fb
@-книгиНовите книги на седмицатаСпециални

Новите книги на седмицата – 5 юни 2022

13 мин.

Веднъж в седмицата „Аз чета“ ви представя новите книги на пазара, подбрани от самите издателства. Следете нашия специален формат, но продължавайте да четете и ревютата, които правим за вас. Защото искаме да обичате книгите още повече!

„Портите на Европа. История на Украйна“ от Серхий Плохий

Издава: „Прозорец“
Дата на публикуване: 30 май 2022 г.
Преводач: Елена Кодинова, Иван Златарски, Мария Михайлова
Редакция: Любослава Русева
Дизайн на корицата: Виктор Паунов

За книгата: Днес, когато Украйна е въвлечена в кръвопролитна борба с Русия за запазване на своята териториална цялост и политическа независимост, Серхий Плохий прави забележителен преглед на нейната история, който засяга разделението Изток – Запад от древни времена до настоящата криза. Актуалният конфликт е само последният в дългата поредица от сътресения, свързани с украинския суверенитет. Разположена между Централна Европа, Русия и Близкия изток, Украйна е била оформяна и повлиявана от империи, които са я използвали като стратегическа врата между Изтока и Запада – от римляните, през османците, до Третия райх и Съветския съюз. В „Портите на Европа“ Плохий разучава търсенето на Украйна на собствена идентичност през живота на нейните герои и нейните завоеватели. Това преработено издание от 2021 година включва нов материал, който пренася изчерпателния исторически труд до настоящето, когато Украйна отново е в центъра на световното внимание.

„Изгубеният рай“ от Ерик-Еманюел Шмит

Издава: „Леге Артис“
Дата на публикуване
: 30 май 2022 г.
Превод: Зорница Китинска
Редакция: Саня Табакова
Дизайн на корицата: Лъчезар Владимиров

За книгата: „Пътуване през времето“ (в 8 тома) се впуска в едно изумително предизвикателство: да разкаже историята на човечеството в чисто художествена форма и да навлезе в Историята чрез отделни истории, все едно Ювал Ноа Харари е срещнал Александър Дюма… В първия том, Изгубеният рай, Ноам осъзнава човешката си участ, удивен, недоверчив, шокиран. Безсмъртието му е едновременно подарък и проклятие. Той вижда как хората, които обича, отслабват и изчезват, страхува се да обича, не вижда изход от своите съмнения, страданията, изпитанията, преживява в една крайна – безкрайна самота. Виждайки, че светът е на ръба на изчезване, пренаселен и замърсен, той решава да разкаже своята история от раждането си. А тя е завладяваща, информативна, с естествен език и любов към героите, вълнуваща до последната страница. Започва в края на неолита, преминава през Потопа… Един от акцентите е силното и ужасно привличане между мъж и жена, Ноам и Нура, които първо се познават като простосмъртни, но чиято любовна история ще припокрива много хилядолетия…

„Моят духовен път“ от Грегъри Дейвид Робъртс

Издава: „Замония“
Дата на публикуване: 30 май 2022 г.
Превод: Тодор Коев
Редакция: Светослав Коев
Дизайн на корицата: Замония

За книгата: След своя опасен път, който отчасти описва в предишните си две книги, тук aвторът на световния бестселър „Шантарам” Грегъри Робъртс ни повежда на едно съвсем друго и по-лично пътешествие на удивление и прозрение към науката, вярата и предаността. Опирайки се на свещените традиции, строгата логика и шестгодишните инструкции на своя духовен учител, в „Моят духовен път“ Робъртс описва стъпка по стъпка процеса, който следва в търсенето на духовна връзка – колкото неуловимa, толкова и реална. Неговият завладяващ личен разказ за „Скока на вярата“ е свежо и различно допълнение към духовни класики като „Дзен и изкуството да се поддържа мотоциклет“, „Изкуството да бъдеш Бог“, „Селестинското пророчество“ и др.

„Юлиан е русалка“ от Джесика Лъв

Издава: Фондация GLAS
Дата на публикуване: 30 май 2022 г.
Превод: Симеон Василев
Редакция: Севда Семер
Дизайн на корицата: Джесика Лъв

За книгата: „Юлиан е русалка“, дебютната книга на американската писателка и илюстраторка Джесика Лъв, излиза на българския пазар, издавана от фондация GLAS. Един ден малкият Юлиан вижда в метрото няколко русалки. Вдъхновен от тях, той си създава вкъщи с подръчни материали костюм, който прилича на техните. Когато баба му го вижда, тя не му се скарва, а го подкрепя – но по-голямата изненада за Юлиан тепърва предстои. Книгата разказва за едно момче и неговата баба, но е история и за това как изглеждаме в очите на хората, които ни обичат. Книгата получава голямо одобрение от критиците заради емоционалната си дълбочина и артистичното решение на авторката да смеси водни бои, гваш и мастило в илюстрациите. Критиците определят книжката и като една от най-прогресивните илюстровани книги в последното десетилетие, обединявайки в едно темите за толерантност към ЛГБТИ хората, джендър идентичността, с черни и латино персонажи, каквито липсват често в изданията за деца. Авторката Джесика Лъв израства в Калифорния, в семейство на артистични родители. Преди написването на книгата, тя работи като актриса в Ню Йорк. Джесика прекарва пет години в създаването на Юлиан.
Изданието се разпространява безплатно, през сайта на фондация GLAS, като единствено се заплаща куриерската услуга. Може да поръчате своето копие тук.

„Ревност и други истории“ от Ю Несбьо

Издава: „Емас“
Дата на публикуване: 30 май 2022 г.
Превод: Ева Кънева
Редакция: Цвета Германова
Дизайн на корицата: Живко Петров

За книгата: В този впечатляващ сборник Несбьо е събрал седем разказа, обединени от темата за най-универсалното човешко чувство наред с любовта – ревността.
Детектив с нюх за ревност е по петите на мъж, заподозрян в убийството на своя брат близнак; боклукчия се мъчи да навърже събитията от предната тежка нощ и да открие истината за приятелката си; мъж изповядва как е превърнал в оръжие на убийство плик шоколадови бонбони; таксиметров шофьор намира в служебната си кола обицата на съпругата си и подозренията го заливат; дали внезапната химия между двама пътници на полет за Лондон предвещава любов… или нещо далеч по-злокобно; писател на бестселъри се озовава пред дулото на пистолет, държи го бившето гадже на приятелката му. Причината? Познахте: непоносима ревност.

„Сребърният залив“ от Джоджо Мойс

Издава: “Хермес”
Дата на публикуване: 31 май 2022 г.
Превод: Илвана Гарабедян                                                                                       
Редакция: Ивелина Балтова
Дизайн на корицата: Мариана Станкова                                                            

За книгата: Лиза  напуска Англия преди пет години, за да загърби миналото и да започне начисто с дъщеря си Хана. Двете се установяват в Силвър Бей – курортно градче на австралийското крайбрежие – и заживяват в едноименния хотел на лелята на Лиза. Красивите плажове и сплотената общност им предлагат това, от което най-много се нуждаят: свобода и сигурност. Но всичко се променя, когато Майкъл Дормър пристига в хотела. Привлекателният англичанин с прекалено скъпи дрехи и пронизителни очи работи в голяма строителна компания и е сгоден за дъщерята на шефа си. Той идва в Силвър Бей, за да проучи дали местността е подходяща за построяването на луксозен курортен комплекс с множество атракции. Майкъл очаква да сключи поредната лесна сделка, но се сближава с местните хора. Те не след дълго го приемат като един от тях, без дори и да подозират какви са истинските му намерения.

Лиза се страхува, че Майкъл ще унищожи всичко, за което се е борила: семейния бизнес и залива, който приютява любимите й китове. Както и твърдата й увереност, че никога повече няма да се влюби…

„Познай колко много те обичам“ от Сам Макбратни

Издава: „Ентусиаст“
Дата на публикуване: 31 май 2022 г.
Превод: Петя К. Димитрова
Редакция: Йорданка Фурнаджиева
Дизайн на корицата и адаптация: Анита Джерам/ Яна Аргиропулос, Ивайла Пеева

За книгата: Малкия Кафяв Заек показва на баща си колко много го обича: колкото може да разтвори ръцете си; колкото високо може да скочи. Но Големия Кафяв Заек, който може да разтвори ръцете си повече и да скочи по-високо, го обича също толкова много. Е, тогава Малкия Кафяв Заек му казва, че го обича чак до Луната, но това е само наполовина на обичта на Големия Кафяв Заек.

„Време за преструвки“ от Жоао Пинто Коелю

Издава: “Лемур”
Дата на публикуване: 31 май 2022 г.
Превод: Рада Ганкова
Редакция:
 Мария Кацикова-Митева
Дизайн на корицата: „Декитас“

За книгата: Крепостното градче Питилияно е кацнало като орлово гнездо на върха на една скала. Но градът, въпреки тунелите и катакомбите издълбани в каналите му, не може да скрие потайностите, които се случват на повърхността. В диплите на неговите крепостни стени Анина Бемпорад,  еврейка с бунтовен дух, се сбогува с детството в момента, в който се събужда посред нощ от пукот на изстрели. За нея остават желанието за мъст и преструвките, за да оцелее в свят обърнат наопаки, в какъвто се превръща Италия на Мусолини, където расовите закони са насочени срещу евреите и предвещават пристигането на нацистите.

„Животописи на велики художници, скулптори и архитекти. Том 2“ от Джорджо Вазари

Издава: „Изток-Запад“
Дата на публикуване: 2 юни 2022 г.
Превод: Ина Кирякова
Дизайн на корица: Деница Трифонова

За книгата: Още една поредица от десет блестящи майстори на изкуството, предложени от Вазари в неговите „Животописи“. Плеяда от зашеметяващи творци, принудили преводача да провокира мисленето ни със сполучливото заглавие към предисловието, приканващо ни на лов за великани и лилипути. Но въпросът за големите и малките в изкуството стои не от вчера. И въпреки това, ако ние считаме за лилипути фигури като Чимабуе, който пръв в Италия се опитва да разчупи византийския канон в живописта и показва ново отношение, чувствата и емоциите на човека; Мазачо, който се старае да изобразява реалистично фигурите без скованост и прекалена натруфеност; Филипо Брунелески, първия архитект на модерността, наред с всичко открил и перспективата, създал прекрасни произведения на архитектурата и скулптурата, и Сандро Ботичели с неговите стенописи в Сикстинската капела, картините „Поклонение на влъхвите“, „Пролет“ и „Раждането на Венера“, с великолепните пейзажи и картини в библейската и митологическата живопис, ако ние, повтарям, ги считаме за второкласни творци, тогава още нищо не сме разбрали от ренесансовото изкуство и продължаваме да тънем в блатото на невежеството.
Така че не великани и лилипути, а Великани и Великани са реално всички тези изящни майстори, положили основите на новата за времето си културна парадигма, наречена Ренесанс, променила представата за изкуство и култура не само в Европа, но и в света.
Сава Славчев

„Интимно единение“ от Дейвид Дейда

Издава: AMG Publishing
Дата на публикуване: 2 юни 2022 г.
Превод: Бистра Георгиева
Редакция: Лилия Попова
Коректор: Вера Балабанова
Дизайн на корица: AMG Publishing

За книгата: Какво е интимно единение? Какво е сексуална полярност? Каква е всъщност любовта? Ако искате да разберете отговорите на тези въпроси и да опознаете в дълбочина вашите интимни отношения, тази книга е за вас. Дейвид Дейда, световноизвестен с работата си в областта на личностното израстване и интимните взаимоотношения, споделя своите разбирания и ефективните техники, които е усъвършенствал в продължение на 20 години консултации, изследвания и духовна практика. Научете как да поддържате взаимоотношенията си живи – отвъд сексуално неутралните роли, толкова типични за днес – и създайте връзка, която е духовно еротична, сексуално дълбока и страстно отдадена на любовта.

„Победителите” от Фредрик Бакман

Издава: „Сиела“
Дата на публикуване: 3 юни 2022 г.
Отговорен редактор: Христо Блажев
Преводач: Любомир Гиздов
Редактор и коректор: Ганка Филиповска
Дизайн на корица: Дамян Дамянов

За книгата: Идва време за грандиозния завършек на трилогията, започнала с „Бьорнстад“ и „Ние срещу всички“. Минали са две години, откакто се случи онова, за което никой не иска да мисли. Всички се опитваме да продължим напред, но в този край на гората има нещо, което така и не ни позволява да го направим. Ние сме град с мъка в сърцето и насилие във въздуха, обичаме приказки с щастлив край, но дълбоко в себе си от самото начало знаехме, че този няма да е такъв. Не всичко, за което сме се борили, ще оцелее. Не всички, които обичаме, ще остареят.
Така че какво е едно семейство? Един хокеен клуб? Една общност? Те са сборът от всички наши избори. И какво сме готови да жертваме, за да ги защитим?
Всичко. Просто всичко.

Антираков начин на живот“ от д-р Лоренцо Коен / Алисън Джефрис

Издава: „Колибри“
Дата на публикуване: 3 юни 2022 г.
Превод: Радостин Желев
Дизайн на корица: Стефан Касъров

За книгата: В тази книга Лоренцо Коен, клиничен психолог и професор в катедрата по обща онкология и поведенчески науки в Университета в Тексас, и съпругата му Алисън Джефрис, магистър по педагогика, опирайки се на най-новите научни открития и клинични изпитвания, както и въз основа на собствения си опит в областта на интегративната медицина, предлагат синергичен метод за превенция, забавяне на развитието и преодоляване на раковите заболявания. Любовта и социалната подкрепа, управлението на стреса, подобряването на съня, физическата активност, здравословното хранене и чистата околна среда са Шестте елемента, които могат да подобрят качеството на живота ни, да намалят риска от появата на раково заболяване и да увеличат шансовете за дълготрайно оздравяване на вече заболелите. „Антираков начин на живот“ запознава читателя с рисковете, на които се излагаме при съвременния начин на живот, с възникването и развитието на рака, с разпространените начини на лечение и някои неконвенционални практики, всичко това подкрепено с множество примери.

„Любопитното тигърче“ от Катрин Вейч

Издава: „Ерове“
Дата на публикуване: 3 юни 2022 г.
Превод: Атанаска Станчева
Редакция: Тодор Станчев
Коректор: Васил Койнарев
Дизайн на корицата: Виктория Видевска

За книгата: Тигърчето Текас винаги задаваше въпроси и майка му нямаше нищо против, защото любопитството му помагаше да се учи. Какво ще научи Текас от другите животни за гората, в която живее?

Ако искате да включим и ваша книга в седмичния ни подбор на нови заглавия, пишете ни на [email protected] поне няколко дни преди излизането ѝ на пазара, следвайки ползвания в този материал формат.

Можете да поръчате тези книги и други ненамалени продукти с 5% отстъпка от Ozone.bg, като ползвате код azcheta22q2 при завършване на поръчката си. Всички кодове за отстъпка за читателите на „Аз чета“ можете да видите тук.