fb
Ревюта

„Остров Боуен“ – магнит за любителите на загадки и приключения

2 мин.

Често писателите черпят вдъхновение за творбите си именно от романите, оставили у тях най-силно впечатление като деца и младежи. Това споделя и испанският писател Сесар Майорки, който стъпва на българския книжен пазар с великолепната си книга „Остров Боуен“ (изд. „Ергон“).

Действието в приключенския роман се развива през 1920 г. – епохата след Първата световна война. Хората са жадни за знания, науката прогресира (макар и не с такива темпове като днес), дизеловият двигател е открит сравнително скоро, а пътуването по море е нещо напълно обичайно, дори неизбежно. В този времеви отрязък авторът ни запознава с младия фотограф Самуел Дуранго, който е видял ужаса на бойните полета и наскоро е загубил своя настойник. Двайсет и три годишният Сам решава да си води дневник и да записва по-интересните неща от живота си, макар да няма никаква идея накъде да поеме и на какво да се посвети. Тъкмо заради кръстопътя, на който стои, младежът се явява на интервю за фотограф на ДГМАИ (Дружество за географски, метеорологични и астрономически изследвания).

Сюжетните нишки, които Сесар Майорки заплита в „Остров Боуен“, тръгват от средновековната история и отлитат до измеренията на научната фантастика. Докато проследява съдбата на героите, читателят ще се наслади на приключенската линия, в която е вплетена обичта на писателя към Жул Верн, Артър Конан Дойл, Хърбърт Уелс, Артър Кларк. Освен чистата наслада от напрегнатия сюжет, Майорки ни прави и свидетели на различните човешки чувства и качества, които изграждат характера и предопределят до голяма степен посоката, в която всеки от нас се развива.

Ревюто е публикувано първо в сайта „Детски книги“.