fb
БиблиотекитеНовини

Обучават младежи и възрастни на медийна грамотност в библиотеката

1 мин.

Насърчаване на медийната грамотност сред младите хора (15-19 години) и възрастните в България, използвайки обществените библиотеки като центрове за информация и обучение, е основната цел на проект „Споделяй отговорно” / Be Aware of What You Share: combatting misinformation through media literacy. Разработката е на Фондация „Глобални библиотеки – България“ и ще е с продължителност 10 месеца.

Пилотнотно провеждане ще се реализира чрез Американските центрове в Столична библиотека и Регионална библиотека „Пенчо Славейков” във Варна, при сътрудничество с местни училища. Проектът ще подобри уменията и базата от знания на библиотекарите и ще подпомогне медийната грамотност, критичното мислене и устойчивостта срещу грешната информация дезинформацията и в българското общество.

По време на обученията в пилотния проект участниците ще изследват естеството на съдържанието, което срещат в социалните медии, и контекста, в който то се публикува. Обученията ще бъдат интерактивни и съобразени с различните начини на обучение сред деца и възрастни. Финансирането е осигурено от правителството на Съединените щати.