fb
@-книгиНовиниНовите книги на седмицата

Новите книги на седмицата – 7 април 2024

11 мин.

Веднъж в седмицата „Аз чета“ ви представя новите книги на пазара, подбрани от самите издателства. Следете нашия специален формат, но продължавайте да четете и ревютата, които правим за вас. Защото искаме да обичате книгите още повече!

„Джорджич се връща“ от Горан Войнович

Издава: ICU
Дата на публикуване: 1 април 2024 г.
Превод: Лилия Мързликар
Редактор: Ина Иванова
Коректор: Ива Колева
Дизайн на корица: Стоян Атанасов / Kontur Creative

За книгата: Когато Марко Джорджич – неосъществен баскетболист с нецензурен език и богато въображение, се завръща у дома, всичко е същото и… всичко е различно. След повече от десетилетие, прекарано в Босна, Марко намира люблянския квартал “Фужине” някак отеснял, препълнен със спомени, но същевременно и опустял – липсва му детската безгрижност. Това е роман за опитите да стиснем зъби и да преминем през трудностите, без непременно да ги преодоляваме. В него долавяме отзвук от социалните и политическите конфликти, които продължават да глождят бившите Югославски републики. Има я и характерната за героите на Войнович самоирония. Заедно с Джорджич, в миналото се връщат и читателите – към някогашните приятелства, забранената любов и премълчаните обети.

„Спящата красавица“ от Братя Грим

Издава: „Ентусиаст“
Дата на публикуване: 1 април 2024 г.
Превод: Димитър Стоевски
Редактор: Мария Чунчева
Илюстрации: Катина Пеева

За книгата: „Спящата красавица“ е несъмнено една от любимите приказки на децата по цял свят. Вечната класика на братя Грим е отново тук под знака на „Ентусиаст“ със завладяващите илюстрации на Катина Пеева. В продължение на две години художничката влага своя талант, за да вдъхне нов живот на тази история и да плени читателите от всички възрасти със своята артистичност. Настоящото издание представя непреходната приказка през погледа на Пеева, който приканва малки и големи да направят повторен прочит на историята за прокълнатата принцеса. Илюстрациите са интуитивни и асоциативни, препращащи към други вълшебни разкази и митове, в които обичайните мотиви са животът и смъртта, светлината и мракът и неизменното възцаряване на справедливостта.

„Бъдете здрави. Как“ от проф. д-р Сотир Марчев

Издава: “Труд”
Дата на публикуване: 1 април 2024 г.

За книгата: Всички съвети и рецепти са в най-новата и ценна книга за всяко семейство „Бъдете здрави! Как?“. В нея кардиологът Сотир Марчев и журналистът Любомира Николаева събират безценните му интервюта, в които от 10 години двамата говорят по всички теми, които са важни за здравето. От стреса, съня, движението, затлъстяването до онкологичните заболявания, инфаркта, инсулта – всяко интервю, което е на професор Сотир Марчев, е сред най-четените в платформите на „24 часа“ – хартиения вестник, едноименния сайт, здравната медия 24zdrave.bg. Книгата е пълноцветна и изпълнена с много илюстративен материал и инфографики, които обобщават всяка тема.

„Убийства във Флийт Хаус“ от Лусинда Райли

Издава: “Хермес”
Дата на публикуване:
2 април 2024 г.
Превод: Снежана Милева
Редакция: Деметра Димитрова
Художествено оформление на корицата: Фиделия Косева

За книгата: Смъртта на ученик в частно училище в Норфолк шокира всички, а директорът на престижния пансион отчаяно се надява това да е просто трагичен инцидент. Полицията обаче намира обстоятелствата за подозрителни и разследването е поверено на инспектор Джазмин Хънтър. Джаз неотдавна е напуснала лондонската полиция по лични причини и сега неохотно се съгласява да поеме случая като услуга към бившия си началник. Заедно със своя доверен колега сержант Майлс Джаз навлиза в затворения свят на частното училище. С всяка следваща следа става ясно, че зад стените на пансиона се крият злокобни тайни, и скоро събитията приемат трагичен обрат. Притисната от времето и от началника си, Джаз трябва да потърси отговорите в миналото, за да предотврати следващото убийство.

“Недовършена работа” от Дейвид Балдачи

Издава:Обсидиан”
Дата на публикуване: 2 април 2024 г.
Превод: Богдан Русев
Дизайн на корицата: Николай Пекарев

За книгата: Мъжът от влака в 6:20 се завръща! Новата мисия на Травис Дивайн, елитен рейнджър от армията на САЩ и финансов анализатор от Уолстрийт, го отвежда в крайбрежно градче в щата Мейн. В сравнение с предишните му задачи това разследване изглежда по-лесно: да разкрие убийството на Джени Силкуел, дъщерята на най-добрия приятел на неговия командир в Службата за специални проекти. Но малките градчета ревниво крият своите тайни – и пришълецът от големия град ще го научи по трудния начин. Като служител в ЦРУ с достъп до строго секретна информация, Джени вероятно е станала жертва на хора, представляващи заплаха за националната сигурност на САЩ. Но убиецът може да е и сред най-близките на жертвата. Никой не е извън подозрение. Всяко ново запознанство носи повече въпроси, отколкото отговори. И съвсем скоро Дивайн на свой ред ще се озове на прицела на неизвестния убиец. Без да знае на кого може да се довери… и кой желае смъртта му.

„Дъщерята на Аушвиц“ от Това Фридман и Малкълм Брабант

Издава: „Прозорец“
Дата на публикуване: 2 април 2024 г.
Превод: Елена Кодинова
Редактор: Любослава Русева
Художник на корицата: Елица Иванова

За книгата: Това Фридман е родена през 1938 г., само една година преди избухването на Втората световна война. Тя е едно от хилядите еврейски деца, които по това време живеят в полския град Томашов Мазовецки. Към края на войната само пет от тях са все още живи. Това е един от най-младите оцелели концлагеристи от „Аушвиц“, активист срещу антисемитизма. Била е директор на неправителствена социална агенция в продължение на двайсет и пет години. Тя е терапевт и живее в Хайленд Парк в Ню Джърси, САЩ.Малкълм Брабант е бивш военен кореспондент на Би Би Си, носител на множество награди. Той става свидетел на геноцида в Босна. Сега е международен кореспондент на „Новинарски час“ на телевизия Пи Би Ес в Америка и името му се свързва с редица постижения. Запознава се с Това на 75-годишнината от освобождаването на „Биркенау“.

„Терапията“ от Себастиан Фитцек

Издава: “Benitorial”
Дата на публикуване: 3 април 2024 г.
Превод: Ваня Пенева
Редакция: Анна Колева, Румяна Георгиева
Дизайн на корицата: Биляна Славкова, Kontur Creative

За книгата: Абсолютният бестселър на най-успешния немски автор на психотрилъри Себастиан Фитцек вече и като сериал в Amazon Prime Video.

Дванадесетгодишната дъщеря на един от най-прочутите психиатри в Берлин развива загадъчно заболяване. Когато половин час вече минава откакто Джози е влязла сама в кабинета на алерголога, д-р Виктор Ларенц знае, че нещо не е наред с дъщеря му. Никой не е виждал момичето да излиза от кабинета, няма я и вътре. От нея не е останала и следа. Четири години по-късно Виктор все още скърби за загубата на единственото си дете. Неочаквано на прага на семейната къща на остров Паркум се появява Анна Шпигел. Писателка, засегната от необичайна форма на шизофрения, тя получава видения за героите от книгите си, а последната ѝ история проследява съдбата на болно момиче, което изчезва безследно. Възможно ли е Анна да знае какво се е случило с Джози? Виктор се съгласява да се заеме с терапията ѝ, но с всеки следващ сеанс поведението на новата му пациентка става все по-необичайно. А на острова започват да се случват все по-зловещи неща.

„Един миг“ от Беки Хънтър

Издава: “Изток-Запад”
Дата на публикуване: 4 април 2024 г.
Превод: Марина Огнянова
Редактор: Вера Янчелова

За книгата: Денят, в който Скарлет умира, е преломен за всички, които обича, но най-вече за самата нея. Не е справедливо, че никога няма да има възможността да постигне мечтите си, да изживее любовта или да остарее с любимите си хора – и всичко това само защото е спряла да помогне на непознат. Само че тя все още е тук… – където и да е това „тук“ – и наблюдава ефекта на пеперудата, който смъртта ѝ има върху най-близките ѝ. Иви не може да си представи живота си без Скарлет и определено не може да прости на Нейт, когото обвинява за смъртта на най-добрата си приятелка. Но той постоянно се появява в най-тежките ѝ моменти, за да предложи не само подкрепа, но и различна перспектива. Сега, когато Скарлет я няма, на Иви ще ѝ се наложи да излезе от черупката си и най-накрая да повярва в себе си. Може би този завой на пътя ще открие пред нея възможности, каквито никога не си е представяла.

„Скъпа Ейва” от Илса Мадън-Милс  

Издава: “Сиела”
Дата на публикуване: 5 април 2024 г.
Отговорен редактор: Милена Ташева
Превод: Цветана Генчева
Редактор и коректор: Мария Венедикова
Художник на корицата: Фиделия Косева

За книгата: В ново издание в книжарниците ви очаква горещият романс „Скъпа Ейва“ от авторката на „Той не е моят Ромео“ Илса Мадън-Милс! „Акулите“ властват на територията на престижното училище „Камдън“ – и са заслужили името си не само на футболния терен, но и по коридорите. Те хищнически разкъсват всеки, който не се вписва в красивата им, привилегирована групичка. Съвсем доскоро Ейва би дала всичко, за да бъде една от тях. Ала след една страшна нощ, изпълнена с много алкохол, всичко се променя. Душата и тялото на Ейва са наранени и тя просто вече не иска да има нищо общо с „Акулите“. Тя ги ненавижда с люта страст. Докато анонимно любовно писмо от един от тях не променя всичко.

“Проблемът Спиноза” от Ървин Д. Ялом

Издава: “Колибри”
Дата на публикуване: 5 април 2024 г.
Превод: Ангелин Мичев
Дизайн на корица: Живко Петров

За книгата: Заради антисемитска реч шестнайсетгодишният Алфред Розенберг е наказан да наизусти пасажи от биографията на Гьоте и с ужас узнава, че любимият му писател е бил почитател на еврейския философ Барух Спиноза. След време Розенберг става идеолог на нацизма, като не спира да търси решение на „проблема Спиноза“. Триста години по-рано заради своите неортодоксални религиозни възгледи Спиноза е отлъчен от амстердамската еврейска общност, живее кратко, беден и самотен, но написва трудове, които променят хода на историята. Преплитайки съдбите на Спиноза и Розенберг, и опирайки се на своя психиатричен опит, Ървин Ялом хвърля светлина върху вътрешния свят на Спиноза, непорочния светски философ, и на Розенберг, безсъвестния масов убиец.

„Злато“ от Рейвън Кенеди

Издава: „Издателство Егмонт“
Дата на публикуване: 6 април 2024 г.
Преводач: Ваня Ангелова
Редакция: Виолета Вълканова
Коректор: Таня Симеонова
Илюстрация на корицата: Aubrey Troutman

За книгата: Всеки край е и начало. Мислех, че ще умра и така щеше да стане, ако не беше Слейд. Но единственият начин, по който можеше да ме спаси, беше като отвори процеп между световете, през който да мина. Понякога обаче бягството от едно опасно място, просто те отвежда на друго.

Ануин.

Кралството на елфите. Земя, пълна с магия и красота, но и с дебнещи зад всеки ъгъл опасности. Аз обаче също съм смъртоносна. Вече не съм птиче, затворено в позлатена клетка, и никой няма да ме спре да намеря пътя обратно към Слейд. Но завръщането означава изправяне пред опасности и тайни. И аз трябва да горя достатъчно ярко, за да осветя собствения си път… Иначе може да бъда погълната от мрака. Книга пета от поредицата ПОЗЛАТЕНА ПЛЕННИЦА.

Ако искате да включим и ваша книга в седмичния ни подбор на нови заглавия, пишете ни на [email protected] поне няколко дни преди излизането ѝ на пазара, следвайки ползвания в този материал формат.

Можете да поръчате тези книги от Ozone.bg, като някои от тях ще намерите с отстъпка.