fb
@-книгиНовиниНовите книги на седмицата

Новите книги на седмицата – 9 октомври

9 мин.

Веднъж в седмицата „Аз чета“ ви представя новите книги на пазара, подбрани от самите издателства. Следете нашия специален формат, но продължавайте да четете и ревютата, които правим за вас. Защото искаме да обичате книгите още повече!

„Гот е да сме двама“ от Йордан Георгиев – Данчо Стълбицата, братя Аргирови

Издава: „СофтПрес“
Дата на публикуване: 3 октомври 2022 г.
Дизайн на корицата: Радослав Донев

За книгата: „Братя Аргирови. Гот е да сме двама“ отбелязва 40 години от създаването на дует Аргирови, а едновременно с нея Кралете на БГ диското се завръщат с юбилеен албум, включващ 13 песни. В биографията им читателите ще открият любопитни подробности от кухнята и богат снимков материал с над 150 фотографии от личния архив на изпълнителите. От най-ранните им години и първите срещи с музиката, през стотици концерти и музикални турнета до получаването на приза БГ Вдъхновение през 2019 година от БГ Радио – братя Аргирови открехват вратата към своя мелодичен свят и канят читателите да надникнат вътре.

„Биберонът на Кики“ от Естер ван ден Берг

Издава: „Изток-Запад“
Дата на публикуване: 3 октомври 2022 г.
Отговорен редактор: Гергана Козарева     
Превод: Вера Янчелова

За книгата: Всички малки и големи морски свинчета обичат да гризкат. Само Кики предпочита да си смуче биберона! Когато мама и́ каже, че е е вече голяма за него, Кики се сърди и го накривява важно. Но тайничко се чуди: пречи ли биберонът на зъбките? И защо изобщо зъбите са толкова важни? Какво ли правят другите животни с тях? Кики решава да разбере! Очаква я забавно зооинтервю, от което ще научи чудна тайна: как да порасне!

Жената от Монпарнас от Каролине Бернард

Издава: „Емас“
Дата на публикуване: 4 октомври 2022 г.
Превод: Величка Стефанова
Редакция: Василка Ванчева
Дизайн на корицата: Златина Зарева

За книгата: Париж, трийсетте години на миналия век. В „Кафе дьо Фльор“ все по-често се заседява млада жена с искрящосини очи и коси, привързани с увит шал. На масата пред нея лежи купчина бели листа, чакащи да бъдат изписани. Жената се казва Симон дьо Бовоар и прави пореден опит да напише първия си роман. А той все не се получава, но Симон не се отказва, тя знае, че е предопределена за революция в литературата. Симон се записва в университета и точно там тя среща мъжа, предназначен да стане неин партньор в живота: Жан-Пол Сартр. Двамата усещат незабавно привличане. Точно този мъж дава сили на младата Симон да продължи да пише. Не минават много години преди никому неизвестната любовна двойка от „Кафе дьо Флор“ да взриви света със своите мисли… Заедно Симон дьо Бовоар и Жан-Пол Сартр формулират философията на екзистенциализма и са в центъра на парижкия бохем.

„Изневярата“ от Демиан Букай

Издава: “Хермес”
Дата на публикуване: 4 октомври 2022 г.
Превод: Светослава Славчева – Бонева
Редакция: Деметра Димитрова
Дизайн на корицата:
Георги Станков                                                            

За книгата: Всеки от нас може да се изкуши да изневери на партньора си, както е възможно и ние самите да станем рогоносци. Свикнали сме да гледаме на изневярата като на трагедия, като на най-унизителното и непростимо предателство. Но дали всички изневери са еднакви? Каква е реалната цена, която се налага двойката да плати след измяната? И толкова ли е сериозно деянието, че често да води до разпадане на семейството и отношенията?
В тази провокативна книга психотерапевтът Демиан Букай изследва изневярата в съвременния свят. От критика към многовековната догма за верността до обяснение на биологичните и социалните фактори, обуславящи изневярата, авторът предлага нов поглед към този сложен проблем. Резултатът е покана да го приемем с истинските му очертания: нито като фриволна игра, нито като прегрешение, което във всички случаи води до драматични последствия. А като предизвикателство, през което двойката трябва да премине, взимайки решения според собствената си представа за съвместно бъдеще.

„Наемникът на императора“ от Ян-Уве Екеберг

Издава: „Персей“
Дата на публикуване: 6 октомври 2022 г.
Превод: Евгения Кръстева

За книгата: Най-епичната романна поредица за викингите – „Последният викингски крал“ от Ян-Уве Екеберг, вече излиза в България. Всяка от книгите е със самостоятелен сюжет. Свързва ги най-великият норвежки крал – Харалд Хардради, чиято слава се разнася в цяла Европа през XI век. Наследник на престола, след като брат му е убит, той е принуден да отиде в изгнание, прочува се с войнските си качества в Русия, става част от личната гвардия на византийския император и като такъв, побеждава българския цар Петър Делян, след което се връща в Норвегия, където става крал, а по-късно предявява претенции и към трона на Англия.
„Наемникът на императора“ е третият роман от поредицата за безстрашния воин.

„Феноменалния Алфредо“ от Малин Клингенбери

Издава: „Книги за всички“
Дата на публикуване: 6 октомври 2022 г.

За книгата: „Феноменалния Алфредо“ е спечелил голямата награда за детска литература „Рунеберг“. Патрик, приятелката му Ирене и Пенсионерския отряд отиват на Канарските острови. Те са сигурни, че могат да прекарат ваканцията си спокойно – не се вижда престъпник на хоризонта. Но съвсем скоро Патрик и Ирене се натъкват на съмнителни хора във фоайето на хотела… Има нещо странно в едрите недодялани лелки, които удивително приличат на бащата на Ирене – Бандита, и неговите мошеници. Те обаче трябва да са в затвора… И кой всъщност е мускулестият Алфредо, който винаги е заобиколен от фенове?
Книгите от поредицата са забавни, брилянтни и с достатъчно напрежение романи, които се четат на един дъх и карат децата да обикнат книгите.

„Алкатрас и Костите на Писаря (книга 2)“ от Брандън Сандерсън

Издава: „Студиото на А“
Дата на публикуване: 6 октомври 2022 г.
Превод: Деница Иванова Райкова
Редакция: Полина Павлинова
Дизайн на корицата: Георги Мерамджиев

За книгата: Злите Библиотекари все още творят поразиите си и от Алкатрас Смедри зависи да спре това! Тази втора книга ще отведе Алкатрас и компания на експедиция в Александрийската библиотека, която – въпреки разпространяваните от Библиотекарите слухове – никога не е била разрушавана. Това е мистериозно място и всички знаят, че крие мрачни тайни. Може ли Алкатрас, със своя талант да чупи неща, да проникне в този таен свят? Или Злите Библиотекари отново ще надделеят?

„Цяло тяло“ от Цвета Делчева

Издава: „Ерго“
Дата на публикуване: 7 октомври 2022 г.
Редакция: Мартин Христов
Дизайн на корицата: Гергана Грънчарова

За книгата: Човек може да бъде убит два пъти, ако бъде убита и паметта за него. Хора от различни поколения, социални слоеве и професии се опитват да разкрият истината за една смърт, но и да се спасят от терзанията на вината.

„Всички шепнещи кости” от А. Г. Слейтър

Издава: „Сиела“
Дата на публикуване: 7 октомври 2022 г.
Преводач: Десислава Сивилова
Редактор и коректор: Вихра Манова
Дизайн на корицата: Фиделия Косева

За книгата: Някога, много отдавна, семейството на Мирен О’Мали натрупало несметни богатства благодарение на сделка с морския народ. Корабите на рода О’Мали прекосявали морската шир, недокоснати от бури и чудовища и сподиряни винаги от попътен вятър. Среброто преливало от семейните ковчези, а родът грижливо пазел зловещата тайна какво получавало морето в замяна на тяхното благоденствие.
Но от години родът не е в състояние да изпълни своята част от уговорката и запада. Младата Мирен знае, че когато това се случи, най-после ще бъде свободна да напусне старото разпадащо се имение и малкия морски град и да потърси мястото си в света. Но последната истинска О’Мали обаче – баба ѝ Ифа – е решена да възстанови славата на рода им, дори да се наложи единствената ѝ внучка да плати цената.

„Извън Африка“ от Карен Бликсен

Издава: „Колибри“
Дата на публикуване: 7 октомври 2022 г.
Превод: Стефан Начев
Дизайн на
корицата: Иво Рафаилов

За книгата: „Имах ферма в Африка…”, така започва едно от най-известните изречения в литературата, а именно романът „Извън Африка” на Карен Бликсен. Той разказва историята на млада датчанка от знатно семейство, която през двайсетте години на миналия век се жени за шведски барон и двамата заедно заминават за Кения, където създават ферма за кафе. По онова време в Африка колониализмът е в разцвета си, а екзотиката на континента все още не е комерсиализирана. Романтичната, авантюристична история на баронеса Бликсен всъщност е по-скоро трагична: зад биографичния сюжет на книгата авторката крие драмата на собствения си нещастен брак и разбити любовни илюзии.

„Порочни игри“ от Ана Хуанг

Издава: „Егмонт“
Дата на публикуване: 8 октомври 2022 г.
Преводач: Александра Банкова
Редакция: Десислава Иванова
Коректор: Милена Александрова
Дизайн на корицата: Мира Минкова

За книгата: Рис Ларсен е арогантен, мрачен и солиден като скала. Елитният бодигард има две правила: защитавай клиентите си с цената на всичко и не се обвързвай емоционално. Никога.
До този момент не ги е нарушавал. Не и докато не среща нея. Бриджет фон Ашенберг. Принцесата, чиято упоритост е равна на неговата и която притежава огън, който изпепелява правилата му. Тя е нещо, от което той никога не е подозирал, че се нуждае. Ден след ден разбива защитните му стени, докато не го принуждава да погледне истината в очите – той се е заклел да я защитава, а всичко, което иска, е да я погуби. Книга втора от поредицата „Порочни истории“.

Ако искате да включим и ваша книга в седмичния ни подбор на нови заглавия, пишете ни на editors@azcheta.com поне няколко дни преди излизането ѝ на пазара, следвайки ползвания в този материал формат.

Можете да поръчате тези книги и други ненамалени продукти с 5% отстъпка от Ozone.bg, като ползвате код azcheta22q4 при завършване на поръчката си. Всички кодове за отстъпка за читателите на „Аз чета“ можете да видите тук.