fb
БългарияНовини

Обявиха национални конкурси за литература и за кукли на любими герои

3 мин.

Деца и младежи могат да се включат в тазгодишните издания на конкурсите за литература и изработване на кукли на любими герои, съпътстващи XXV Националния фестивал на детската книга в Сливен. Събитието ще се проведе в дните от 10 до 12 май 2023 г., съобщиха организаторите от Регионална библиотека „Сава Доброплодни”. Фестивалът е в партньорство с Министерството на културата, Община Сливен, Областна администрация – Сливен, Държавната агенция на българите в чужбина и най-големите детски издателства. Това е единственият форум в България, посветен изцяло на детската книга, на проблемите свързани с нейното издаване, разпространение и четене в дигиталната епоха.

Темата на Националния литературен конкурс е “От другата страна на вълшебното огледало”. В конкурса могат да участват деца и юноши на възраст от 7 до 18 години, разделени в три възрастови групи: 7 – 10 години, 11 – 14 години, 15 – 18 години. Всеки участник има право да представи до 2 литературни творби /разказ, приказка, стихотворение/ специално създадени за конкурса. Творбите да са с обем до 5 стандартни компютърни страници /60-66 символа на ред, 28-30 реда на страница/ и да бъдат изпратени на e-mail в електронен вид.

Творбите за конкурса с обозначени на тях: трите имена, възраст (навършени години), населено място, училище, клас, домашен адрес, телефон и e-mail за контакти се изпращат на e-mail: reglibsliven@iradeum.com
Краен срок за изпращане на творбите: 12.03.2023 г.

В рамките на XXV Национален фестивал на детската книга – Сливен, ще се проведе и 12. Национален конкурс за изработване на театрални кукли на любими литературни герои. Могат да участват деца и юноши на възраст от 7 до 16 години, разделени в три възрастови групи: 7 – 10 години, 11 – 14 години, 15 – 16 години. Всеки участник има право да представи до 2 броя кукли. Куклите да са с височина по-голяма от 35 см и да отговарят на изискванията за куклен театър.
Куклите за конкурса, с обозначени на тях: трите имена, възраст (навършени години), населено място, училище, клас, домашен адрес, телефон и e-mail за контакти, се изпращат  на адрес:

8800 гр. Сливен
ул. “Никола Карев” № 1
Регионална библиотека “Сава Доброплодни”
За Националния конкурс за изработване на театрални кукли на любими литературни герои
Краен срок за изпращане на куклите: 03.04.2023 г.

Организаторите напомнят, че куклите на участниците в конкурса не се връщат.

„С тях ще бъде уредена изложба, която може да бъде посетена в дните на фестивала. Куклите на отличените участници ще бъдат включени в експозицията на единствения в България Музей на театралната кукла на любими литературни герои уреден в РБ „Сава Доброплодни” – Сливен. В него и деца, и възрастни, в една фантастична и приказна атмосфера, могат да се наслаждават, както на много и интересни кукли, така и на смайващото и многообразно майсторство на техните създатели”.

Творбите и в двата конкурса ще бъдат оценени от компетентно жури, а наградите на отличените участници ще бъдат връчени на специална церемония в дните на фестивала.