fb
НовиниПо света

Откриха библиотека във формата на разтворена книга в Дубай

2 мин.

Най-новата библиотека в Дубай е с формата на разтворена книга и официално беше открита за посетители от шейх Мохамед бин Рашид, министър-председател и вицепрезидент на Обединените арабски емирства. Изграждането ѝ надхвърля 272 милиона долара, а според уебсайта на проекта, сградата е построена във формата на традиционната дървена подложка за книги, използвана за съхраняване на Корана. Тя представлява Х-образна, сгъваема стойка, използвана за поставяне на свещената книга, докато вярващите я рецитират. Общата площ на сградата е 54 000 квадратни метра.

Библиотеката на Мохамед бин Рашид разполага с девет специализирани библиотеки, включително Обща библиотека, Библиотека на Емирствата, Библиотека за млади възрастни, Детска библиотека, Библиотека със специална колекция, Библиотека с карти и атласи, Библиотека за медии и изкуства, Библиотека за бизнес и периодичните издания. В допълнение към книгите с меки корици, библиотеката предоставя достъп до широк спектър от електронни книги и други цифрови медии, както и достъп до милиони книги, източници на информация и части от съдържание от цял ​​свят.

Разположен на седем етажа фондът ѝ наброява повече от шест милиона научни статии, 73 000 музикални партитури, 75 000 видеоклипа, близо 13 000 статии и повече от 5 000 исторически печатни и дигитални списания. Има и около 35 000 печатни и дигитални вестници от цял ​​свят.

Библиотеката на Мохамед бин Рашид в Дубай гледа към залива

Съоръженията на библиотеката Мохамед бин Рашид използват най-новите технологии и изкуствен интелект и включват автоматизирана система за съхранение и електронно извличане на книги, павилиони за самообслужване, лаборатория за дигитализация на книги и интелигентни роботи, които отговарят на запитванията на посетителите, в допълнение към разнообразни технологии за виртуална реалност.

Освен това сградата спазва най-високите стандарти за устойчивост, тъй като получава 10% от енергията си от слънчеви панели, инсталирани на покрива на сградата. Библиотеката, стратегически разположена в центъра на града, е с естествено осветление благодарение на прозорците на тавана и е проектирана да намали консумацията на вода с 50%. Водата се рециклира от климатици за напояване на зелени площи.