fb
СпециалниЧети с мен

“Окупирай библиотеката” – нестандартна среща на читатели и книги в Дряново и Търговище

3 мин.

Библиотеките са на гражданите и за гражданите. Те са средища за знание, информация, но и за вдъхновениe, нови идеи и приятни срещи. Силно вярваме в това, че съвременните библиотеки са именно пространство за вдъхновение на хора с идеи, и затова винаги се радваме, когато виждаме страхотни инициативи в подкрепа на това твърдение.

Поредният пример за активното включване на библиотеките в културния живот на града идва от Дряново. Именно в китния град в централна България вдъхновените екипи на нестопанската организация “МОГА – Дряново” и “Дестинация Дряново” организират събитието „Окупирай библиотеката“ тази събота, 19 декември, от 11:00 ч в библиотека „Развитие“ в Културния дом в града.

Ето и какво ще представлява “окупацията”: всички желаещи да се включат, ще се съберат в уречения час. Ще влязат в библиотеката и всеки има по 2 минути да се разходи между стелажите с книги и да избере една. Целенасочено времето е малко, за да няма възможност за подбор, а всеки да попадне на произволна книга, която  привлече вниманието му. След това всички се събират в читалнята, книгите се разменят и следват 30 минути за четене. Следващата стъпка е всеки да разкаже с няколко изречения за какво иде реч в неговата книга и какви са впечатленията му.

Целта на инициативата е всички участници да бъдат предизвикани да прочетат нещо, което иначе едва ли биха се осмелили да разгърнат. Допълнително книгата винаги е прекрасен повод за запознанство, така че се очаква от срещата да се родят нови интересни приятелства и възможности за бъдещи инициативи.

“Противно на стереотипното мислене, че малко хора четат, особено сред младите, ние познаваме много книголюбци, които не просто четат, а четат смислени неща. И тъй като обичаме да запознаваме едни готини хора с други готини хора, за да се вдъхновяваме взаимно, измислихме интересен начин как да се случи това – „Окупирай библиотеката“!”, споделят организаторите на инициативата във фейсбук събитието.

Те  са подготвили също коледни сладки, хубаво празнично настроение с джаз и голяма изненада.

Събитието е отворено за всички, които обичат книгите, независимо дали са от Дряново, околността, или цяла България. Добре дошли са и семейства с деца.

След края на „Окупирай библиотеката“ всички участници ще могат да се включат и в традиционната менторска среща, част от инициативата “Голямото надъхване” , на МОГА – Дряново. Вдъхновяващ гост – мотиватор ще бъде г-н Николай Сираков, областен управител на Габрово, който идва в качеството си на специалист по източна философия и йога. Срещата е с начален час  15:00 ч, мястото – музей „Колю Фичето“.

Организаторите на събитието подканват хора от други градове също да се включат, като на този призив почти едновременно откликват и от Търговище, където на 22 декември от 16:00 в регионална библиотека „Петър Стъпов“ също ще има “окупация”.

Повече може да научите от фейсбук събитието тук.

 

[ + ]