fb
БългарияНовини

Още седмица децата могат да гласуват за своята любима книга в „Бисерче вълшебно“ 2016

4 мин.

БИСЕРЧЕ ВЪЛШЕБНОСамо седем дни остават до края затварянето на линиите за гласуване в наградата за най-добра детска книга, избрана от самите деца, “Бисерче вълшебно” 2016. Младите читатели могат да дадат своя вот на сайта www.biserche.com до 23:59 ч в неделя, 17.04.2016 г., а книгите-победители ще станат известни на тържествената церемония на 22 април.

Наградата, която се провежда за четвърта поредна година, цели да запознае децата с модерната художествена литература, издавана на български език, и да насърчи четенето сред подрастващите. Организатор е фондация “Детски книги”, а кампанията е под патронажа на президента Росен Плевнелиев и с подкрепата на Министерство на образованието и науката и сайта за книги и четене “Аз чета”. Проектът е финансиран от Столична програма “Култура” на Столична община за 2016 г.

„Нямаме търпение да узнаем кои ще бъдат книгите-победители в това издание на „Бисерче вълшебно“. Гласуването е много оспорвано и в трите възрастови категории, а за нашия екип е любопитно да проследи как са се променили вкусовете на децата от първото издание до днес„, споделя Валентина Стоева, председател на Съвета на фондацията.

В “Бисерче вълшебно” 2016 се борят рекорден брой заглавия – 117. В избора на любима книга на българските деца могат да се включат всички читатели на възраст от 6 до 15 години включително. Те могат да дадат своя вот онлайн на сайта на инициативата – www.biserche.com. Гласуването, което започна на 9 февруари, е разпределено в три възрастови категории – „Откриватели“ (6-8 г.), „Мечтатели“ (9-11 г.), „Майстори“ (12-15 г.). Допълнителната категория “Иноватори” – за интерактивни и мултимедийни книги, е с пожелателен вот.  За втора година е възможно и колективно гласуване в помощ на учители и библиотекари, които също могат да подпомогнат своите ученици да гласуват за любимата си книга.

„За фондация „Детски книги“ ролята на библиотеките в процеса на насърчаване на четенето е изключително важна. Те са естествен партньор както на учителите, така и на родителите. Затова се радваме, че и тази година получаваме изключително силна подкрепа от тях за популяризирането на наградата и нейните цели“, коментира Лора Филипова, изпълнителен директор на организацията.

В края на кампанията всички, дали своя вот за любима книга, участват в томбола за награди. Тази година те са 2 таблета и комплекти с книги. Късметлиите, които ще грабнат награди от томболата, ще бъдат изтеглени по време на детски книжен празник на 26 април. По традиция всяко дете, подкрепило своята любима книга, получава автоматично на посочен имейл на родител специална грамота за почетно жури.

бисерче 2016Партньори на инициативата са още Национален център за книгата при НДК, Асоциация “Българска книга”, Българска библиотечно-информационна асоциация, фондация “Глобални библиотеки-България”, Национална мрежа за децата, Асоциация “Родители”, Национално сдружение на общините в Република България, Център за приобщаващо образование, Информационен портал за неправителствените организации в България, Столична библиотека, Сдружение за градски читални, Сдружение “Всичко за книгите”, DigitalKidZ, “Младият Пловдив чете”, “Забавното четене”, Читалище.то, “Читатели четат поезия”.

Медийни партньори на “Бисерче вълшебно” 2016 са Българската национална телевизия, BiTelevisin, “Детски Дневник”, Аз-детето, Тийнпроблем, Peika.bg, Дневникът на мама, радио “Фемили”, Детски календар “Занимавки”, сайт “Данибон”, форум “Цитаделата”, както и блоговете “Книгозавър”, “Четецът”, “Алиса в чизми”, “Ana’s handbag”, “Книжен Петър”.

Номинираните заглавия могат да бъдат открити при партньорите на кампанията Store.bg, “Ориндж център”, книжарници “Хермес”, “Сиела”, “ФЮТ”, книжарница “Жар птица” – Варна и останалите книжарници в страната.

По време на кампанията за наградата през 2015 г. се включиха близо 4000 участници от цялата страна. Право на участие имат всички деца на възраст от 6 до 15 години. Вотът е разпределен в три възрастови категории: „Откриватели“ (6-8 г.), „Мечтатели“ (9-11 г.) или „Майстори“ (12-15 г.). Номинациите за наградата се правят от издателите на база издадени книги през предходната календарна година, които не присъстват в задължителната учебна литература.