fb

Книжарници "Хермес" препоръчват, виж какво!

@-книгиНовите книги на седмицатаСпециални

Новите книги на седмицата – 8 декември 2019 г.

17 мин.

Веднъж в седмицата „Аз чета“ ви представя новите книги на пазара, подбрани от самите издателства. Следете нашия специален формат, но продължавайте да четете и ревютата, които правим всеки ден. Защото искаме да обичате книгите още повече!

„Неутешимите“ от Казуо Ишигуро

Издава: „Лабиринт“
Дата на публикуване: 6 декември 2019 г.
Превод: Владимир Молев
Редакция: Емилия Л. Масларова
Художник на корицата: Албена Лимони

За книгата: Прочутият пианист Райдър пристига в неназован европейски град, където е поканен да изнесе концерт. Всички, на които се натъква там, са нещастни, онеправдани от съдбата, вечно недоволни. Райдър се лута между тях като в кафкиански сън, паралелните съдби и фрагментите от тях се сливат в една: съдбата на всички нас, и ние се питаме кога животът се е превърнал в презентация, приятелите – в група за поддръжка, а големият концерт, галапредставлението, което очакваме с такова нетърпение и за което се готвим цял живот – в един безкраен антракт. Райдър обикаля из тази изобличена и заклеймена реалност, в която всички са като досадни мухи и не спират да жужат за проблемите си и да искат, искат, искат. Всичко – като във всеки сън – е изкривено, изопачено, преобърнато, отразено в кривото огледало на несбъднатите мечти и прекалените очаквания. А дните отминават. И в абсурдния ни живот смисъл няма. Утеха също… Но Ишигуро нямаше да е толкова велик и прекрасен, ако тази сюрреалистична какофония не се беше превърнала под перото му в песен.

„Чуто, видяно и преживяно“ от Георги Томалевски

Издава: „Факел експрес“
Дата на публикуване: 5 декември 2019 г.
Редакция: Георги Борисов
Предговор: проф. Михаил Неделчев
Художник: Кирил Златков

За книгата: По ред причини, главно политически, мемоарният труд на Георги Томалевски „Чуто, видяно и преживяно“, вижда бял свят едва днес. Книгата дава широка картина на следосвобожденска България, войните, в която тя взима участие, Берлин по време на Първата световна война, Септемврийското въстание и деветоюнския преврат, братоубийствените борби за присъединяване Македония, дейността на дъновисткото движение у нас. За първи път се изнасят автентични и уникални свидетелства за събития и личности, сред които Александрър Протогеров, Наум Томалевски, Петър Дънов. Особено впечатление правят страниците за Ванче Михайлов, когото авторът лично е познавал и е бил свидетел на редица атентати и покушения срещу противниците на терористичните актове, чийто вдъхновител и поръчител е бил Ванче.

„Огледалото на дявола“ от Марк Чадборн

Издава: „Артлайн Студиос“
Дата на публикуване: 3 декември 2019 г.
Превод: Ивелина Минчева-Бобадова
Редакция и корекция: Венелин Пройков
Корица: Тодор Христов

За книгата: Накрая на света най-великият шпионин на Англия ще се изправи пред най-върлия враг на човечеството, но и пред един от най- големите си страхове… 1593 г.: Алхимик на Кралицата и вещ в тъмните сили, магьосник доктор Джон Дий изчезва…… а със себе си отнася и едно тайнствено огледало от обсидиан – предмет,криещ в себе си огромна мощ, а както легендите разказват, и способен да възпламени целия ни познат свят. Задачата е отредена на знаменития майстор на меча, приключенец и донжуан Уил Суифт: да открие Дий и опасното му огледало и да го доведе обратно в Англия преди да ги връхлети бедствието. Уил обаче научава, че това огледало може да му помогне да разреши мистерията, с която живее вече дълги години – тайната, в която е забулена съдбата на загубената му любима, Джени, и изведнъж залозите в битката стават от прекомерно личен характер…

Издава: „ЕМАС“
Дата на издаване: 4 декември 2019 г.
Превод: Юлия Крумова
Редакция: Цвета Германова, Нели Димова
Адаптация на корицата: Златина Гочева

За книгата: Дадено: – една тайнствена планина с формата на пантера (Пантера) ;една група деца (Гекона, Винце, Седмоглавата Хелга, Вираг, Ноеми и, разбира се, Малкия Мук, който записва цялата история за потомците);един поначало съмнителен алпинист (Джони Мередек), една приятелка (Лавиния) и едно куче (Ръшмор); една оправна портиерка (Розика); и една много странна машина, която променя по желание размерите на когото или каквото и да било (Размеромодулатор); Всичко започва като обикновен кръжок по алпинизъм…Но какво ще произлезе от всичко това ще разберем от вълнуващия, невероятен и шеговит приключенски роман на Ержи Кертес.  
Издава: „Дамян Яков“
Дата на публикуване: 2 декември 2019 г.
Превод: Росица Цветанова
За книгата: Странни работи се случват в Коледното селце. Кой е сложил чер пипер в меденките? Кой е угасил Северното сияние? Защо ли вирус обърква програмата на компютъра точно когато Дядо Коледа е напът да разреши заплетена загадка с подарък? Самолет спуска и последните писма с желания за коледни подаръци в Коледното селце. Сред тях има и някаква чудата драсканица върху вехта пожълтяла хартия. Подписана е от „Лапе“, но какво изобразява рисунката, се оказва пълна мистерия за Дядо Коледа и джуджетата. Ето защо добрият старец кара всяко от тях да измайстори собствената си представа за подарък на малкото лапе. Приготовленията за Бъдни вечер напредват по план, но въпреки това нещо не е наред. Някой пакости на Дядо Коледа. Но защо?!Книгата е предназначена за деца между 4 и 12 годишна възраст.
Издава: „Колибри“
Дата на публикуване: 9 декември 2019 г.
Превод: Марта Владова
Дизайн на корицата: Росен Дуков
За книгата: Какво би било, ако ви предложат съвършен дигитален наркотик? В близкото бъдеще няма да има забрани. Потреблението е достигнало предела си, моралът вече не е на мода, религията се е превърнала във фаст фууд. Човечеството е затънало в развлечения, разврат и наркотици. Елитът има нов вид забавление – персонална реалност, в която може да се претвори всяка, най-порочна и престъпна фантазия. Нов технокулт, творение на тайнствена медийна корпорация обещава на всекиго безкрайни удоволствия и вечен живот в синтезирана персонална реалност. На корпоративния шпионин Золтан Варго е възложена задачата да проникне в недрата на корпорацията, създаваща тези реалности, за да изясни същността на зловещия проект, но самият той се оказва въвлечен в дяволската игра. Порнографският експеримент с милиони хора и стартирането на първата
дигитална религия в света рушат всичките му планове и Золтан открива за себе си ужасяваща истина…
Издава: „Парадокс“
Дата на публикуване: 5 декември 2019 г.
Преводач: Георги Стойчев
За книгата: Написан и илюстриран от самата нея, „Балканалия“ (превод от словенски: Георги Стойчев) е дълбоко личен и съкровен колаж от моментите на собствените ѝ детство и юношество. Романът разказва за израстването на едно дете от преселническо работническо семейство в Социалистическа федеративна република Югославия.„Балканалия“ е изключително силен разказ за корените и идентичността, за дома и емиграцията – както навън, така и навътре в себе си. Сам по себе си произведение на изкуството, графичният роман на Самира Кентрич насочва погледа ни към вечната тема за това кои сме, как светът около нас ни променя и как ние му влияем.
Издава: „Ракета“
Дата на публикуване: 4 декември 2019 г.
Научен редактор: д-р Ина Пачаманова
Отговорен редактор: Петя В. Димитрова
Фотография и дизайн на корица и вътрешни разтвори: Георги Вълков
За книгата: Анелия Овнарска-Милушева е настоящ докторант в катедра „Етнология“ на СУ „Свети Климент Охридски“, организатор и водещ на събития с фолклорни мотиви и на дискусии с деца и възрастни на тема българска народна вяра, обичаи и корени, дългогодишна танцьорка и певица във фолклорен ансамбъл. Широката публика я познава като автор на Фейсбук страницата „Думам ти, щерко“. В началото на един от най-празничните месеци на годината излиза едноименната ѝ книга „Думам ти, щерко. Български празници и обичаи“.

Издава: „Труд“
Дата на публикуване: 2 декември 2019 г.
Превод: Жана Тотева
Редакция: Мирослава Бенковска
Дизайн на корицата: Дея Вълчева

За книгата: Завръщането на любимата авторка на криминални истории Лора Джо Роуланд е вече факт. „Сянката на Изкормвача” (от Книгоиздателска къща “Труд”) е първата книга от новата поредица на американката с японски корени – „Викториански загадки”. Писателката е позната на българските читатели с изключително харесваните криминални романи за самурая Сано Ичиро от поредицата „Японски загадки”. В новата поредица основният герой е млада жена. Сара Бейн е независима дама, която сама изкарва прехраната си като фотограф. Професията й я сблъсква с най-различни хора и я въвлича в най-различни ситуации, някои от които твърде опасни. Чувствайки се отговорна за смъртта на няколко млади жени, Сара поема риска да тръгне по следите на жестокия убиец, станал известен като Джак Изкормвача.

„Рамене и самоти“ от Боряна Богданова

Издава: „Библиотека България“
Дата на публикуване: 4 декември 2019 г.
Редактор: Ива Спиридонова
Дизайнер на корицата: Капка Кънева
За книгата: Поезията на Боряна Богданова е къща, която някой е напуснал. Над покрива ѝ свети немилостиво слънце, а цветята в градината гледат надолу. По стените отвътре има закачени въздишки вместо картини. Но. От ъгъла наднича един възпълничък трепет с алени бузи, прилича на току-що погалено дете. И ти просветва: има някой вкъщи. (Ива Колева)

„Вярвай в чудеса“ от Павлина Делчева-Вежинова

Издава: „Софтпрес“
Дата на публикуване: 2 декември 2019 г.
Редакция: Виктория Иванова
Дизайн на корицата: Стоян Атанасов, Kontur Creative

За книгата: „Вярвай в чудеса“ ще ви понесе на шейната на белобрадия старец към селото зад Полярния кръг, където се случват всички вълшебства. Там той е започнал традицията да оставя подаръци на малчуганите, така че сутринта на Коледа да ги очаква прекрасна изненада. Да вижда щастието, изписано върху детските лица, е мисия, която Дядо Коледа приел присърце. Но тази важна и отговорна задача той не можел да изпълни сам, затова на помощ му се притекли джуджетата, които се грижели да изработят и изпратят навреме всички подаръци. В книгата срещаме още елена Рудолф, който помогнал на Дядо Коледа в избора на шейна, а също и полярния мечок, който пък носил чувалите, пълни с писма, адресирани до Северния полюс. Из страниците на „Вярвай в чудеса“ откриваме някои от най-емблематичните символи на празника – сребърното звънче, захарното бастунче, украсената коледна елха.

„Творецът на ангели“ от Стефан Брайс

Издава: „ICU“
Дата на публикуване: 2 декември 2019 г.
Превод: Мария Енчева
Редакция: Невена Дишлиева-Кръстева
Корекция: Мария Йорданова
Дизайн на корицата: Живко Петров
Предпечатна подготовка: Асен Илиев

За книгата: „Творецът на ангели“ започва като пасторален роман, който гравитира около отношението на селяните към новопристигналия семеен лекар. Виктор Хопе е потаен до мистериозност и буди подозрение в малката затворена общност на Волфхайм – забравено от Бога местенце, скътано между Белгия, Германия и Нидерландия. Той се завръща в бащиния си дом заедно с бебетата си тризнаци Михаил, Гавраил и Рафаил. Децата са с видими физически малформации, което местните хора тълкуват като белег за дяволско наказание, което не приляга на ангелските им имена. Постепенно в историята се примесват все повече теми: религията и науката, любовта и отхвърлянето, гениалността и лудостта, доброто и злото, етичното. Основната тема обаче е очертаването и изместването на личните граници. Предвид напредъка на науката и технологиите, всички тези тематични пластове звучат особено актуално. Дали обаче човекът е готов да бъде Творец и какво ще се случи, ако си го позволи?

„Град от месинг“ (кн. 1 от трилогията „Хрониките на Девабад“) от С. А. Чакраборти

Издава: „Ибис“
Дата на публикуване: 5 декември 2019 г.
Превод: Вера Паунова
Редакция: Преслава Колева
Дизайн на корицата: Кремена Петрова

За книгата: Нахри е ненадмината измамница, която никога не е вярвала в магии. И по-добре от всеки друг знае, че това, с което си изкарва прехраната из улиците на Кайро – гледане на ръка, гонене на зли духове, изцеляване – са просто номера, с които да прибира парите на османските благородници. Ала когато по време на едно от шарлатанствата си, без да иска, призовава Дара – загадъчен джин воин, Нахри е принудена да приеме, че магическият свят, за който винаги е смятала, че съществува единствено в приказките, е истински. Защото джинът ѝ разказва забулена в тайни история: отвъд горещи, брулени от вятъра пясъци и отвъд руините на някога великолепни човешки градове се намира Девабад – легендарният Град от месинг. В него, зад позлатените му стени, зад шестте порти на шестте племена на джиновете, тлеят прастари вражди. И когато решава да навлезе в този свят, Нахри научава, че истинското могъщество е свирепо и жестоко.

„Тревожни хора” от Фредрик Бакман

Издава: „Сиела“
Дата на публикуване: 4 декември 2019 г.
Превод: Любомир Гиздов
Корица: Дамян Дамянов (адаптация)

За книгата: „Тревожни хора” – нов роман от един от любимите автори на българския читател Фредрик Бакман („Човек на име Уве”, „Баба праща поздрави и се извинява” и др.) – излиза на български за коледните празници. Крайно неуспешен опит за банков обир завършва с това обирджията да се заключи в малък апартамент заедно със свръхентусиазиран брокер, двама кисели любители на „ИКЕА”, жена в напреднала бременност, суициден мултимилионер и… заешка глава. Полицията обсажда сградата. Също така води преговори. И носи пица на заложниците.

„Сигнал за живот“ от Жозе Родригеш душ Сантуш

Издава: „Хермес“
Дата на публикуване: 3 декември 2019 г.
Превод: Дарина Миланова
Редакция: Даниела Атанасова
Дизайн на корицата: Георги Станков

За книгата: Вълнуващо приключение в Космоса от най-четения португалски писател Когато радиотелескопите на програмата SETI засичат необикновен сигнал, учените от международния екип го изследват и стигат до изумително заключение. Източникът на сигнала е извънземен разум. А още по-невероятното откритие е, че представители на изпратилата посланието цивилизация са се насочили към Земята. Космическият обект, наречен от учените Фанес, ще мине покрай нашата планета след по-малко от три седмици. Световните лидери вземат решение да изпратят на космическа мисия шестима астронавти и учени, които да установят контакт с извънземните. Сред тях е и Томаш Нороня – в ролята си на водещ криптолог. Португалецът е изправен  пред най-голямото предизвикателство в живота си. Наред с напрежението от трескавата подготовка и отговорността на мисията той е измъчван от съмнения пред неизвестността. Предстоящото историческо събитие повдига важни и сложни философски въпроси не само за него, но и за цялата научна общност. Дали Вселената е резултат от случайност? Защо съществува? Защо ни има нас? Има ли други разумни форми на живот в необятната космическа шир? И ако да, как биха били настроени към човечеството?

„Шестото покварено дете“ от Джонатан Баркър

Издава: „Плеяда“
Дата на публикуване: 5 декември 2019 г.
Превод: Сибин Майналовски
Редакция: Светла Иванова
Дизайн на корицата: Димитър Стоянов – Димо

За книгата: Чикагската полиция и ФБР са в ужас, натъквайки се на нова серия от убийства. Разкриват се все повече тайни от миналото на всеки герой,  напрежението нараства с всяка следваща страница, докато истината за мотивите на убиеца Четирите маймуни най-сетне излиза наяве в майсторски написания финал.

„Приказки“ от Ханс Кристиан Андерсен

Издава: „Дъбови листа“
Дата на публикуване: 5 декември 2019 г.
Превод: Милена Русинова
Редакция: Габриела Кожухарова
Корекция: Русанка Одринска
Илюстрации: Кантен Гребан
Графично оформление: Кантен Гребан, Тед Контур

За книгата: Има едно златно правило за семейните библиотеки и то гласи, че в тях винаги има място за още една книга от Ханс Кристиан Андерсен. Особено ако говорим за красиво полиграфическо бижу, каквото е най-новата книга “Приказки” с илюстрации на ненадминатия майстор на детайла Кантен Гребан. Тя излиза от печат с логото на изд. ”Дъбови листа”. Обичаният от милиони разказвач Ханс Кристиан Андерсен отново е тук, за да стопли сърцата ни. “Палечка”, “Малката русалка” и “Славеят и императорът” са трите истории, които изд. “Дъбови листа” събира за нас тази Коледа. Изданието е с твърди корици и вълшебни илюстрации от Кантен Гребан, който познавате от бестселъра “Мама” от Елен Делфорж, преведен на 24 езика.

„Розата на Тюдорите. Началото на една династия“ от Мери Грифит

Издава: „Ера“
Дата на публикуване: 6 декември 2019 г.
Превод: Теодора Давидова
Редакция: Евгения Мирева
Дизайн на корицата: Мира Минкова

За книгата: Крал Хенри V и неговата привлекателна съпруга Катрин де Валуа са благословени с раждането на син. Но щастието им е краткотрайно. Неочакваната смърт на Хенри оставя Катрин вдовица на двадесет и една години. Синът ѝ е само на десет месеца, но вече е крал на Англия и Франция. Кралицата се изправя пред непосилната задача да бъде едновременно грижовна майка и политически стратег. Самотната Катрин намира утеха в истинско приятелство с млад уелсец на име Оуен. Когато това прераства в любовна връзка, те се заричат да я пазят в тайна. Двамата се изправят пред многобройни врагове, политически заговори и безмилостна борба за власт.

Ако искате да включим и ваша книга в седмичния ни подбор на нови заглавия, пишете ни на martina.lambova@gmail.com поне няколко дни преди излизането ѝ на пазара, следвайки ползвания в този материал формат.