fb
БългарияНовини

Открива се уютен книжен дом нависоко в планината

2 мин.

Нов, уютен дом на книгите се открива в хижа „Козя стена“ на 22 октомври. На почти 1600 м. надморска височина, в специално оформения кът, официални гости ще са писателите Оля Стоянова, Александър Шпатов и Мариан Желев. Те и присъстващите ще четат любими откъси от книги и ще участват в разговор за писането в планината на по чаша ароматен билков чай.

Инициативата, на която „Аз чета“ беше медиен партньор, започна преди две години с кампания по набиране на заглавия за Къщичката за книги. Благодарение усилията на Таня Даскалова, хижар на х. Козя стена, къщичката се разрасна до библиотека. Принципът на действие в тази библиотека на високо е простичък: взимаш книга, четеш и връщаш; може и само да оставиш, за да бъде четена от следващите посетители на хижата.

Първите заглавия намериха място на няколко набързо сковани лавици в столовата на хижата, като след време книгите станаха толкова много (вече са над 650!), че това пространство им отесня, разказва Таня.

 

През април 2015 г. участвахме в книжен поход – любители на планината се качиха с книжка в раницата, за да ги дарят на формиращата се къщичка за книги. Вечерта премина с игри, разкази, създаване на текстове. Мариан Желев направи представяне на същото място на сборника с разкази „На бял свят“.


Гостоприемният отбор хижари от Козя стена (НП „Централен Балкан”, местност „Хайдук чешма”) ви очакват да приключенствате заедно: с качване до хижата и книжен престой на светлина, произвеждана от новата им соларна система . Местата са ограничени, затова е наложително да заявите своето участие, като се обадите на телефона на хижата (0882 440 757) и си направите резервация.

Снимка на корицата: Иван Миразчийски