „В българската поезия внезапно влизат безумно млади и непредвидими поети. Те преобръщат с лекота гледните точки, четат ни през гълъби, кучета и сънуващи скакалци, заключват в най-малкия музей на света най-голямата прашинка. И със същата непосилна лекота говорят за изтъняването на света. Истинска радост е да откриеш и работиш с такъв поет. Прочетете тези стихове, името ще запомните сами“ – Георги Господинов

„125 логически и математически игри“ от Хорхе Батльори

Издава: „Колибри“
Дата на публикуване: 29 януари 2021 г.
Превод: Росица Петкова
Дизайн на корица: Стефан Касъров

За книгата: За деца от 6 до над 10 годишна възраст. Развитието на логико-математическата интелигентност е ключова за живота ни. Числата, логиката, моделите… Те присъстват в живота ни и си служим с тях всеки ден. А колко хубаво би било, ако можехме да се забавляваме от практическото приложение на математиката! Точно такава е целта на тази книга: да направи математиката привлекателен учебен предмет. Да я превърне от сложна в достъпна. Това е сборник с математически и логически игри, предназначени за деца от 6 до над 10 годишна възраст, като всяка игра има означение за кого е предназначена.

„Идва събота“ от Лусия Бърлин

Издава: „Кръг“
Дата на публикуване: 29 януари 2021 г.
Превод: Василена Мирчева
Дизайн на корицата: Албена Лимони

За книгата: Сборникът съдържа 43 разказа с автобиографични елементи, писани от Бърлин в различни периода от живота й. Веднага след публикуването си, книгата се превръща в бестселър и вече е преведена на повече от 30 езика. Най-уважаваните имена на литературната критика от „Ню Йорк Таймс“, „Гардиън“, „Уошингтън поуст“ и много други издания от всички краища на света споделят своите възторжени отзиви за историите на писателката.

Ако искате да включим и ваша книга в седмичния ни подбор на нови заглавия, пишете ни на [email protected] поне няколко дни преди излизането ѝ на пазара, следвайки ползвания в този материал формат.

Можете да поръчате тези книги и други ненамалени продукти с 5% отстъпка от Ozone.bg, като ползвате код azcheta21q1 при завършване на поръчката си. Всички кодове за отстъпка за читателите на „Аз чета“ можете да видите тук.