fb
@-книгиНовите книги на седмицатаСпециални

Новите книги на седмицата – 6 септември 2020 г.

9 мин.
Новите книги на седмицата_06.09.2020

Веднъж в седмицата „Аз чета“ ви представя новите книги на пазара, подбрани от самите издателства. Следете нашия специален формат, но продължавайте да четете и ревютата, които правим всеки ден. Защото искаме да обичате книгите още повече!

„Последният дуел“ от Ерик Джагър

Издава: „Сиела“
Дата на публикуване: 31 август 2020 г.
Превод: Любомир Мартинов
Редакция: Мария Венедикова
Дизайн на корицата: Живко Петров

За книгата: Базирана на подробни проучвания в Нормандия и Париж, „Последният дуел“ пресъздава цветиста и бурна епоха, както и три незабравими образа, впримчени във фатален триъгълник от престъпление, скандал и мъст. Книгата на Ерик Джагър поражда силни емоции чрез човешката си драма, грабва вниманието с детективския си сюжет, обогатява с детайлния си автентизъм и поглъща читателя с напрегнатата си интрига. Макар да е нехудожествено произведение, „Последният дуел“ е изследване, базирано върху удивителен реален случай, благодарение на което се чете и се възприема като истински роман. И далеч не е случайно, че именно режисьорът Ридли Скот реши да превърна творбата на Джагър в амбициозна холивудска продукция с Мат Деймън, Бен Афлек и Адам Драйвър.

„Сватбената рокля“ от Даниел Стийл

Издава: „Бард“
Дата на публикуване: 31 август 2020 г.
Превод: Елена Чизмарова
Редакция: Елка Николова
Дизай на корицата: „Мегахром“

За книгата: В новия роман на Даниел Стийл животът на четири поколения жени от едно семейство е белязан от богатство и загуби, майчинство, трагедии и победи. От бляскавата светска сцена през двайсетте години в Сан Франциско, през войната и социалните промени на шейсетте, до Силициевата долина в наши дни – този изключителен роман ни отвежда на семейна одисея, която едновременно е сърцераздирателна и вдъхновяваща. Историята крие много изненади, животът се променя завинаги. В бедност и богатство, в малки мрачни жилища и величествени палати скъпоценната сватбена рокля, изработена в Париж през 1928-а, следва всяко поколение в новия му живот и носи различна надежда.В превратностите на съдбата булчинската рокля остава нещо ценно и постоянно за жените, които я обличат и изграждат собствената си съдба. Тя е символ на запазените традиции и семейната връзка, които споделят във вечно променящия се свят.

„Безупречен шпионин“ от Оуен Матюс

Издава: „Изток-Запад“
Дата на публикуване: 31 август 2020 г.
Превод: Юлия Гешакова
Редактор: Марио Йорданов
Дизай на корицата: Деница Трифонова

За книгата: Историята на Рихард Зорге е необичайно предизвикателство за биографите. Син на немски бизнесмен и рускиня, той става ревностен комунист и най-добрият таен агент на Съветския съюз. Като шпионин е безупречен; прекарва по-голямата част от живота си в свят на тайни и предателства, но същевременно е непоправим донжуан и безразсъден авантюрист. Оставайки скрит пред очите на всички, успява да проникне сред висшите ешелони в нацистката партия и японския императорски двор в навечерието и по време на Втората световна война. Неговата трагедия е, че в решаващия момент господарите му в Москва се усъмняват в лоялността му. През 60-те и 70-те години на XX век Съветският съюз го провъзгласява за герой, пренебрегвайки факта, че през 1941 г., когато е арестуван в Токио, държавата го е изоставила. Черпейки от архивите на съветското военно разузнаване, Оуен Матюс успява да вплете неговата драматична история в хрониката на най-бурните десетилетия от миналия век. 

„И станах река“ от Недялко Славов

Издава: „Хермес“
Дата на публикуване: 1 септември 2020 г.
Редакция: Стойо Вартоломеев
Дизайн на корицата: Георги Станков
Фотография на корицата: Неделян Нешев

За книгата: Подобно на вечно подгизналите жители на Макондо, все повече се приближаваме до деня, когато окончателно ще изгубим смисъла на думите. И тогава, безпомощно търсейки смисъл в безсмислието, което сами сътворихме, повече от всякога ще имаме нужда от писатели като Недялко Славов. Всяка негова дума е символ, изречението образува контекст, а стилът му като свещена змия се увива около гърлото, докато не остане глътка въздух, незаслужена.

„Славни български победи“ от Христина Йотова

Издава: „Софтпрес“
Дата на публикуване: 1 септември 2020 г.
Илюстрации: Калоян Стоянов
Дизайн на корицата: Радослав Донев

За книгата: Историята на България пази безброй примери за смелост, доблест и саможертва. Разказва за герои, прославили българския народ – горд, упорит и непреклонен. Благодарение на тях миналото ни е изпълнено със славни подвизи и постижения, с тежки битки, завършвали с триумфален разгром над многохилядни армии. „Славни български победи“ от Христина Йотова с илюстрации на Калоян Стоянов обединява най-бележитите, най-великите, най-изстраданите победи и сражения от родната история. 12 разказа, които рамкират миналото ни и като машина на времето връщат читателя назад в годините, правят го свидетел на най-ярките примери за свободолюбивия и борбен дух на българина. Пътешествието започва от най-емблематичните сражения по време на Първото българско царство – от основаването на българската държава след битката при Онгъла до обсадата на Константинопол при хан Тервел, разгрома на византийската армия на Върбишкия проход при хан Крум и триумфа на цар Симеон  край река Ахелой.  Отвежда до тежкото сражение при Клокотница по време на управлението на цар Иван Асен II и разказва за Шипченската епопея, която и до днес е синоним на жертвоготовност и вярност към родината. Проследява славните военни подвизи на българската армия в новата ни история – превземането на Одринската крепост,  победата над Калиманската опозиция и героичната отбрана при Дойран.

„Измамният живот на възрастните“от Елена Феранте

Издава: „Колибри“
Дата на публикуване: 1 септември 2020 г.
Превод: Иво Йонков
Дизайн на корицата: Стефан Касъров

За книгата: Красивото личице на момиченцето Джована се е променило, погрозняло е, а самата тя се е превърнала в непокорна тийнейджърка. Поне така изглежда. Но така ли е наистина? И в какво огледало трябва да се погледнеш, за да разбереш какъв си? Джована търси новото си лице в два града, които се ненавиждат и се боят един от друг: горният, лъскавият Неапол, надянал красива маска, и Неапол на низините, средище на крайности и вулгарност. Девойката се лута между тези два града, но в нито един от тях не намира отговор на терзаещите я въпроси. Вълнуващ роман на трудното съзряване, „Измамният живот на възрастните“ е поредната творба на загадъчната италианка, приковаваща вниманието на читателя до последния ред.

„Музей на невинността“ от Орхан Памук

Издава: „Еднорог“
Дата на публикуване: 2 септември 2020 г.  
Превод: Розия Самуилова
Редакция: Боряна Джанабетска
Дизайн на корицата: Христо Хаджитанев

За книгата: В  един прекрасен пролетен ден Кемал, син на заможно истанбулско семейство, трябва да се сгоди за Сибел, която също произхожда от висшето столично общество. Тогава той среща случайно Фюсун, красива продавачка в магазин, далечна негова роднина. Тази среща поставя началото на едно всеобхватно чувство, което променя изцяло ценностната система на Кемал. Далечните братовчеди нарушават табутата на доброто общество и общоприетите традиции на Турция – от този момент подреденият живот на многообещаващ заможен млад човек се превръща за Кемал в обикновен параван, зад който протича истинският му живот, в който значение има само и единствено любовта. Постепенно бляскавите заведения и празненствата на истанбулската “златна младеж” отстъпват място на тайни, откраднати срещи, евтини хотели и бедняшки кръчми, посещавани от обикновени хорица, осъдени да съзерцават с горчивина краха на мечтите си.

„Ирландски приказки“ от Една О’Брайън

Издава: „Лабиринт“
Дата на публикуване: 3 септември 2020 г.
Превод: Владимир Молев
Художник на корицата: Иван Масларов

За книгата: „Ирландски приказки“ на Една О’Брайън, с илюсрации на един от най-обичаните илюстратори в света – Майкъл Форман. В книгата са включени 11 вълшебни и народни приказки, които дават добра представа за традициите, преданията и вярванията на ирландски народ. Преразказани на богат и ярък език от Една О’Брайън (р. 1930), най-утвърдената ирландска писателка днес, те обогатяват познанията ни за Ирландия, а и за света на приказното и магичното, а сътрудничеството с изтъкнатия илюстратор Майкъл Форман се е увенчало с това красиво издание с цветни рисунки и твърди корици.

„Спайдър-мен/Дедпул: Малко паяче“ от Джо Кели, Ед МакГинес, Марк Моралес и Джейсън Кийт

Издава: „Артлайн Студиос“
Дата на публикуване: 04 септември 2020 г.
Превод: Здравко Генов
Редакция: Йоана Иванова
Съдържа: Спайдър-мен/Дедпул #9-10, #13-14 и #17-18

За комикса: Най-лошият кошмар на ПИТЪР ПАРКЪР И УЕЙД УИЛСЪН: смъртоносната, сбъркана госпожица на име Малко паяче! „Дъщерята“ на двамата ни герои е по-силна от тях, по-бърза от тях и има доста притеснително отношение към татковците си – но кой болен мозък изобщо я е заченал? С нарастването на броя на труповете, Спайдър-мен и Дедпул ще трябва да работят заедно, за да сразят Малкото паяче – и този, който им дърпа конците от самото начало! Но как пътуване до Шантавсвят ще я сломи? Най-притеснителната история за Спайди и Дедпул досега, от буйното въображение на Джо Кели и Ед МакГинес!

Фалшиви показания – истинска криминална история за преследването и залавянето на серийния изнасилвач Марк О’Лиъри от Т. Крисчън Милър и Кен Армстронг

Издава: „Асеневци“
Дата на публикуване: 4 септември 2020 г.
Превод: Мария Демирева
Редакция: Кристина Петрова
Дизайн на корицата: Кристина Петрова

За книгата: „Фалшиви показания“ е майсторски написана истинска криминална история с обезпокоителни и неочаквани обрати. Книгата се базира на полицейски доклади и разказите на жертви на серийния изнасилвач Марк О‘Лиъри. Екранизацията „Unbelievable“ на Netflix излиза през 2019 г.

Ако искате да включим и ваша книга в седмичния ни подбор на нови заглавия, пишете ни на martina.lambova@gmail.com поне няколко дни преди излизането ѝ на пазара, следвайки ползвания в този материал формат.