fb
@-книгиНовите книги на седмицатаСпециални

Новите книги на седмицата – 7 юни 2020 г.

7 мин.

Веднъж в седмицата „Аз чета“ ви представя новите книги на пазара, подбрани от самите издателства. Следете нашия специален формат, но продължавайте да четете и ревютата, които правим всеки ден. Защото искаме да обичате книгите още повече!

„Към звездите“ от Брандън Сандерсън

Издава: „Артлайн Студиос“
Дата на публикуване: 1 юни 2020 г.
Превод: Цветана Генчева
Корекция: Венелин Пройков
Подвързия: Ръчно изработени 3D корици от дърво и кожа

За книгата: Продължението на „Към небето“. Спенса цял живот е мечтала да стане пилот, да се докаже, че е герой, също като баща си. Тя полита към небето, но истините, които научава за баща си, са смазващи. Слуховете, че се е проявил като страхливец, са истина – той е изоставил ескадрата си по време на бой срещу креляните. Още по-лошо е, че се е обърнал срещу тях по време на битка. Спенса е сигурна, че има още нещо. Освен това е сигурна, че каквото и да се е случило с баща ѝ, може да се случи и с нея. Когато излиза извън защитния слой около планетата, тя чува гласовете на звездите и това я ужасява. Онова, което научава, преобръща света ѝ. Всичко, което е знаела досега, се оказва лъжа. Но Спенса също така научава някои неща за себе си – и, ако се налага, е готова да пътува до края на галактиката, за да спаси човешкия вид.

„Шинрин-йоку“ от Франсеск Миралес, Ектор Гарсия

Издава: „AMG Publishing“
Дата на публикуване: 1 юни 2020 г.
Превод: Светослава Славчева
Редакция: Русанка Одринска
Дизайн на корицата: „AMG Publishing“

За книгата: Човекът винаги е бил тясно свързан с горите, които са му осигурявали храна, подслон и духовно спокойствие. Животът в бетонни лабиринти ни отдели от естественото ни местообитание, отприщи всякакви разстройства на тялото и ума. Франсеск Миралес и Ектор Гарсия ни потапят в шинрин-йоку – японското изкуство на горските бани. Както показват много научни изследвания, да се свържем с гората, да усетим енергията ѝ с всичките си сетива, води до положителни промени в много области от живота. Независимо дали разходката е половин час, или няколко часа, тя повдига настроението и намалява безпокойството. Тази вдъхновяваща книга ще ви разкаже за физическите и духовни ползи от шинрин-йоку, а практическите съвети ще ви дадат насоки как да намалите стреса, да подобрите здравето и съня си и да имате по-дълъг и щастлив живот.

„Тролът Сърдитко “ от Барбара Ван Ден Шпойлхоф

Издава: „Изток-Запад“
Дата на публикуване:  1 юни 2020 г.
Превод: Калина Захариева-Константинова
Редакция: Вера Янчелова
Дизайн на корицата: Щефан Прикен

За книгата: Всеки от нас е изпитвал безсилие и гняв, когато нещата не стават така, както искаме. Тези чувства са познати и на трола Сърдитко. Но какво да правим, когато ни обземе ярост? Поредицата „Тролът Сърдитко“ ще покаже на малките деца чрез красиви илюстрации и увлекателни истории как да овладяват емоциите си. Със Сърдитко те ще поставят основите на своята емоционална интелигентност, която е пряко свързана с щастието и успехите им в бъдеще.

„Хрониките на анануките: разбулване на загадките за произхода на съвременния човек“ от Зекария Сичин

Издава: „Бард“
Дата на публикуване: 1 юни 2020 г.
Превод: Милко Стоименов
Корекция: Саша Попова
Дизайн на корицата: „Мегахром“

За книгата: Зекария Сичин (1920–2010), световноизвестен експерт по разчитането и тълкуването на древните шумерски и акадски глинени плочки, приема думите на далечните ни предци за достоверен факт и посвещава живота си на проучването на истинския произход на човечеството и човешката цивилизация. Неговата теория за появата на извънземни „богове“, създали човека по свой образ и подобие и дарили го с основите на познанието, е изложена в популярната поредица „Хрониките на Земята“. „Хрониките на анунаките“ под редакцията на Джанет Сичин, племенница и дългогодишен асистент на Зекария Сичин, ни позволяват да надзърнем в „кухнята“ на Зекария Сичин, прави ни свидетели на десетилетните му проучвания и открития. Книгата предлага не само подбрани ключови откъси от „Дванайсетата планета“, „Войните на боговете и хората“ и други бестселъри на Сичин, но и непубликувани лекции, статии, писма… Така пред погледа ни се разбулват загадките за произхода на съвременния човек, влиянието на анунаките върху шумерската цивилизация, праисторията на Америка…

„Божият гняв“ от Жозе Родригеш душ Сантуш

Издава: „Хермес“
Дата на публикуване: 2 юни 2020 г.
Превод: Велин Мануел ду Насименто
Редакция: Димитрина Ковалакова
Дизайн на корицата: Георги Станков

За книгата: Няколко сюжетни линии се сплитат в един изумителен трилър, който се разиграва на три континента: в Двореца на дожите във Венеция, в египетските затвори „Абу Заабал” и „Мазра Тора”, в тренировъчния лагер „Халдан” на Ал Кайда в Афганистан… Шеметното преследване из улиците на Манхатън спира на няколкостотин метра от сградата на Общото събрание на ООН – и на три минути от ядрения апокалипсис…

„Красиво безрасъдство“ от Л. Дж. Шен

Издава: „Сиела“
Дата на публикуване: 3 юни 2020 г.
Превод: Евелина Пенева
Дизайн на корицата: Фиделия Косева

За книгата: Нов роман от бестселъровата авторка Л. Дж. Шен („Крадецът на целувки”, „В случай на чудо”) оплита кралицата на мажоретките и капитана на съперническия футболен отбор в непредвидима игра на страст и омраза. „Красиво безразсъдство” отвежда читателя в свят на богатство и привилегии, на изпепеляваща страст и на чувство за безнаказаност. Красотата невинаги се равнява на добро сърце, както учениците в гимназия „Ол Сейнтс” добре знаят – а Дария Фолоухил най-добре от всички. Тя е Кралицата. Красива, популярна и богата, Дария може да има всичко, което поиска, дори да е просто мимолетна хрумка. Защо тогава единственото ѝ истинско желание е именно това, което може да съсипе живота ѝ?

„Фигури“ от Мария Попова

Издава: „Колибри“
Дата на публикуване:  5 юни 2020
Превод: Паулина Мичева
Дизайн на корицата: Стефан Касъров

За книгата: Съществуват безброй начини да изживееш живота си красиво. Огромна част от красотата, огромна част от това, което ни тласка да търсим истината, произлиза от невидими връзки – връзки между идеите, между науките, между обитателите на конкретно време и конкретно място, между вътрешния свят на всеки новатор и следата, която той оставя по стените на пещерата на културата, между бледите фигури, които се разминават помежду си сред нощния пейзаж с леко, небрежно приятелско кимване, преди факлата на някоя революция да освети новия ден и преди клечката кибрит да е преминала от едни ръце в други. Фигури изследва комплексните аспекти на любовта и търсенето на смисъл, като в рамките на четири века преплита житейските пътища на няколко исторически личности – голяма част от които жени, повечето от тях незаслужено потънали в периферията на историята.

Ако искате да включим и ваша книга в седмичния ни подбор на нови заглавия, пишете ни на [email protected] поне няколко дни преди излизането ѝ на пазара, следвайки ползвания в този материал формат.