fb
НовиниПо света

Отлагат връчването на наградата „Роалд Дал“ до 2016 година

1 мин.

Награда Роалд ДалНаградата Роалд Дал, която се присъжда на автори на смешна детска литература, е отложена от Booktrust и Roald Dahl Literary Estate до 2016 г., когато се навършват сто години от раждането на писателя, съобщава The Bookseller.

От Booktrust аргументират решението с факта, че вследствие на големия успех и нарастващата популярност на наградата е необходимо да се преразгледат опциите за връчването й в бъдеще. Мениджърът на Booktrust Вив Бърд споделя, че ще се опита да увеличи броя деца, чиито гласове определят победителя, за да има наградата бъдеще.

„В процеса на избиране на победителя в последните 3 години участваха над 900 деца и всички те ни споделиха колко много харесват смешните книги. Затова и ние се опитваме да измислим как да увеличим броя на участниците, за да достигнем до възможно най-много деца и младежи и да им дадем възможност да изберат любимата си смешна книга“, казва тя.

Отличието е създадена през 2008 г. от литературното общество Booktrust, наследниците на Роалд Дал и писателя Майкъл Росен като част от неговата работа като детски лауреат.