fb
@-книгиНовите книги на седмицата

Новите книги на седмицата – 9 декември 2017 г.

12 мин.

Веднъж в седмицата „Аз чета“ ви представя новите книги на пазара, подбрани от самите издателства. Следете нашия специален формат, но продължавайте да четете и ревютата, които правим всеки ден. Защото искаме да обичате книгите още повече!

Чудеса край малката река“ от Фани Флаг

Издава: „Бард“
Дата на публикуване: 8 декември 2017 г.

За книгата: B нeпoвтopимия cи тoпъл и yвлeĸaтeлeн cтил, ĸoйтo я пpeвpъщa в любимa пиcaтeлĸa нa милиoни xopa пo цeлия cвят, Фaни Флaг ни пpeдлaгa oчapoвaтeлнa ĸoлeднa иcтopия зa вяpa и нaдeждa, пoдxoдящa зa читaтeли oт вcичĸи възpacти. B нaй-южния ĸpaй нa Aлaбaмa, нa бpeгa нa живoпиcнa peĸa, ce нaмиpa тиxoтo ceлцe Лocт Pивъp – Изгyбeнaтa peĸa, – ĸъдeтo вpeмeтo cяĸaш e cпpялo… Cлeд ĸaтo мy пocтaвят cтpяcĸaщa диaгнoзa, Ocyaлд Д. Keмбъл нaпycĸa cтyдeния и бpyлeн oт зимни вeтpoвe Чиĸaгo, зa дa пpeĸapa пocлeднaтa cи Koлeдa нa тoплo в ceлцeтo Лocт Pивъp. Taм тoй cpeщa пoщaльoн, ĸoйтo paзнacя пoщaтa c лoдĸa, мaгaзинep c paзбитo cъpцe, дaмитe oт Mиcтичния opдeн нa Kpaлcĸитe тoчĸи, ĸoитo тaйнo въpшaт дoбpи дeлa. Cpeщa и мaлĸa птицa нa имe Джaĸ, глaвeн гepoй в тaзи нeзaбpaвимa иcтopия зa eднa вълшeбнa Koлeдa нa юг.‌

„Бар „Петлите““ от Джон Гришам

Издава: „Обсидиан“
Дата на публикуване: 7 декември 2017 г.
Преводач: Надежда Розова

За книгата: Марк, Тод и Зола решават да учат право, за да променят света. Но след три години следване приятелите са наясно, че са станали жертва на измама. Те са взели огромни заеми, за да се запишат в посредствено учебно заведение. Неговите възпитаници трудно изкарват изпита за правоспособност и още по-трудно си намират добре платена работа. А когато разбират, че тяхното висше училище е част от верига  кухи фирми,  хедж фондове и отпускащи студентски кредити банки, Марк, Тод и Зола осъзнават, че са попаднали в мрежите на ловък и безскрупулен играч, който печели милиони с подвеждаща реклама, незаконни финансови операции и съмнителни офшорни сделки.

„Вечеряй с мен: 50 френски тайни за забавно хапване“ от Елизабет Бард

Издава: „Слънце“
Дата на публикуване: 8 декември 2017 г.
Превод: Катя Перчинкова

За книгата: С полезни съвети и лесни за изпълнение рецепти Елизабет Бард въвежда читателите в очарователния свят на френските кулинарни и житейски тайни. Разкрива ни как да се храним и живеем по-добре, кои са петте най-важни готварски инструмента на французите, както и 15-минутните ястия, популярни в цяла Франция. Книгата съдържа и съвети за родители – защо френските деца ядат много зеленчуци и как да научим нашите да бъдат като тях.

„Жълтият плик“ от Ким Динан

Издава: „Ера“
Дата на публикуване: 7 декември 2017 г.
Преводач: Емилия Карастойчева
Корица: Фиделия Косева

За книгата: Ким и съпругът й опознават Еквадор, Перу, Непал и много други екзотични места, извън туристическите дестинации. Двамата срещат трудности и предизвикателства, но и опознават различни култури, създават приятелства и изживяват приключения, които коренно променят живота им. „Жълтият плик“ е интригуващата и завладяваща история за необикновените приключения на едно обикновено семейство. Разказ, изпълнен със страст, хумор и емоции, който ни доказва, че мечтите се сбъдват, стига да поемем риска да ги изживеем.

„Земята вика Майор Том“ от Дейвид М. Барнет

Издава: „Кръгозор“
Дата на публикуване: 4 декември 2017 г
Преводач: Цветана Генчева
Дизайн на корицата: Стоян Атанасов

За книгата„Земята вика Майор Том” е роман за един звезден човек, който чака в небето…
Но това не е книга за Космоса, както не е и роман за Дейвид Боуи. Това е необичайна, затрогваща и невероятно забавна история за самотата и за приятелството, за един човек, който се е отказал от света, но открива по най-невероятния начин, че може би светът не се е отказал от него.

„Българите!: Забравените постижения“ от Делян Момчилов

Издава: „Ciela“
Дата на публикуване: 5 декември 2017 г.
Илюстрации: Стен Дамянов
Дизайн на корицата: Николай Манчев

За книгата: 50 българи, 50 забравени постижения, над 300 илюстрации. Под ръководството на проф. Пламен Павлов, „Българите! Забравените постижения” гарантира  висока историческа стойност, без да претендира за академичен труд и да изпада в патетична полемика. Това е книга, насочена към децата, към техните родители, към тийнейджърите, към родолюбците, към космополитите – към всеки, който иска да научи малко повече за близкото и далечното ни минало, за да съхрани доброто, оптимистичното и любопитното в националната ни памет.

„Зулейха отваря очи“ от Гузел Яхина

Издава: „Colibri“
Дата на публикуване: 8 декември 2017 г.
Преводач: Ася Григорова
Дизайн на корицата: Стефан Касъров

За книгата: „Зулейха отваря очи“ е книга събитие. През 1930 г. в патриархалния свят на татарските селца властват мрачните норми на подчинение на жената. Зулейха овдовява и й се налага да запретне ръкави в борбата с живота. След тежки битки с правила, системи и противоречия тя отваря очите си за любовта, майчинството, свободата.

„Далечна светлина“ от Софи Лагуна

Издава: „Еднорог“
Дата на публикуване:7 декември 2017 г.

За книгата: История за това какво значи да бъдеш различен, за степента на болка, която едно дете може да понесе, преди да се пречупи, за добротата, скрита у всекиго и за далечната светлина в края на пътя, която ни спасява и в най-мрачните мигове от живота.

 

„Концлагерът „Белене““ от Борислав Скочев

Издава: „Ciela“
Дата на публикуване: 7 декември 2017 г.

За книгата: В „Концлагерът „Белене” 1949 – 1987” обстойно са проследени периодите на съществуване на лагера, колко хора е имало в него, както и какви са законовите основания за задържане, организацията на концлагерната система, обектите вътре, стопанството, принудителния труд, агентурно-оперативната работа, охраната, режима, храната, облеклото, наказанията, медицинската помощ, опитите за бягства… разстрелите. Авторът изчерпва всички достъпни средства за достоверна информация – от  публикации, спомени, книги, през представения огромен брой документи, до изповедта на оцелели от ада или техните потомци.

„Четвъртата маймуна“ от Джонатан Баркър

Издава: „Плеяда“
Дата на публикуване: 7 декември 2017 г.

За книгата: „Четвъртата маймуна“ е надникване в най-мрачните кътчета на душата, в онази бездна, където се крие истинското аз на всеки човек, и се раждат тайни.. които убиват.
В продължение на пет години У4М (убиецът „Четирите маймуни“) тероризира гражданите на Чикаго. Полицията е безсилна, жестоките престъпления продължават… докато един ден при транспортна злополука загива човек и в джоба му намират зловеща находка: бил е напът да достави пратка, доказваща, че е похитил нова жертва, която може би още е жива…

 Издава: „Colibri“
 Дата на публикуване: 8 декември 2017 г.
Преводач: Милена Попова
За книгата: Емоционални, проницателни и изящни, разказите на Труман Капоти са сред най-доброто, написано през XX век в Америка. „Познатият непознат. Ранни разкази“ е първото проявление на гения на писателя да създава незабравими герои със сложни характери. Малко момче се сблъсква с ужасяващо насилие, преследвайки в гората избягал затворник. Дребнава завист съсипва живота на едно от най-популярните момичета в престижна частна гимназия. Разговорът на две светски дами от Ню Йорк разкрива грозни тайни. И децата, и възрастните в тези разкази търсят разбиране в един несигурен свят. Това са истории за расизъм и неправда, за насилие, за бедност и отчаяние. За състрадание, за мъдрост и чудеса. А най-силен от всичко е кънтящият глас на писателя, станал по-късно един от най-самобитните творци на американската проза.

„Уроците на Сатурн“ от Хули Леонис

Издава: „Апостроф“
Дата на публикуване: 7 декември 2017 г.
Дизайн на корицата: Биляна Славкова

За книгата: Настоящата книга ни разкрива какви са уроците на Сатурн – планетата, която свързва в живота ни миналото с настоящето и бъдещето. Припомня ни какво не сме научили, както и какво трябва да научим, за да сме щастливи в бъдеще. Без да се изправим пред уроците на Сатурн и да се справим с тях, ние няма как да сме щастливи. Само че има едно условие – за да можем да се справим с тези уроци, ние трябва да сме зрели, мъдри и да сме овладели страховете си. Не успеем ли да направим това, Сатурн ще бъде най-голямото предизвикателство в живота ни. Успеем ли обаче, тогава ще се насладим на зрялото и заслужено щастие и ще се възхищаваме на собствената си сила.

„Легенда за светия пияница“ от Йозеф Рот

Издава: „Лист“
Дата на публикуване:
Преводач: Ана Димова
Дизайн на корицата: Дамян Дамянов

За книгата: Творчеството на Йозеф Рот (1894 – 1939) е нареждано сред върховете на европейската класика. В него се долавя отгласът от Първата световна война и носталгията по разпадналата се империя на Хабсбургите. След възшествието на националсоциализма през 1933 г. книгите на Йозеф Рот са забранени и той емигрира във Франция. „Легенда за светия пияница” е последната му новела и в нея се прокрадват автобиографични нотки, защото както своя герой и авторът напуска този свят след самоубийствено пиянство в Париж. Рот си отива отчаян след присъединяването на Австрия към Третия райх, когато му е отнета и последната надежда, че неговият свят, светът на многонационалната монархия може да се върне.

„Ако мога да дам само един съвет“ от Ричард Рийд

Издава: „Хермес“
Дата на публикуване: 7 декември 2017 г.

За книгата: Представените в книгата личности споделят най-важния житейски урок, който са усвоили. Кратките истории покриват богат спектър от човешкия опит и душевност, обобщени в ценни съвети: от препоръката на президента Бил Клинтън да забелязваме и уважаваме всеки човек, когото срещаме, до вярата в християнските ценности на приключенеца Беър Грилс, от британския хумор на актьора Джъд Лоу („Ако ще закъсняваш, наслади се на закъснението“) до забележителния характер на оцелялата от холокоста Лили Ебърт („Винаги използвайте възможно най-пълноценно това, което имате, колкото и малко да е то“).

„Вратата“ от Магда Сабо

Издава: „Colibri“
Дата на публикуване: 8 декември 2017 г.
Превод: Нели Димова
Дизайн на корицата: Дамян Дамянов

За книгата: „Вратата“ е поразителна изповед, подписана от една забележителна романистка. Героинята е писателка, разказва за отношенията си със своята прислужница Емеренц Середаш, която е нейна противоположност – едната е възрастна, другата млада; едната едва знае да пише, другата живее с думите; едната е упорита, но и изпълнена със смирение, другата притежава гордостта на интелектуалката. И все пак прислужницата има на какво да научи своята господарка. Емеренц твърдо държи на свободата си, на мълчанието си, на самотата си и отказва на всички достъпа до дома си. Какви тайни се крият зад вратата й? На места книгата звучи като размишление за смисъла на човешкия живот, а Емеренц притежава нещо от героините на античните трагедии. 

„Майските рози“ от Дот Хъчисън

Издава: „Милениум“
Дата на публикуване: 7 декември 2017 г.
Превод: Елена Павлова
Дизайн на корицата: Живко Петров

За книгата: Сериен убиец преследва красиви млади девойки и броят на жертвите му расте. Той „подписва“ покушенията си с откъснати цветя. Разследващите агенти от ФБР Брандън Едисън, Виктор Хановериан и Мерседес Рамирес са нащрек, защото знаят, че тайнственият маниак отново ще излезе на лов и някъде в страната ще се появи труп на хубавица с прерязано гърло, положена върху олтар от рози. Прия, сестра на една от жертвите му, покосена преди години, е сред предполагаемите цели на чудовищния ценител на красотата. Готова ли е тя да изложи живота си на риск, за да помогне в разследването, преди розите да се обагрят в кръв? Сега е зима, но с идването на пролетта заплахата надвисва все по-осезаемо.

„Сенки в снега“ от Луиз Пени

Издава: „СофтПрес“
Дата на публикуване: 10 декември 2017
Превод: Нели Лозанова
Дизайн на корицата: Радослав Донев

За книгата: Зима е, но главен инспектор Арман Гамаш търси спасение от една по-различна буря сред живописните улички на град Квебек, в уютна англоезична библиотека, където царят покой и безвремие. Докато в мазето й е намерено тялото на скандален археолог. Гамаш се отказва от почивката си, за да разреши мистерия, чиито корени се простират векове назад във времето…

Ако искате да включим и Ваша книга в седмичния ни подбор на нови заглавия, пишете ни на editors@azcheta.com поне няколко дни преди излизането й на пазара, следвайки ползвания в този материал формат.