fb
НовиниПо света

Оправдаха Никълъс Спаркс по дело за клевета

3 мин.

Световноизвестният писател и автор на бестселъра „Тетрадката“ Никълъс Спаркс беше оправдан по дело за клевета, съобщава The Bookseller.

Делото беше заведено от Саул Бенджамин, бивш директор на училището Epiphany School of Global Studies в Северна Каролина, САЩ. Училището е основано от Никълъс Спаркс и жена му през 2006 година и се посещава всяка година от около 500 деца – от детската градина до 12 клас.

Саул Бенджамин твърдеше, че Спаркс несправедливо го е уволнил през 2013 година, а след това е разпространявал клевети за него, а именно – Спаркс бил казал на родители на деца от училището и на служител, отговарящ за подбор на персонал, че Бенджамин страда от психическо заболяване.

Бившият директор е смятал, че е уволнен едва 5 месеца след като е назначен, тъй като някои родители на деца от училището не са били съгласни с новата му политика спрямо учениците с хомосексуална ориентация. Според заседателите обаче Бенджамин е напуснал работата си дни преди среща, на която Спаркс и други хора от борда на училището е трябвало да обсъдят дали да го уволнят заради лъжи по отношение на работата му и предишния му опит. Самият Никълъс Спаркс пък обясни, че е изгубил доверието си към Бенджамин, когато е разбрал, че в училището е създаден неофициален клуб на ЛГБТ ученици, а Бенджамин го е излъгал, че такъв клуб не съществува.

След федерално дело, продължило общо само 6 дни, в крайна сметка Спаркс беше оправдан по всички обвинения. В специално подготвено съобщение, той заяви:

Благодарен съм на заседателите, че гласуваха в моя полза, в полза на училището и в полза на фондация „Никълъс Спаркс“. Оправдателната присъда говори много и напълно отхвърля кампанията, организирана от г-н Бенджамин и неговите адвокати, целяща дискредитирането на училището и на мен. Училището е и ще бъде място, където деца от всякаква раса, вярвания, религия и сексуална ориентация могат да се чувстват добре дошли. Нямам търпение отново да се занимавам само и единствено с писане и благодаря за подкрепата на семейството, приятелите и читателите си.

Адвокатите на Бенджамин обаче имат намерение да обжалват решението на съда.

Никълъс Спаркс е автор на над 20 книги, най-известната от които си оставаТетрадката. До момента той е продал над 1,5 милиона копия от своите книги, а близо половината от тях са екранизирани.

Можете да вземете книгите на Никълъс Спаркс с отстъпка от 10% от Ozone.bg и безплатна доставка, като ползвате код azcheta при завършване на поръчката си, а в „Аз чета“ може да прочетете ревюта за книгите му „Спасителят“,   „С дъх на канела“, „Дарът на свеетулките“, „Светлинка в нощта“,  „Моят път към теб“, 

На снимката може да видите Никълъс Спаркс и адвокатът минути след решението на съда. Източник: Аbc11