fb
Ревюта

И те заживели на “Островът на изгубените”…

4 мин.
Ostrovat na izgubenite - Melisa de la Kruz

Ostrovat na izgubenite - Melisa de la KruzМакар и да ми е минало времето за Барби, Disney Channel и Монстър Хай, са ми интересни добре замислените проекти. Преди няколко месеца бях силно впечатлена от началото на поредицата “Ever After High: Книгата на легендите” заради въпроса, вълнуващ всеки любител на приказките: “А какво става след “…заживели щастливо до края на дните си”?”. В него авторката Шанън Хейл развива тезата, че децата на приказните герои трябва да се превърнат в новите Снежанка, Пепеляшка, грозна сестра, зла вещица, завистлива мащеха и т.н. – съдба, която никак не изглежда привлекателно, ако образът ти е отрицателен.

Ако подобно развитие на събитията не е по вкуса ви, на пазара вече има и друг отговор на въпроса какво се случва с приказните герои след края на историята. Книгата “Островът на изгубените” (изд. “Егмонт България”) на Мелиса де ла Круз разделя добрите и лошите герои и ги поставя в коренно противоположна среда, без магия и без възможност да излязат от рамките на предопределената им съдба.

В Съединените Аурадонски Щати или Аурадон царува крал Звяр. Благодарение на умната му съпруга Бел той управлява с твърда ръка, но и със сметанови пасти. Жители на царството са Аврора и Филип, Ариел, Снежанка, техните смели принцове и милите им спретнати деца. Недалеч от щастливото кралство, отвъд морето, се намира Островът на изгубените. Мрачното място, затворено под специален анти-магичен купол, е приютило най-ужасните персонажи от приказките и техните наследници. На Острова ще срещнете както Злата кралица, така и Джафар, Круела де Вил, гоблини, вещици и кого ли още не. А ако се чудите кой е шефът на злото, това без съмнение е Злодеида, рогатата вещица от “Спящата красавица”.

Злодеите трябва да се задоволяват с огризките и отпадъците на Аурадон. Те пият кафе като кал, пируват с изгнили ябълки и могат да гледат само образа на крал Звяр по телевизията, пропагандиращ добрите дела. Децата на злодеите ходят на училище в гробището “Дракон Хол”, изучават най-специфичните видове злодейства и не е чудно, че нито те, нито звездните им родители проявяват желание да се разкаят.

Главните герои в историята на Мелиса де ла Круз са Мал (дъщеря на Злодеида), Джей (син на великия везир Джафар), Иви (дъщеря на Злата кралица) и Карлос де Вил (син на Круела). Макар и много различни, четиримата са обединени от желанието да задоволят капризите на своите родители, да се докажат пред тях и да получат мъничко обич и внимание. Такава възможност се появява, когато ръчно конструираната предавателна кутия на Карлос пробива дупка в купола и съживява любимеца на Злодеида – гарвана Диабло. Пернатият герой донася новината, че Окото на злото (жезълът на рогатата вещица) се е съживило и се намира на… Острова!!! Злодеида възлага на дъщеря си да тръгне НЕЗАБАВНО на мисия и да й донесе бленувания жезъл.

В търсенето си Мал ще привлече своя свита от… слуги?!? съюзници?!? предатели?!? приятели?!? и ще се отправи към Забранения замък с Иви, Джей и Карлос. По време на тяхното опасно пътешествие четиримата ще преосмислят първоначалните си зли намерения спрямо останалите и ще се замислят кои са те всъщност, има ли смисъл да копират своите родители, не е ли по-лесно да имаш приятели на разположение и за какво копнеят в действителност. Докато злите наследници преследват жезъла на Злодеида, в Аурадон принц Бен ще се бори отчаяно с невъзможността да бъде копие на баща си Звяр. Младежът ще се замисли колко е скучно да обсъждаш цвета на новите каляски, да танцуваш щастливо и да си предопределен за безоблачен живот. Бен също ще пожелае да открие себе си, защото в крайна сметка никой не може да бъде вечно спокоен, усмихнат и безгрижен, ако е истински човек.

Предизвикателствата, пред които ще се изправят наследниците на приказните герои, ще покажат на читателите, че и най-щастливите моменти се нуждаят от малко сиви облачета, за да бъдат истински оценени.

А ето и любимият ми пасаж, описващ абсолютно точно книгите:

– Това не са просто “някакви истории” – заяви тя тогава. – Те са царства. Светове. Те са перспективи и мнения, които ти няма как да познаваш, от животи, които не си живял. Тези истории са по-ценни от която и да е златна монета и по-важни от който и да е банкет…

Книгата “Островът на изгубените”е и началото на новия проект “Наследниците” на Disney Channel, който моята дъщеря тийнейджърка очакваше с нетърпение.

Текстът е публикуван първо в сайта „Детски книги“.