fb
БиблиотекитеНовини

Обявиха два конкурса в Националния фестивал на детската книга 2024

2 мин.

Двадесет и четвъртото издание на Националния фестивал на детската книги ще се проведе от 8 до 10 май 2024 г. в Сливен, а съпътстващите конкурси вече са обявени.

Националният литуратурен конкурс е на тема: „Щастието е възможно“ и в него могат да участват деца и юноши от 7 до 18 години, разделени в три възрастови групи: 7 – 10 години, 11 – 14 години, 15 – 18 години. Всеки участник има право да представи до 2 литературни творби (разказ, приказка, стихотворение) специално създадени за конкурса. Допустимият обем е до 6 стандартни компютърни страници в Word документ (60-66 символа на ред, 28-30 реда на страница, шрифт Timеs New Roman с размер 14) и да бъдат изпратени в електронен вин на e-mail. Отличените литературни произведения ще бъдат издадени в сборник.

Творбите за конкурса, с обозначени на тях: трите имена, възраст (навършени години), населено място, училище, клас, домашен адрес, телефон и e-mail за контакти, се изпращат на e-mail: reglibsliven@iradeum.com
Краен срок за изпращане на творбите: 10 март 2024 г.

Националният конкурс за изработване на театрални кукли на любими литературни герои ще се проведе за тринадесети път. В него могат да участват деца и юноши от 7 до 16 години, разделени в три възрастови групи: 7 – 10 години, 11 – 14 години, 15 – 16 години. Всеки участник има право да представи до 2 броя кукли. Куклите да са с височина по-голяма от 35 см и да отговарят на изискванията за куклен театър. Куклите за конкурса, с обозначени на тях: трите имена, възраст (навършени години), населено място, училище, клас, домашен адрес, телефон и e-mail за контакти, се изпращат на адрес:

8800 гр. Сливен
ул. “Никола Карев” № 1
Регионална библиотека “Сава Доброплодни”
За Националния конкурс за изработване на театрални кукли на любими литературни герои
Краен срок за изпращане на куклите: 30 март 2024 г.

Организаторите от Регионалната библиотека в Сливен припомнят, че куклите на участниците в конкурса не се връщат. С тях ще бъде уредена изложба, която може да бъде посетена в дните на фестивала. Куклите на отличените участници ще бъдат включени в експозицията на единствения в България Музей на театралната кукла на любими литературни герои уреден в РБ „Сава Доброплодни” – Сливен. В него и деца, и възрастни, в една фантастична и приказна атмосфера, могат да се наслаждават, както на много и интересни кукли, така и на смайващото и многообразно майсторство на техните създатели.

Наградите на отличените участници ще бъдат връчени на специална церемония в дните на фестивала.