fb
Днес на ПанаираПанаирът

Ден първи на 42-ри Софийски международен панаир на книгата

3 мин.
Panair na knigata 2014

Днес стартира най-мащабното книжно събитие за годината – 42 Софийски международен панаир на книгата. И тази година панаирът поставя рекорди – над 200 изложители са разположили щандовете си на 4 етажа в Националния дворец на културата. Всеки ден от 9 до 14 декември издателите ще посрещат посетителите от 10 до 20 ч.

Чуждестранното присъствие на панаира включва 7 щанда: Румъния, Сърбия, Унгария, Иран, Институт „Сервантес“ (Испания) и два руски щанда. Северната ни съседка Румъния пък ще бъде фокусна държава на събитието, което се очаква да привлече повече от 40 000 посетители.

В традиционната ни рубрика „Днес на Панаира“ сайтът „Аз чета“ ще ви запознава с културната програма на събитието по дни, за да можете да изберете най-интересните представяния, срещи с автори и дискусии, на които да присъствате.

Ще бъде книжна седмица! И не забравяйте, че малко подаръци са по-ценни от хубавата книга :)

Президентът на Република България Росен Плевнелиев ще присъства на официалното откриване на панаира от 10:00 ч. в Централното фоайе на НДК. Паралелно с това ще се проведе и официалното откриване на второто издание на Софийския литературен фестивал, което тази година е посветено на скандинавската литература.

Интересно се очертава да бъде представянето на новите заглавия по аржентинската програма „Юг” за подкрепа на преводите на произведения от аржентински автори, което ще се проведе от 16:00 ч. на сцената на третия етаж. Събитието включва и среща-разговор, посветена на стогодишнината от рождението на световноизвестните аржентински писатели Хулио Кортасар и Адолфо Биой Касарес. Събитието е организирано от Посолството на Аржентина в България, като целта е да се насърчи превода на аржентински автори, да се подпомага издаването им на чужди езици и така да се популяризират аржентинските идеи и духовни ценности в чужбина. До момента в България по програмата „Юг” са преведени около 30 заглавия, дело на изявени български преводачи.

Един час по-късно, от 17:00 ч., на сцената на третия етаж издателство „Весела Люцканова“ ще представи две нови книги от български автори – съвременния роман „Другият в съня ти“ на самата Весела Люцканова и криминалния „4:50 Часът на кошмара“ на Тео Буковски.

От 17:30 на щанда на „Жанет 45“ читателите ще могат да се срещнат с писателя и литературен критик Борис Минков и да се запознаят с книгата му „Презапис или Другият куфар в Берлин“. Друга среща с автор ще се проведе на щанда на „Ciela“ от 18:00 ч., където автографи ще раздава Калин Терзийски.

Отново от 18:00 ч. на сцената на третия етаж издателство „Ciela“ ще представи новото преработено и допълнено издание на стихосбирката на проф. Иван Бързаков „Яростно в скръбта“.

Не пропускайте срещата с автограф с големия български писател Стефан Цанев от 18:30 ч. на щанда на „Жанет 45“.

Последното събитие за деня ще се проведе от 19:00 ч. на сцената на третия етаж, където Яница Радева ще представи монографията „Времена и пространства в поезията на Иван Теофилов“ (изд. „Хермес“), която е първото цялостно издание на поезията на Иван Теофилов чрез полагането й в контекста на 60-те, 70-те и 90-те години на XX век.