fb
БлоговеМаркетинг за издатели

Няколко грешки, които един издател никога не трябва да прави

2 мин.

Издателите могат да бъдат разделени по различни признаци. Такива, за които книгоиздаването е страст, и такива, за които е просто бизнес. Има и издатели любители, както и такива, които цял живот инвестират в образованието си в своята област. За някои издатели читателят е цар, други пък използват собствената си интуиция и познания, за да подбират книгите си.

А истината е, че нищо не е черно-бяло и у всеки издател има в различна степен от изброените. Нормално е и всеки да прави грешки. Ето обаче няколко, които можете да си спестите, що се отнася до маркетинга и комуникацията с читателите.

  • Не се сърдете на читателите, че не харесват книгите Ви. Дори прегръщайте с две ръце такива читатели, които могат да се аргументират защо нещо във Вашите книги не им харесва. А ако успеете да ги убедите да споделят какви книги им харесват и защо, ще имате чудесна обратна връзка от хора, които не са ви директна публика. А те са не по-малко полезни.
  • Не искайте обяснение защо ваша книга не е допаднала на някого. Но можете да го попитате дали е открил някъде грешки или проблемът е друг. Ако е първото, то вината определено не е у читателя. Можете да му благодарите спокойно и да коригирате грешките преди следващото издание.
  • Не казвайте на блогър, че няма да споделите ревюто му за Ваша книга, защото не е 100% положително. Просто не го правете, не е нужно да обръщате специално внимание на това, че искате само положителни отзиви на книгите си. Всъщност, ако има причина да си скривате главата в пясъка, открийте я и я премахнете. Причината, не главата.
  • Не прекалявайте с хваленето на свои книги, които не Ви харесват наистина. В замяна на това намерете хората, които ги харесват, и оставете посланическата роля на тях – дайте им трибуна за изява и тяхната автентичност ще донесе много повече плюсове. А и знаете – хората обичат да се идентифицират с други хора и това е важно правило в маркетинга. Същото важи за читателите.

За много хора това, че правите книгите си с любов, не е достатъчно. Затова е добре да имате и правилния подход към тези, които ги четат.


Ако искате да получавате текстовете от серията „Маркетинг за издатели“ директно на своята електронна поща, абонирайте се от тази форма: