fb
От издателстватаСпециални

Открийте съкровищница от истории с новата европейска литература за деца

5 мин.
Book

Advertorial

Детската литература е онази специална част от книжния свят, която има силата да превръща думите в истинска магия и читателско вдъхновение за цял живот. Затова и изборът на детски книги, независимо дали се прави от родителите или от самите деца, е много важен и отговорен. С хубавите детски книги започват пътуванията в чуждите светове и времена. Във фикцията на увлекателните истории се затвърждават и първите уроци по толерантност, човечност, състрадание, разбиране към околните. Всички онези ценности, с които децата, независимо от своята социална среда или възраст, имат нужда да се „сблъскват“ по-често в глобалния свят, преди да навлязат в живота „на големите“.

Точно като среща с близки ценности и в същото време далечни култури на книжния пазар и у нас се Tobi Timote dyo Fombelпоявяват съвременните детски европейски автори от поредиците „Големите разказвачи ХХ-ХХI век“ (за 7-10 год.) и Европейски разказвачи ХХ-ХХI век (за 10-15 год.) на издателство „ЕМАС“. Събрали истински магьосници на думите и въображението, заблуждаващо скрити зад непознати имена и заглавия, двете поредици крият съкровищница от вдъхновяващи истории за деца (и не само). След като ги прочетем, дори започва малко да ни е яд, че не сме ги срещнали в нашето детство, но пък да ги открием като възрастни също е голямо удоволствие.

Именно за да не съжалявате за „пропуснати книжни ползи“ и да се снабдите с много калории положително настроение, сме подбрали част от авторите в двете поредици, с които да зарадвате любими деца или вас самите през книжния април.

Започваме с австрийката Кристине Ньостлингер („Конрад или Детето от консервената кутия„), която освен, че е натрупала всевъзможни престижни награди за детска литература от цял свят, viplala magyosnikat ani m h shmitпрез 2002 година става и първата носителка на наградата в памет на Астрид Линдгрен („АЛМА”) заради своя „хумор, незачитащ фалшиви авторитети, строга проницателност и тиха топлина“.

Веднага след нея се нарежда и Ани Шмит (Виплала магьосникът) от Холандия, която е също толкова голяма и обичана детска авторка, както родната Леда Милева у нас, и е определяна като „истинската кралица на Холандия“. Книгите й са обичани от децата, защото тя не ги поучава, а представя света такъв, какъвто го виждат през техните очи. С много хумор и разбиране описва ежедневието им, белите и успехите им. Затова не бива да се изненадваме от тайната й формула за път към детските сърца: „Винаги съм била осемгодишна. И всъщност пиша за себе си. Това е тайната. Аз съм на осем“.

От ветровита Холандия слизаме на юг до слънчева Италия, за да Ви запознаем и със Силвана де Мари („Последният елф“), която от отговорната и нелека работа на vango-mezhdu-nebeto-i-zemyata timote dyo fombelлекар и доброволец в Етиопия преминава към не по-малко отговорното поприще на детски писател с особен емоционален заряд и вдъхновяващо въображение.

След нея няма как да пропуснем и книгите на Тимоте дьо Фомбел (Тоби“, „Тоби. Очите на Елиша“, „Ванго: Между небето и земята“), които са като зареждаща пролетна разходка, която може да ни пренесе в невероятния свят върху едно дърво или да ни отнесе с бурно напрежение и мистериозен дух от началото на ХХ век. Ако пък имате съмнение дали пътуването във времето и пространството съществува, Дьо Фомбел има точен отговор – „Детството за мен е един изгубен рай, към който се връщам с писането“. Съвсем скоро пък с нетърпение очакваме отново бурно телепортиране в света на неговия Ванго с книжната машина на времето на Тимоте дьо Фомбел и втората книга от поредицата.

kazanskata zvezda ema ibatsanЩе завършим с още една авторка от Австрия – Ева Ибътсън (Мая, кралицата на Голямата река“, „Казанската звезда“, „Езерото на водните кончета“). Вълшебна и увличаща, тя започва да пише късно, но затова пък толкова омайващо, че няма как да не поискаме да прочетем всичко нейно, дори да не е издадено на български. Книгите й се отличават с познаване на детската психика (да, да бъдеш майка на 4 деца те прави специалист в много области и има своите предимства), тънко и премерено чувство за хумор и умело разказани истории. Тя е носител на много и различни награди, но преди всичко на обичта на хиляди малки читатели, които пътуват с Мая по Амазонка или преоткриват чудесата на природата в училището „Делдъртън: в английската провинция.

И за да е още по-хубаво, това не е всичко – в поредиците ще намерите имената на още големи майстори, които, макар и не толкова познати у нас, са спечелили сърцата на децата в своите страни и определено знаят как да очароват и малки и големи читатели.

Всички книги от поредиците  „Големите разказвачи ХХ-ХХI век“ и „Европейски разказвачи ХХ-ХХI век“ може да разгледате на сайта на издателство „ЕМАС“, а в сайта „Детски книги“ да прочетете и читателски ревюта за повечето от тях.