fb
@-книгиЕ-книги

Духът от бутилката: Има ли бъдеще пакетната продажба на дигитални и книжни издания?

7 мин.
paketni prodajbi

paketni prodajbiВ своя публикация в Publisher’s Weekly Алекс Кроули наскоро повдигна въпроса: Защо издателите все още не предлагат за продажба като пакет хартиените и електронните издания?

Достатъчно много са аргументите в полза на комбинирането на е-книга с печатната такава: добавя се стойност към физическата книга и се позволява на книжарниците да продават  е-книги успоредно с печатните издания (а купувачите да купуват е-кнгите в книжарницата, в която са ги открили). Най-важното е очевидното удобство. Услугата наподобява практиката в музикалната индустрия за пакетно предлагане на грамофонни плочи и mp3. Чрез коплектоването на печатното и дигитално издание, издателите могат да задоволят читателското търсене и за консумация на медии в два фората: дигитален и аналогов. В действителност много малки издателства стартираха подаряване на електронни книги за всеки клиент, който купи книжното издание – като Dzanc Books например.

Различни проучвания показват, че огромен брой читатели четат едновременно и двата формата на книгите: дигиталното и книжното издание,  тогава защо да не се продават заедно? Изобщо, комбинираната продажба има какво да предложи и на издатели и на читатели, въпреки че разпространителите често са извън схемата. Издателите лесно могат да проследяват кой чете книгите им чрез данните за онлайн свалянията, а пакетното  предлагане е и великолепен начин да се изградят връзки и да се спечели лоялността на читателите. Като резултат самите читатели пък получават книгите, които искат, в няколко формата.

Какво спира нещата? Издателите са нерешителни за комбинирането на дигитални и книжни формати, защото се страхуват от спад в продажбите, приравнявайки пакетните продажби с подаряването на е-книги или като значителна отстъпка от цената. Макар че комбинираните продажби могат се предлагат на цена по-висока спрямо самостоятелното книжно издание, добавената стойност при покупката на пакета е въпрос на “пазарене”, което от своя страна може да повлияе негативно върху цената на е-книгите, подсилвайки впечатлението, че е-книгите трябва наистина да са безплатни.

Независимо от това поддръжниците на пакетните предложения вярват, че те са чудесна възможност за крос-маркетиране на е-книги и печатни издания. Независимо дали това ще “спаси хартиените издания”, а друг е въпросът дали има нужда от “спасявне”, пакетните продажби определено имат потенциала да стимулират четенето сред онези, които все още не са избрали своя формат.

Комбинирани продажби в книжарниците

Въпреки посочените рискове и предизвикателства, много по-малки издателства се позиционират серозно на пазара именно чрез предлагането на пакетни предложения. Кроули цитира Angry Robot, издателство, което оповести, че е утроило продажбите си за първите няколко седмици, след като са пуснака за продажба пакетни предложения. Едно от предположенията, които обясняват явлението е, че книжарите били толкова развълнувани, че най-накрая ще продават е-книги, че се възползвали от пакетното предложение на Angry Robot като отправна точка да започнат разговор за четенето на електронен носител с купувачите. Примерът показва, че възможността книжарниците да предлагат пакетите може да стимулира продажбите, а в същото време да реализира продажби и с читатели, които иначе използват книжарниците само като шоу рум и след това си купуват е-книгата онлайн.

Директни продажби

Повечето от другите издателства, които предлагат пакети, го правят само през техните собствени оналайн магазини за директна продажба. Шотландският издател Canongate продава „A Tale for the Time Being“  на Рут Озеки като пакет – печатна и е-книга и резултатът е „абсолютно фантастичнен” според маркетинговия директор на издателството Кет Канон. Отзивите са изключително задоволителни, включително от търговците на дребно, независимо от факта, че независимото издателство все още не се е решило да предлага пакетните продажби в книжарниците. От стратегическа гледна точка издателите се колебаят между това да използват добавената стойност на пакетните продажби за подобряване на отношенията си с търговците или да подобрят директно взаимоотношенията си с читателите. Фактът, че повечето издатели продават пакетите директно показва, че се фокусират именно върху връзката със своите читатели.

bitlitBitLit

Канадският start-up проект BitLit подхожда към пакетните продажби по различен начин. Използвайки мобилното приложение на компанията, потребителят  може да закупи с отстъпка електронната версия на книга, след като докаже, че притежава хартиеното издание. За тази цел, читателят качва снимка на страницата с редакторското каре, където е написал и своето име. Процесът изглежда малко сложен в сравнение със стадартната пакетна продажба, като добавя и самата покупка на е-книгата. Освен това липсва възможността издателите да споделят снимки или препоръки от читателите, притежатели на хартиени издания. BitLit все още се подготвя да работи с партньори (много от които вече предлагат  пакети), като се надяват да имат още интересни творчески идеи.

Издателството на Университета в Кентъки  — Програма „Ebook Loyalty”

Издателството на Университета в Кентъки и тяхната програма за лоялни е-читатели от друга страна, се възползват максимално от опцията за качване на снимки от страна на потребителите.

Всеки читател, който изпрати снимка, на която държи свое копие на книга на UK Press, получава електронната версия безплатно. Издателството на свой ред публикува в профила си в Tumblr очарователна колекция от читателски снимки и анекдоти. До момента реакциите към инициативата са основно положителни.

Немски новатори

В Германия неколцина издатели, сред които Haffmans&Tolkemitt и Rogner&Bernhard, също започват да предлагат пакетни продажби. Вдъхновени от музикалната индустрия, двете издателства продават своите книги с твърди корици в комбинация с уникален код за тяхната Hardcover Plus Program, разработена още в началото на 2012 година. Издателят Тил Толкемит споделя в интервю: „Ние не раздаваме нищо, ние предлагаме по-добър продукт”. Той се позовава на положителната реакция на книгоиздатели, които харесват тази идея, защото им позволява да продават книги без да принуждават читателите да избират между хартиено и дигитално издание. Добрите новини са, че въпреки опасността някой да копира кода в книжарницата и да изтегли книгата, до ден-днешен не е имало такъв случай.

Много други немски издателства следват техния пример и предлагат избрани заглавия, включени в подобни пакети.

Формат с бъдеще?

Има още няколко вида пакетни продажби, които набират сила – издателство Baen предоставя предварително електронни издания при поръчки на хартиено, а инициативата Humble Bundle позволява читателят сам да определи колко е склонен да плати за определена книга като постъпленията отиват в полза на благотворителни каузи.

В публикация на Bookriot Пелис Хоудън твърди, че този вид продажби имат много по-голяма стойност от гледна точка на читателя. Предлаганите селекции от електронни книги, например колекция от книги на даден автор, или сходни е-книги, може да спомогне за откриването на нови заглавия, които иначе потребителите няма да прочетат.

Комбинацията от книжно и електронно издание има още какво да предложи. Много хора предпочитат осезателното изживяване от хартията, но все пак използват и дигитална версия докато пътуват, за улеснено търсене, подчертаване или за социално четене. С все по-осезаемото навлизане на електронните книги, на пазара все по-често ще виждаме и по-стилни, интуитивни и лесни за употреба електронни издания и мобилни приложения. С развитието на тези формати, вероятно ще има и все по-малко смисъл в добавянето на дигитална версия към книжното издание, а в преходния период дано повече издатели се възползват от пакетните продабжи.

Издателства, които предлагат пакетни продажби:

 Автор: Джой Хаули, publishingperspectives.com

Превод: Петрана Петрова (HST) и Екатерина Мутафчиева (HST)