fb
БългарияНовини

Новосформирано читалище разполага с 12 000 книги и лятна школа за деца

2 мин.

Общо 12 000 книги и лятна школа очакват децата в новосформираното Читалище „Развитие 2022“ в мездренското село Ослен Криводол.

„Благодарение на всички дарители, отзовали се на призива ни за събиране на книги, днес можем да се похвалим със завидните 12 000 броя книги от различни жанрове. Най-голям принос имаше инициативата на Фондация 1 Процент Промяна, осъществена съвместно с Paradise Center, които успяха да съберат близо 9 000 заглавия, за което сърдечно благодарим на организаторите и на всички дарители. В рамките на една година жители от селото и близките населени места редовно даряваха книги за библиотеката“, разказаха инициаторите на идеята да се сформира ново читалище в селото.

В акцията за набиране на книги са се включили регионални медии, Читалище „Просвета 1925“ – с. Лик, както и десетки лични дарения от цели семейства и анонимни щедри хора, които са оставяли кашони с книги пред вратите на кметството.

„В днешно време да възродиш един книжовен център е нелека, но много благородна дейност. Въпреки навлизането на електронните книги и работата през електронни устройства, книгата на хартия ще си остане ценен източник на информация и просвета“, категорични са от кметството на Ослен Криводол.

Читалището вече стартира и първата си „Лятна школа“ за децата от селото. До 25 август, всеки вторник, четвъртък и събота, децата на възраст от 3,5 г. до 12 г. могат да се включат в дейностите: четене на книги; рисуване и оцветяване, творчески работилници с естествени материали; разучаване на детски песни и стихотворения; спортни занимания и забавни игри; йога за деца; английски език; настолни игри, пъзели; рисуване на асфалт; туристически походи в околността на селото; събиране, опознаване и сушене на билки;  запознаване с историята на селото; куклен театър и др.

Още снимки ще откриете на Facebook страницата на читалището.

[ + ]