fb
@-книгиНовите книги на седмицата

Новите книги на седмицата – 9 декември 2018 г.

19 мин.

Веднъж в седмицата „Аз чета“ ви представя новите книги на пазара, подбрани от самите издателства. Следете нашия специален формат, но продължавайте да четете и ревютата, които правим всеки ден. Защото искаме да обичате книгите още повече!

„Ноктюрни“ от Казуо Ишигуро

Издава: „Лабиринт“
Дата на публикуване: 3 декември 2018 г.
Превод: Владимир Молев
Редакция: Мила Томанова
Художник на корицата: Албена Лимони

За книгата: Нобеловият лауреат КАЗУО ИШИГУРО отново изумява читателите си.Чувствени и в същото време сдържани, новелите му наистина наподобяват ноктюрни. Петимата разказвачи наблюдават преломните моменти в живота на другите спокойно, сякаш слушат музика. Съвсем различни хора изживяват криза в отношенията си, в кариерата и творчеството си, но си приличат в едно: всички те се стремят да намерят себе си, да станат по-добри, да срещнат любовта. Опитват се отново да се почувстват живи, за да не се разтворят в здрача на живота си и да „звучат“ възможно най-дълго.

 „Особнякът” от Юсуф Атълган

Издава: „ЖАР“
Дата на публикуване: 7 декември 2018
Превод: Хубавинка Филипова
Редакция: Жанет Аргирова
Дизайн на корицата: Божидар Чемширов

За книгата: „Да не би всичко това да се случва във време, в което аз не съществувам, и в измерения, където мен ме няма?“ Темата на романа е екзистенциалната криза на съвременния човек, загубил себе си и търсещ отговора за смисъла на съществуването си. Героят, наречен Дж., не може да намери мястото си в обществото, отблъскват го фалшът, двуличието, абсурдността на битието. Отрича наложените ценности, смята, че най-доброто общество се състои от двама, и търси истинската любов. Уви, тя все му се изплъзва. Същевременно иска да спаси хората отбезсмисленото им съществуване. Някои намират сходство на романа със „Спасителят в ръжта“ на Дж. Селинджър и „Глад“ на Кнут Хамсун. Юсуф Атълган предава душевните състояния на героя си с топла съпричастност и фина ирония, която разведрява атмосферата на романа. Юсуф Атълган (1921-1989) e един отосновоположниците на модернизма в турската литература. Орхан Памук го смята за един от своите учители. Характерен е с блестящия си стил и с дълбок психологизъм.

„На пет стъпки от теб“ от  Рейчъл Липинкот, Мики Доутри, Тобаяс Яконис

Издава: „Ибис“
Дата на публикуване: 4 декември 2018 г.
Превод: Ирина Ценкова
Редакция: Преслава Колева
Дизайн на корицата: Кремена Петрова

За книгата: Това е роман, който въпреки сюжета си няма да ви разплаче. Една история, която ще ви вдъхнови да преосмислите своя живот. Ще ви накара да искате да изживеете пълноценно всеки един момент, въпреки всичко. Защото понякога единственото, което можем да направим, е да не се отказваме и да откриваме щастието във всичко! Стела Грант спазва стриктно всички правила, особено когато става дума за лекарски предписания. През по-голямата част от живота си тя е принудена да посещава редовно болница заради заболяване на белите ѝ дробове. И е твърдо решена да страни от всеки, който може да я зарази и така да осуети шансовете ѝ за трансплантация на нови бели дробове. Дистанция от шест стъпки. Без изключения. Уил Нюман е почти на осемнайсет и единственото нещо, върху което иска да има контрол, е възможността да откаже посещенията си в болница. Той не се интересува от лечението си и от новото експериментално лекарство. Скоро ще стане пълнолетен и ще може да види света не само от прозорците на болниците, в които е бил. Уил е точно това, от което Стела трябва да се пази. Един негов дъх и тя може да се прости с мястото си в списъка с чакащи за трансплантация. И ето че безопасността, която шестте стъпки трябва да ѝ осигурят, се усеща и от двамата като наказание.

„И никога не я откриха“ – Ремигиуш Мруз

Издава: „Ера“
Дата на публикуване: 3 декември 2018 г.
Превод: Васил Велчев
Редакция: Евгения Мирева
Дизайн на корицатаЖивко Петров

За книгата: Десет години след изчезването на Ева, Дамян е загубил надежда, че ще разбере какво се е случило с годеницата му. Неочаквано на страница във Фейсбук се появява нейна снимка. Качена е от момче, запознало се с нея на концерт предишната вечер. Скоро същият човек публикува друга снимка, която шокира Дамян. Самият той я е правил дни преди тя да изчезне и не я е показвал на никого. Кой издирва Ева? Възможно ли е тя да се появи след десет години? Как се е укрила и къде е била през това време? Защо не се е свързала с него? Изведнъж снимките изчезват, както и профилът, от който са публикувани. А Дамян попада на следа, която го насочва в неподозирана посока… Ремигиуш Мруз е новото голямо име в жанра. Адвокат по образование, той е автор на 30 криминални романа, продадени в милиони екземпляри и адаптирани за телевизионния екран.

 

„Сладкият хаос“ от Ото Толнаи

Издава: „Ерго“
Дата на публикуване: 4 декември 2018 г.
Превод: Нели Димова, Мартин Христов
Редакция: Нели Димова, Мартин Христов
Дизайн на корицата: Калина Димова

За книгата: Толнаи прилича на онези творци, които, дълбоко пропити от големите духовни течения на епохата си, дори поддържащи тесни връзки с представителите на определящите трендове, в собствения си творчески път следват напълно различна посока, а средата им е нужна дотолкова, доколкото ѝ се противопоставят.

„Голяма книга на духовете“ на Том Егеланд

Издава: „Персей“
Дата на публикуване: 7 декември 2018 г.
Превод: Ралица Тачева
Редакция: Пламен Тотев
Дизайн на корицата: Стефан Тотев, Мариус Ренберг

За книгата: Вярвате ли в съществуването на кръвожадни вампири и страховити върколаци? Поглеждали ли сте всяка вечер преди лягане под леглото, за да сте сигурни, че отдолу не се крие чудовището от най-страшните ви кошмари? Събуждали ли сте се посред нощ, усетили студения полъх на тайнствено привидение, което сякаш  иска да ви примами в друг отвъден свят? Независимо какъв е отговорът на тези въпроси, всеки от нас изпитва странно влечение към страшните истории и към трепета, който те пробуждат в примрелите ни от уплаха сърца. Световноизвестният писател Том Егеланд („Ефектът на Лазар“, „Заветът на Нострадамус“) представя тази книга със страховити истории за най-митичните ужасяващи същества, допълнени от богата енциклопедия на свръхестествените сили, от която ще научите много неща за прочутите чудовища, древни демони и митични създания. Затова смело открехнете тази врата към царството на мрака и безплътните сенки и се сблъскайте с най-големите си страхове! Книгата е с цветни илюстрации, дело на художника Мариус Ренберг.

„Кодът на личността за родители: Разберете защо децата ви се държат така“ от Флорънс Литауър

Издава: „Август“
Дата на публикуване: 3 декември 2018 г.
Превод: Станислава Миланова
Дизайн на корицата: Румен Димитранов

За книгата: Авторката на бестселъри Флорънс Литауър използва проверените принципи от популярната си книга „Кодът на личността“ (от която са продадени над 1 милион екземпляра), за да ви помогне да установите и разберете личностния тип на детето си. Това ще стане само след като се запознаете с четирите основни личностни типа, които характеризират всички хора – възрастни и деца.

 

„Преселението“  от Боян Биолчев

Издава: „Труд“
Дата на публикуване: 6 декември 2018г.
Редакция: Мирослава Бенковска
Дизайн на корицата: Греди Асса

За книгата:  „Преселението“ (от Книгоиздателска къща „Труд“) е книга, писана от професор Боян Биолчев с години. Повлияна от личната съдба на неговия род, историята започва по време на Първата балканска война. Турците настъпват на северозапад и безчинстват в българските села в Беломорска Тракия. Българско семейство бяга с двамата си сина, дъщеря си и новородената си внучка. Едва шестгодишно, едното от момчетата спасява малоумния си брат да не бъде изнасилен от турски войник, като го застрелва със собствената му пушка. Предпазвайки семейството да не бъде открито и избито обаче, дядото задушава новородената си внучка. След много трудности семейството стига в малко българско градче Василико (днес Царево). Иван е баща на новороденото, който бяга към Бяло море от турската армия, в която е служил, за да не стреля по българи. След много перипетии, далече от семейството и без новини за съдбата му, Иван успява да намери жена си Златина и семейството си. Но дали вече не е късно да бъде залепено това, което е безвъзвратно счупено?

„Безсмъртниците“ от Клоуи Бенджамин

Издава: „Егмонт“
Дата на публикуване: 8 декември 2018 г.
Превод: Ирина Денева-Слав
Редакция: Радка Бояджиева
Адаптация на корицата: Калина Мариянова

За книгата: През лятото на 1969 г. децата на семейство Голд посещават дома на мистериозна жена, известна със способността си да предсказва точния ден на смъртта. Вмъкват се при нея един след друг, за да разберат съдбата си… и това е последното лято, в което са заедно. В какво ще повярват и как ще изберат да живеят? Ще преодолеят ли страха от липсата на контрол над живота, или ще потърсят среща с неизбежното? Най-малкият от тях умира пръв – в указания ден…

„Речите, които промениха историята“ от колектив

Издава: „Хермес“
Дата на публикуване: 04 декември 2018 г.
Превод: Валентина Рашева – Джейвънс
Редакция: Даниела Атанасова, Димитрина Ковалакова
Дизайн на корицата: Тодор Пунгеров

За книгата: Великите речи не само улавят истината на своето време, понякога те са проводник на най-големите злини. Това луксозно издание съдържа забележителни речи, променили хода на историята: от призиви за война до апели за мир и вдъхновяващи апотеози на духа. Тук са събрани въздействащите думи на владетели, тирани, политици, борци за човешките права, духовни лидери – всички до един знакови фигури на епохата, в която са живели. Сборникът има хронологична подредба и започва с Проповедта на планината на Исус Христос, в която той излага принципите на християнството. Следват речи на бележити личности като Елизабет І, Наполеон, Ейбрахам Линкълн, Ленин, Сталин, Хитлер, Чърчил, Шарл дьо Гол, Джон Кенеди, Нелсън Мандела, Индира Ганди, папа Йоан Павел ІІ, Вацлав Хавел. Сред тях заслужено място намират знаковата беседа на Петър Дънов – „Новото човечество“, и речта на президента Петър Стоянов пред Парламентарната асамблея на Съвета на Европа в Страсбург, в която изразява категоричната си позиция за членство на България в ЕС и НАТО.

„Деветата порта“ (трето издание) от Артуро Перес-Реверте

Издава: „Еднорог“
Дата на публикуване: 6 декември 2018 г.
Превод: Боряна Василева
Дизайн на корицата: Христо Хаджитанев

За книгата: Известен издател, замогнал се от продажбата на готварски книги, е открит обесен в собствения си кабинет. Преди смъртта си той е възнамерявал да продаде оригинален ръкопис на Александър Дюма-баща. Под краката на обесения се търкаля отворен екземпляр на "Виконт дьо Бражелон”. Лукас Корсо – самотен и просмукан от джин – е наемен „ловец” на редки издания. Нает да издирва съществуващите екземпляри на една тайнствена книга, забранена през ХVІІ век от Инквизицията, той решава да докаже и автентичността на стария ръкопис, за да помогне на свой приятел.

 

„4 след полунощ“ от Стивън Кинг

Издава: „Плеяда“
Дата на публикуване: 3 декември 2018 г.
Превод: Йосиф Леви
Редакция: Светла Иванова
Дизайн на корицата: Димитър Стоянов – Димо

За книгата: БИБЛИОТЕЧНИЯТ ПОЛИЦАЙ е надникване в умовете ни, където страховете от детството ни са още живи: фантастика и ужас се преплитат в една от най-запомнящите се творби на Краля РОДЕН ОТ МРАКА. Ще продължите ли да снимате, за да „уловите“ по-добре обекта, ако има опасност той да ви улови? Ужасяващото създание малко по малко се изтръгва от дълбините на мрака с всяко натискане на копчето на фотоапарата.

„Текст” от Дмитрий Глуховски

Издава: „Сиела“
Дата на публикуване: 4 декември 2018 г.
Редакция: Ганка Филиповска
Художник на корицата: Живко Петров

За книгата: Иля се връща в Москва след излежана седемгодишна присъда. И Москва, в която са го пуснали, не прилича на онази, от която са го прибрали. Навремето е имал всичко – семейство, любима, бъдеще. Но в една бурна нощ чужда прищявка му отнема всичко в миг. И твърде много време е трябвало да страда, да търпи, да оцелява. Държала го е майчината обич, мечтата да си върне своето момиче, и да поиска сметка на онзи, натопил го с лека ръка: младши лейтенант от Федералната служба за контрол на наркотиците Петър Юриевич Хазин, който за седем години се е издигнал. Но в рамките на броени дни светът се срива върху Иля. Майка му не го е дочакала, срещата с Хазин прераства в кървава саморазправа, няма пари, а бъдеще така и не се предвижда. Сега Иля има само един чужд телефон – този на Петър, в който се съхранява цял един живот – снимки, клипове, дълги разговори, раждането и разпадът на една любов, историята на едно предателство и жестока семейна вендета. Иля може да си присвои този живот. Никога не е било по-лесно да бъдеш някой друг. Но и цената никога не е била по-висока.

  „Остани“ от Стефана Белковска

Издава: „Фабрика за книги“
Дата на публикуване: 3 декември 2018г.
Редакция: Петя В. Димитровска
Дизайн на корицата: Vitta Design и Стефана Белковска

За книгата: След успешния дебют с „Чаках точно теб“ и продължението му „Завинаги ти“ младата писателка Стефана Белковска се завръща с ново хитово заглавие: „Остани“! Третата художествена книга на Белковска проследява четири, независими една от друга любовни истории за сблъсък на силни характерикоито, докато търсят този, който ще ги направи цели, намират себе си. На страниците на „Остани“ срещаме вече познатите, второстепенни герои от първите две книги на Белковска, чиито истории авторката доразвива в четири независими една от друга новели. Това са Тай и Луси, пред които стои въпросът дали обичаме човека до себе си толкова силно, че да му простим грешките в миналото, и Майк и Ейнджъл, които самоотвержено се противопоставят на всичко и всички, докато се борят за невъзможната си любов. Роб и Кехия се срещат ненадейно в другия край на света, за да осъзнаят, че „вкъщи“ означава „в сърцето“, а Джесика научава по трудния начин от Роналд, че човек трябва да обикне истински себе си, за да открие точната си половинка.

Разплата“ от Джон Гришам

Издава: „Обсидиан“
Дата на публикуване: 6 декември 2018 г.
Превод: Надежда Розова
Редакция: Димитрина Кондева
Дизайн на корицата: Николай Пекарев

За книгата: Октомври 1946 г., Клантън, щата Мисисипи. Пийт Банинг е любимецът на град Клантън, герой от Втората световна война, фермер, баща, добър съсед и всеотдаен член на паството на методистката църква. Но една сутрин той влиза в църквата и хладнокръвно убива своя пастор и приятел Декстър Бел. Убийството е шокиращо и озадачаващо, а единственото изявление на Пийт пред шерифа, адвокатите му, съдията, заседателите и собственото му семейство е „Нямам какво да кажа“. Той не се бои от смъртта и е решен да отнесе в гроба мотива си за престъплението…

„Тишина“ от Розамънд Лептън

Издава:“Ентусиаст“
Дата на публикуване: 3 декември 2018 г.
Превод: Мария Чайлд
Редакция: Христина Мираз
Дизайн на корицата: Яна Аргиропулос

За книгата: Ясмин и нейната глухоняма дъщеря Руби пристигат в Аляска. Двете отчаяно се опитват да открият изчезналия баща на малкото момиче. Дни наред те са сами сред ледената пустош. Където няма живот. Където няма никого. Където няма нищо. Където дори сълзите се смразяват, докато се стичат по лицето. Където има само тишина. Една нощ продължава петдесет и четири дни. А може би някъде в мрака някой ги наблюдава. Заплахата е там, но не се чува и не се вижда. Студът боли. А мълчанието може да крещи…

 „Зидан“ от Жан Филип, Патрик Фор

Издава: „Hybrid Books“
Дата на публикуване: 3 декември 2018
Превод: Станил Йотов
Редакция: Стела Зидарова
Дизайн на корицата: Методи Стоянов

За книгата: Зидан е един от най-големите футболисти в цялата история, истински магьосник с топката.

„Ема, пленницата“ от Сесар Айра

Издава: „АГАТА – А“
Дата на публикуване: 4 декември 2018 г.
Превод от испански:  Красимир Тасев
Редакция: Венцислав Николов
Дизайн на корицата: Илко Грънчаров

За книгата: Аржентина, деветнайсети век. Един керван, индиански племена и много пустош… И въпросите, които всеки си задава. Сесар Айра ни повежда на пътешествие към мястото, където времето среща цивилизацията. Точно там откриваме и Ема. Насред хаоса, който изгражда материята, тя иска да изгради своя собствен свят. Сюжетът е екзотичен, но заедно с това реалистичен. Пищно зрелище, което изненадва на всяка страница, изостря обонянието на читателя и го кара да търси много смисли. Великолепен е и преводът на Красимир Тасев! За всички запленени от Айра – след „Светецът“ сега и „Ема, пленницата“, един от ранните романи на аржентинския писател.

„Момче на име Коледа“ от Мат Хейг

Издава: „Прозорец“
Дата на публикуване: 7 декември 2018 г.
Превод: Мая Ненчева
Редакция: Анета Пантелеева
Художник: Крис Моуд
Адаптация на корицата: Лало Николов

За книгата: Каква е истинската история на Дядо Коледа? Всичко започва с единадесетгодишния Николас, който през целия си живот притежава една единствена играчка – кукла от ряпа. Въпреки това той се опитва да повярва в щастието, докато живее с баща си във втората най-малка къща във Финландия. Но един ден баща му изчезва и Николас потегля на опасно пътешествие до Северния полюс в опит да го намери. По пътя си се сприятелява с невъзпитан северен елен, надхитрява миризлив трол и открива тайния магически свят на джуджета. Те обаче имат свои собствени проблеми: коледният дух и добросърдечността им са на изчезване и Николас е единственият, който може да поправи нещата, стига да повярва в невъзможното…

„Кратки отговори на големите въпроси“ от Стивън Хокинг

Издава: „Бард“
Дата на публикуване: 3 декември 2018 г.
Превод: Венцислав Божилов
Редактор: Иван Тотоманов
Дизайн на корицата: Студио „Мегахром“

За книгата: Има ли Бог? Как е започнало всичко? Можем ли да предсказваме бъдещето? Има ли друг разумен живот във вселената? Ще стане ли изкуственият интелект по-умен от нас?  Възможно ли е пътуването във времето? Трябва ли да колонизираме космоса? Какво има в една черна дупка? Ще оцелеем ли на Земята? Как оформяме бъдещето?

„Запали реката“ от Джон Вердън

Издава: „Софтпрес“
Дата на публикуване: 7 декември 2018 г.
Превод: Елена Павлова
Редакция: Виктория Иванова
Дизайн на корицата: Радослав Донев

За книгата: В градчето Уайт Ривър двама души, заподозрени в убийството на полицай, са открити мъртви. Дейв Гърни е повикан да разследва случая, защото продължава да държи рекорда за най-много разкрити убийства в нюйоркската полиция.

 “Тайната на нашата пералня“ от Елина Кръстева

Издава: „Потайниче“
Дата на публикуване: 6 декември 2018 г.
Дизайн на корицата: Елина Кръстева

За книгата: Защо изчезват чорапите? Отговорът на чорапената мистерия е тук!

„Моят път в Айкидо“ от Добромир Друмев

Издава: „Locus“
Дата на публикуване: 6 декември 2018 г.
Дизайн на корицата: Емил Марков

За книгата: Айкидо изхожда от принципа за реалността на Вселената, където нещата нямат условен характер, а са абсолютни. В айкидо стремежът е практикуващият да постигне по-високо ниво на духовно самоусъвършенстване, надхвърляйки техническото ниво на практиката. По този начин айкидо запазва същността си на истинско Будо,  същност, загубена за много бойни изкуства, които в стремежа си към популярност са превърнати в спорт.

„Галерия на шепота“ от Фиона Дейвис

Издава: „Кръгозор“
Дата на публикуване: 6 декември 2018 г.

За книгата: ‌‌След „Момичетата от хотел „Барбизон” и „Наследницата от Дакота Билдинг“ Фиона Дейвис отново ни отвежда в миналото – Ню Йорк в края на 20-те и средата на 70-те години на миналия век. Този път в центъра на историята е забележителният архитектурен шедьовър Grand Central Terminal и интригуващата съдба на две жени, разделени от пет десетилетия.

Ако искате да включим и ваша книга в седмичния ни подбор на нови заглавия, пишете ни на martina@azcheta.com поне няколко дни преди излизането й на пазара, следвайки ползвания в този материал формат.