fb
@-книгиНовите книги на седмицата

Новите книги на седмицата – 6 октомври 2019 г.

7 мин.

Веднъж в седмицата „Аз чета“ ви представя новите книги на пазара, подбрани от самите издателства. Следете нашия специален формат, но продължавайте да четете и ревютата, които правим всеки ден. Защото искаме да обичате книгите още повече!

„Изгубени връзки“ от Йохан Хари

Издава: „Изток-Запад“
Дата на публикуване: 30 септември 2019 г.
Превод: Росен Люцканов
Редакция: Вера Янчелова
Дизайн на корицата: Деница Трифонова

За книгата: Това е книга за депресията като клинично състояние, придобило размерите на епидемия. Написването ѝ е мотивирано от личното страдание на автора, многократно награждаван журналист, който повече от десетилетие е подвластен на депресията и безуспешно лекуван с антидепресанти. В един момент Йохан Хари решава да вземе здравето и благополучието си в свои ръце. Провежда над 200 интервюта по целия свят с някои от най-влиятелните учени на нашето време. Разговаря с психолози, психиатри и невролози; чете научни публикации, среща се с пациенти, стигнали до самото дъно на това психично разстройство, както и с хора, успели да се оттласнат от него. Така установява, че почти всичко, което са ни казвали за депресията, е погрешно. В книгата си Хари разкрива не само причините за депресията и тревожността, но и предлага различни решения за преодоляването им. Общото между тях е само едно: те наистина помагат.

„Повелителката на конете“ от Джоджо Мойс

Издава: „Хермес“
Дата на публикуване: 1 октомври 2019 г.
Превод: Илвана Гарабедян
Редакция: Деметра Димитрова
Дизайн на корицата: Мариана Станкова

За книгата: В един от неприветливите квартали на Лондон Анри Лашапел обучава внучка си и нейния кон да предизвикват гравитацията, както той самият е правил преди петдесет години. Неговата мечта е Сара да постъпи в елитна френска академия за езда и да получи шанс за по-добър живот. Но се случва нещастие и четиринайсетгодишното момиче трябва да се справя само. Междувременно животът на Наташа Маколи се обърква стремглаво. Доскоро уважаван адвокат, сега професионалната й преценка е поставена под въпрос. Налага й се да дели дома си с чаровния си бивш съпруг. А новият й приятел се оказва поредното разочарование. 

„Лисица“ от Дубравка Угрешич

Издава: „Колибри“
Дата на публикуване: 4 октомври 2019 г.
Превод: Русанка Ляпова
Дизайн на корицата: Стефан Касъров

За книгата: От минните полета на Балканите, през Централна и Западна Европа, Русия и Япония, та чак до Гранд Каньон… От потънали в забвение имена на
руския авангард, през Булгаков и Набоков, та чак до българска народна песен… Наслагват се пластове география, история, литература, традиции и култура.
Дубравка Угрешич разсъждава за „това, как се създават разказите“ и как животът пише романи, за личностното съществуване като низ от бележки под линия. Реално и въображаемо преливат едно в друго, вплитат се автобиографични мотиви, елементи на есе, критическа статия, публицистична проза. Това мощно разножанрово повествувание удивява с невероятната ерудиция на авторката, с умението й остро, проницателно и иронично да подлага на „дисекция“ социалния свят и човешкия манталитет, с бликащата оригиналност на асоциациите и хрумванията. И току отнейде надникне рижа лисица – като символ или метафора, митично същество, „тотем на писателите“, като самотен боязлив обитател на запустели места.

„Изоставени” от Коуди Макфейдън

Издава: „Сиела“
Дата на публикуване: 30 септември 2019 г.
Превод: Коста Сивов
Корица: Живко Петров

За книгата: В „ Изоставени ”, четвъртата книга от световната хитова поредица на Коуди Макфейдън, на агент Смоуки Барет предстои да се изправи още веднъж лице в лице с истински изверг. Той удря прекалено близо до дома – на сватбата на нейна колега иприятелка. По време на церемонията една кола спира със свистене на гуми, а от нея е изхвърлена жена в ужасяващо състояние. Агентите откриват, че преди осем години жената е била отвлечена и през цялото това време е била държана затворена и измъчвана. Смоуки и нейният екип се заравят в случая и малко по малко откриват ужасяващата истина – там някъде се намира изверг, който хладнокръвно държи с години своите жертви и никога не е правил и най-малката грешка. Започнало е ново преследване. И този път Смоуки Барет ще бъде не само мишена, но и жертва.

„Погледни звездите“ от Джо Котърил

Издава: „Артлайн Студиос“
Дата на публикуване: 4 октомври 2019 г.
Превод: Цветана Генчева
Редакция: Венелин Пройков
Дизайн на корицата: Георги Мерамджиев

За книгата: Ами ако единственото, което ти е останало, са историите в главата ти? Родното място на Амина е опустошено от война и семейството ѝ е съсипано. Жените в семейството – Амина, двете ѝ сестри и майка ѝ, са сред хилядите, оставени без избор, принудени да напуснат дома си. Но трудностите пред тях едва започват…

„Веригата“ от Ейдриън Маккинти

Издава: „Егмонт“
Дата на публикуване: 5 октомври 2019 г.
Превод: Ирина Денева – Слав
Редакция: Радка Бояджиева

За книгата: Жертва. Похитител. Престъпник. Ще влезеш във всяка една роля. Телефонът ти звъни. Някой е отвлякъл детето ти. За да го освободиш, трябва да отвлечеш нечие чуждо дете. Твоето ще бъде пуснато, когато родителите му похитят следващо дете. Ако някое от условията не бъде изпълнено: твоето дете ще бъде убито. Ти вече си част от веригата.

„Загадката на Едуин Друд“ от Чарлз Дикенс

Издава: „Millenium Publishing“
Дата на публикуване: 3 октомври 2019 г.
Превод: Йордан Костурков
Дизайн на корицата: Фиделия Косева

За книгата: В центъра на сюжета е идилично старинно градче, недалеч от Лондон, което става арена на болезнени страсти, подклаждани от честолюбие и гняв. Любовен триъгълник и властови амбиции допълнително нагнетяват отношенията, а опасността дълго пазена тайна да излезе наяве става причина за кървава саморазправа. Ала онова, което изглежда като престъпление от страст, се оказва добре замислен пъклен план, в който обвинението пада върху невинен човек. Ще успее ли симпатичният лондонски детектив Дик Дачъри да разплете загадката?

„Странните преживелици на един пощальон“ от Дени Терио

Издава: „Лист“
Дата на публикуване: 
Превод:  Калоян Праматаров
Дизайн на корицата: Мила Янева-Табакова

За книгата: Завихряйки се като водата, срещнала скала, времето бяга в кръг. Билодо е пощальон на 27 години. Живее на деветия етаж в апартамент, облепен с киноафиши, а единствената му компания е златната рибка Бил. В ерата на интернет задачата му е да разнася сметки и служебни формуляри из Монреал. Но попадне ли му лично писмо, сякаш е намерил съкровище! Билодо не го доставя на адреса, поне не веднага. Отнася го вкъщи и го отваря на пара. Едно писмо променя живота му и пощальонът попада във възбуждащата игра на любов, поезия и смърт.

Ако искате да включим и ваша книга в седмичния ни подбор на нови заглавия, пишете ни на martina.lambova@gmail.com поне няколко дни преди излизането ѝ на пазара, следвайки ползвания в този материал формат.