fb
@-книгиНовиниНовите книги на седмицата

Новите книги на седмицата – 5 февруари 2023

11 мин.

Веднъж в седмицата „Аз чета“ ви представя новите книги на пазара, подбрани от самите издателства. Следете нашия специален формат, но продължавайте да четете и ревютата, които правим за вас. Защото искаме да обичате книгите още повече!

„Русия – революция и гражданска война 1917-1921“ от Антъни Бийвър

Издава: „Изток-Запад“
Д
ата на публикуване: 30 януари 2023 г.
Превод: Мария Кондакова
Отговорен редактор: Вера Янчелова

За книгата: Между 1917 и 1921 г., след падането на царската власт, Русия става арена на опустошителна борба. Обреченият съюз на белите, съставен от умерени либерали и монархисти реакционери, няма шанс срещу Червената армия на Троцки и праволинейната комунистическа диктатура на Ленин. В последвалата безмилостна гражданска война терорът ражда терор, който на свой ред довежда до още по-голяма жестокост. С еднаква безчовечност войната разрушава и отнема живота на мъже, жени и деца. Конфликтът се превръща в световна война на чужд терен, след като Чърчил изпраща оръжие и войски от Британската империя, а към тях се добавят и контингенти от САЩ, Франция, Италия, Япония, Полша и Чехословакия, които влизат в сложни съперничества.
Антъни Бийвър използва най-съвременните изследвания и материали от архивите, за да сглоби пълна картина, пресъздаваща конфликта през погледа на всички участници – от работника на улиците на Петроград до кавалерийския офицер на бойното поле и лекаря в полевата болница.
„Русия“ на Антъни Бийвър е разтърсваща историческа и човешка драма на фона на безкрайните и сурови руски простори, в която си дават среща трагедия и фарс, героизъм и подлост, отчаяние и надежда.

„Цивилизации“ от Лоран Бине

Издава: „Парадокс“
Дата на публикуване: 30 януари 2023 г.
Превод: Владимир Сунгарски
Дизайн на корицата: Кирил Златков

За книгата: В третия си роман „Цивилизации“, удостоен с наградата на Френската академия за 2019 г., Лоран Бине се заиграва с въпроса какво би станало, ако… инките притежаваха желязо, коне и антитела? В продължение на този мисловен експеримент, авторът намира начин чрез дребни (и нетолкова) „корекции“ на историческите реалии да ги снабди с тези три неща и да ги изпрати да завладеят Европа.
В този Нов свят инкският император Атауалпа заварва Инквизиция и Реформация, зараждащ се капитализъм и чудото на печатарската преса и нейните „говорещи листове“; монархии, изтощени от безкрайни междуособици, и в постоянна заплаха от турците; море, гъмжащо от пирати, континент, разкъсван от религиозни и династични кавги. Но преди всичко – жертви, гладуващо население, на ръба на бунта, евреи от Толедо, маври от Гранада, немски селяни – потенциални съюзници на инките.
По познатия си блестящ начин Лоран Бине преплита измислени персобажи и реални исторически личности, преработва тезите на Лутер, „обръща“ „Лузиадата“ на Камоинш, построява в двора на Лувъра (ацтекска) пирамида, въвежда религиозна свобода в Свещената Римска империя и провежда поземлена реформа.

„Токсичните хора“ от Бернардо Стаматеас

Издава: “Хермес”
Дата на публикуване: 31 януари 2023 г.
Превод: Светослава Славчева – Бонева
Редакция: Даниела Атанасова

Дизайн на корицата: Мариана Станкова

За книгата: В ежедневието си всички постоянно се сблъскваме с проблемни хора, но някои от тях ни въздействат особено негативно. Независимо дали става въпрос за манипулащ роднина, съсед клюкар, дразнещ колега или завистлив приятел, тези токсични личности ни натоварват емоционално и ни карат да се чувстваме уязвими.
В тази книга Бернардо Стаматеас разглежда типовете токсични хора и методите им на въздействие. И още по-важно – показва ни как да ги разпознаем и как да не се поддаваме на влиянието им. За тази цел той предлага съвети как да успяваме да контролираме емоциите си и да отстояваме мнението си и целите си, за да изградим здравословна самоувереност и непробиваема защита.

„Пътят към финансова независимост“ от Дж. Л. Колинс

Издава: AMG Publishing
Дата на публикуване: 31 януари 2023 г.
Преводач: Камен Велчев
Редактор: Вера Балабанова
Коректор: Теодора Къцова
Дизайн на корицата: Румяна Панджарова

За книгата: В „Пътят към финансова независимост“ Дж. Л. Колинс представя своя подход за дългосрочно инвестиране, който е не само лесен за разбиране и прилагане, а и по-мощен от другите в областта. Част от темите, които Колинс обсъжда, са: Дългът. Защо трябва да се избягва и как да действаме, ако го имаме; Как да мислим за парите и как да открием ключа към изграждането на нашата финансова независимост; Какво представлява фондовият пазар и защо той винаги върви нагоре; Защо трябва да сме много внимателни, когато наемаме инвестиционен консултант и дали изобщо е необходимо; Защо и как можем да бъдем измамени и как да избегнем превръщането ни в плячка; Как изглежда финансовата независимост и как парите ни да са наша подкрепа; Какво представлява правилото за 4% и как да го използваме, за да харчим безопасно богатството си; Истината зад социалното осигуряване.

„Тази благодатна земя“ от Уилям Кент Крюгър

Издава: „Лабиринт“
Дата на публикуване: 31 януари 2023 г.
Превод: Петя Петкова
Редактор: Емилия Л. Масларова
Коректор: Мила Томанова
Дизайн на корицата: Иван Масларов

За книгата: Роман пътешествие, прекрасна незабравима история за любовта, предателството, мъдростта, малодушието, готовността да се жертваш и разбира се, за всепоглъщащата надежда. Одисеята на четирима сираци, които през лятото на 1932 година, по време на Голямата депресия в САЩ се опълчват срещу неправдата и насилието и бягат от тежкия живот в интерната, където са изпратени насила. Те се впускат в опасно пътешествие с лодка по река Мисисипи, което ще повлияе не само на живота им, но и на отношението им към света и един към друг.
На приятелите им предстои да научат, че светът е не само жесток, но и пълен с прекрасни хора, готови да споделят с тях и малкото, което им е останало.

„Бъфи Би е талантлива“ от Ингеборг Арвула

Издава: „КВЦ“
Дата на публикуване: 1 февруари 2023 г.
Превод: Ясна Мускова
Редакция: Красимира Цонева
Дизайн на корицата: КВЦ

За книгата: Запознайте се с Бъфи Би, бедното момиче от богатия Осло! Игрите с топка не ѝ се удават (може да претрепе някого или да избие телефона от ръцете му и той да падне в тоалетната). Бъфи обаче e природно талантлива, когато става дума за ски слалом. Но това е третият най-скъп спорт в света. Как бедното момиче ще се сдобие с екипировка плюс да си плаща таксите за обучение? Не се притеснявайте, Бъфи Би винаги има добра идея. Или три. Това ще е най-забавният детски роман, който сте чели! Ще се превивате от смях, но между редовете ще откриете и много важни неща. В своята автобиография (проект за училище) освен за ските Бъфи ще трябва да пише и за красивата си майка, която сама се грижи за нея и по-малкия ѝ брат Боби (гений, който ще учи математика два класа напред). Няма как да не спомене и за престъпния им баща американец, който ги е зарязал преди години, но може изневиделица да се появи, вдъхновен от нови далавери. Най-прекрасно обаче е в училище, защото Бъфи е в клас, където няма конфликти, всички се забавляват и смеят, дори и когато някой сгафи (ясно кой)…

„Финли Донован се справя убийствено добре” от Ел Косимано

Издава: „Сиела“
Дата на публикуване: 3 февруари 2023 г.
Отговорен редактор:
Мирослав Александров
Преводач: Анна Орешкова
Коректор:
Мария Венедикова
Дизайн на корицата:
Фиделия Косева

За книгата: Всеки професионален писател ще ви каже, че не бива да обсъждате сюжета на бъдещите си книги на публични места. Иначе някой случаен слушател може да реши, че говорите за истинско убийство. И да ви предложи много пари, за да премахнете един особено неприятен човек… Забавна, шеметно нелепа и напрегната, „Финли Донован се справя убийствено добре“ е свеж полъх в трилъровия жанр, който ще ви разсмее и ще ви държи в напрежение до самия край.

„Доктор Сентено“ от Бенито Перес Галдос

Издава: „Изида“
Дата на публикуване: 3 февруари 2023 г.
Превод: Стефка Петрова
Редакция: Мариян Петров
Дизайн на корицата: Стефан Пламенов

За книгата: Двайсет и една годишният студент Алехандро Микис случайно открива заедно със свой приятел спящо на улицата момче. Това е Фелипе, който е напуснал дома си и е дошъл в големия град, за да търси работа. Двамата приятели се погрижват детето да бъде приютено и нахранено. По-късно съдбата отвежда Фелипе в дома на учителя дон Педро Поло, където става слуга и същевременно посещава училището, в което господарят му преподава. Подобно на другите ученици, момчето е подложено от дон Педро на физически и психически тормоз. Затова, когато получава крупна сума пари от своя сродница, Алехандро взима момчето при себе си. Но дали щедростта и прекалено голямото сърце на Алехандро няма да са пречка за сигурното бъдеще, което се очертава пред тях? Ще се натъкне ли Фелипе на добродетелта и порока, на социалната несправедливост, на шарения свят, пълен с мошеници, скъперници, развратни жени и негодници, които покваряват обществото? Можеш ли лесно да оцелееш в такъв свят?

„Кръвобелязана“ от Трейси Деон

Издава: „Издателство Егмонт“
Дата на публикуване: 4 февруари 2023 г.
Преводач: Милена Илиева
Редакция: Радка Бояджиева
Дизайн на корицата: Laura Eckes

За книгата: Всичко, което Бри искаше, беше да разкрие истината за смъртта на майка си. Така попадна в Ордена на легендородните – тайно общество, произлязло от рицарите на крал Артур, и разбра, че самата тя притежава потомствена сила. Сега Бри е нещо ново: Медиум. Кръвознаеща. Потомка. Древната война между демоните и Ордена достига до смъртоносен връх. Ник, легендородното момче, в което Бри е влюбена, е отвлечен. Тя иска да го открие, но Регентите, които управляват Ордена, я спират. За тях тя е непозната с нечувана сила. Но като жива котва за заклинанието, което запазва легендородния цикъл, трябва да бъде защитена.
Когато става ясно, че Регентите правят всичко възможно да опазят войната в тайна, Бри и нейните приятели трябва да спасят Ник сами. Враговете са навсякъде, преследват ги, а силите на Бри стават непредсказуеми и опасни. Освен това я смущава и нарастващото влечение към Селуин – магът с демонска кръв.
Книга втора от поредицата „Легендородни“.

„Дъжд в Париж“ от Роман Сенчин

Издава: „Авиана“
Дата на публикуване: 6 февруари 2023 г.

За книгата: Главният герой Андрей пристига в Париж за пет дни и мисли, че този град може да го извади от поредица неуспехи и лични сътресения. Искреността и прецизността на автора, вниманието към детайла създават образа на четирийсетгодишен мъж и неговия живот в руската провинция. Струва ли си изобщо да отидеш в столицата на Франция, за да се отдадеш на меланхолия и тъга? Но може би Андрей успява да преосмисли живота си, което по някакъв начин ще повлияе на бъдещето му към по-добро?

Ако искате да включим и ваша книга в седмичния ни подбор на нови заглавия, пишете ни на editors@azcheta.com поне няколко дни преди излизането ѝ на пазара, следвайки ползвания в този материал формат.

Можете да поръчате тези книги и други ненамалени продукти с 5% отстъпка от Ozone.bg, като ползвате код azcheta23q1 при завършване на поръчката си. Всички кодове за отстъпка за читателите на „Аз чета“ можете да видите тук.