fb
БългарияНовини

Отбелязват рождения ден на Кундера с ново издание на „Шегата“

1 мин.

шегатаС представяне на новото българско издание на „Шегата“ – първия роман на Милан Кундера, ще бъде отбелязан у нас рожденият ден на един от знаковите писатели в световната литература и Денят на шегата – първи април.

„Все си мислех, че съм написал любовен роман, а хората го възприеха като политически”, споделя Кундера за „Шегата” в едно от редките си интервюта.

В рамките на събитието на 1 април от 19:00 ч в литературен клуб „Перото“ ще бъде прожектирано въпросното интервю с Кундера от 1968 година. Светлозар Желев ще представи и новото издание на романа от изд. Колибри. В представянето ще се включат още Ани Бурова и Добромир Григоров.

Откъси от книгата ще прочетат Светлозар Желев, директор на НЦК (на български език), Катерина Хуртаева, директор на Чешкия център в София (на чешки език) и Пиер Гийме, културен аташе на Франция в България (на френски език).

„Шегата” е публикуван на чешки през 1967 г., на английски излиза две години по-късно. Сам по себе си сюжетът е гигантска шега, един абсурден и провокативен за времето си разказ за дехуманизацията и обезличаването на човека в рамките на авторитарната държава. Именно в този роман Кундера прокарва мотива за самотата и изолацията, който бележи атмосферата на цялото му творчество.