fb
Книги и киноСпециални

„Останалите“ – телевизионно съвършенство от HBO

4 мин.

В такива моменти ми се ще да съм прочел романа на Тим Перота (изд. „Ибис“, преводач Милена Иванова), за да имам на разположение възможно най-много гледни точки. Страх ме е, че ако не успея да намеря правилните думи, ще ощетя сериала, вместо да го представя по възможно най-добрия начин. Истината е, че книгата е моя от няколкото години – по препоръка на любим книжен човек, но и до днес не съм я отварял. Изпитвам някакъв неясен страх. Страх, че ще бъда прекалено силно потресен. Сигурно звучи драматично, но това усещам. В даден момент ще се престраша, но засега изглежда невъзможно.

The Leftovers – Tom PerotaПродукцията на HBO по романа „Останалите“ е истинско съвършенство. История, колкото оригинално измислена, толкова и безупречно пресъздадена на екран. В един-единствен миг нашият свят изгубва 2% от населението си, които се изпаряват и никога не се завръщат. Близките им остават на земята, за да се борят със скръбта, страха и неясното бъдеще.

Това са три сезона, след които мога да приема, че HBO разполага с екип от виртуози – сценарий, диалог, заснемане, визия… Безупречно. А музиката на Макс Рихтер… Не съм от най-музикалните типове на света, но саундтракът е убийствено добър. Песента от втори сезон – Miracle – изниква в главата ми и до днес, а шапката към филма е незабравима. Слушаш я постоянно и всеки път те развълнува.

В началото действието ни заварва в измисленото градче Мейпълтън, Ню Йорк, а впоследствие се разпростира до Миракъл, Тексас и стига чак до Австралия. Това са трите локации, в които сюжетът ту се развива самостоятелно, ту се преплита. Същото се случва и със съдбите на главните герои. Всеки от тях се опитва да пребори травмата по собствен начин и всеки от тях се проваля по собствен начин. Дори да не е претърпял лична загуба, всеки член на обществото носи в душата си гняв и празнота. Едните скърбят за изчезналите си близки, другите таят вина, че са оцелели.

Американецът Джъстин Теру е в ролята на главния герой – шериф Кевин Гарви. Актьорът е изградил персонажа си на толкова дълбоко ниво, че зрителят във всеки един момент усеща болката, която той крие, агресията, която подтиска, и моментите, в които е напът да изгуби контрол. Контрол над събитията, над професията и разсъдъка си.

Сектата Грешните отломки е един от спасителните острови. В нея думите са излишни, цветовете – също. Членовете й се обличат в бяло, не говорят, а пушат непрестанно. Тяхното послание е ясно – не говорим, защото хората са забравили за какво служат думите. Използват ги да обвиняват и нараняват вместо да успокояват и съчувстват. Ан Дауд е болезнено въздействаща в ролята на лидерът им Пати Левин. Техен член е и Мег Абът (лично аз бях шокиран колко добра актриса е Лив Тайлър, винаги съм я подценявал). Двете дами правят толкова силно впечатление с играта си, че е трудно да бъдат забравени.

Ostanalite - Tom PerotaНе мога да не отлича и Кристофър Екълстън в ролята на преподобния Мат Джеймисън. Той успява да запази вярата си в религията дори когато изглежда, че всичко е срещу него. Актьорът се справя с едни от най-тежките сцени и съм му съчувствал от цялото си сърце. А Кари Кун е плашещо добра като Нора Дърст – травмирана майка, изгубила двете си деца в трагедията и натрупала повече мъка и гняв, отколкото един човек може да събере в себе си. Поведението й е саморазрушително и същевременно с това крещящо за частица нормалност и опит за човешка близост.

Убеден съм в две неща. Първото е, че „Останалите“ е най-добрата екранизация, която съм гледал по телевизията. Второто е, че доста зрители няма да се съгласят с мен. Сериалът е много тежък за гледане. На моменти те стиска, без изобщо да се интересува колко ще те нарани. Няма за цел да те развлича и да те зарежда с празни емоции. Деймън Линделоф и Том Перота поставят въпроси, върху които се мисли трудно. Двамата не дават категорични отговори, а провокират зрителя да се включи – с емпатия, с негодувание, смирение или просто с мисъл. Темите остават в съзнанието дълго след края.

Ако искате да научите още повече за „Останалите“ и за стила на Тим Перота, ревютата на Габи и Диана ще ви бъдат от помощ.